Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Aaa» της Αυστραλίας - Σταθερό το outlook

Moody’s: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Aaa» της Αυστραλίας - Σταθερό το outlook
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε σήμερα 23/6 την αξιολόγησης «Aaa» της Αυστραλίας με σταθερό το outlook.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε σήμερα 23/6 την αξιολόγησης «Aaa» της Αυστραλίας με σταθερό το outlook.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης και η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της Moody’s ότι τα θεσμικά όργανα και τα δυνατά σημεία της διακυβέρνησης της Αυστραλίας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας ενόψει του σοκ, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας πανδημίας κορωνοϊού.
Ο πλούτος της οικονομίας, η διαφοροποίηση και η αποτελεσματική αγορά εργασίας, και οι υγιείς νομισματικοί, χρηματοπιστωτικοί και φορολογικοί οργανισμοί, με ιστορικά προληπτικής και αποτελεσματικής χάραξης πολιτικής, μειώνουν την πιστωτική επίδραση των σοκ.
Οι επιπτώσεις  της επιδημίας του κορανοϊού στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση σε συνδυασμό με την απότομη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργούν ένα σοβαρό και εκτεταμένο πιστωτικό σοκ σε πολλούς τομείς, περιοχές και αγορές.
Τα συνδυασμένα πιστωτικά αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων είναι άνευ προηγουμένου.
Για την Αυστραλία, το σοκ εκδηλώνεται στη μειωμένη ζήτηση της Κίνας για τις εξαγωγές της, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας. και σε σημαντική διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αύξηση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται μακροχρόνια συναίνεση σχετικά με τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, και καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η δημοσιονομική ισχύς του κυβερνήτη θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική.
Η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επιδεινώνει το παγκόσμιο σοκ κορωνοϊού στην οικονομία της Αυστραλίας.
Αυτοί οι παράγοντες μαζί θα έχουν σοβαρή συρρικνωτική επίδραση, συγκεντρωμένος το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Η Moody's αναμένει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 5% το 2020, αν και η προληπτική δημοσιονομική και νομισματική απόκριση από τις αρχές θα μετριάσει εν μέρει την πτώση της οικονομικής δραστηριότητα .
Στην εκτίμηση του Moody's, η ανθεκτικότητα της αυστραλιανής οικονομίας στηρίζει την επιστροφή στη θετική ανάπτυξη του επόμενου έτους, χωρίς σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στο αναπτυξιακό δυναμικό μόλις περάσει η κρίση.
Η ικανότητα απορρόφησης κραδασμών της οικονομίας υποστηρίζεται από την ευελιξία της στην προσαρμογή σε μεταβαλλόμενα οικονομικά περιβάλλοντα, που καταδείχθηκε σε προηγούμενες περιόδους σοβαρού οικονομικού στρες, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού σοκ των ασιατικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων του 1997 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η οικονομία έχει επίσης δείξει ικανότητα προσαρμογής στη μετατόπιση των πιο μακροπρόθεσμων τάσεων, και ιδίως της τάσης επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, η οποία συνέβαλε σε αλλαγές στον ρόλο των τομέων πόρων και υπηρεσιών στην Αυστραλία.
Οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις της Αυστραλίας περιλαμβάνουν μια περαιτέρω μακροπρόθεσμη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τον κίνδυνο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών και να αυξήσουν την αύξηση της παραγωγικότητας που ήταν αδύναμη την τελευταία δεκαετία.
Σε αυτό το στάδιο, η Moody's αναμένει ότι μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αποτελεσματικό απόθεμα, ενώ διαφοροποιημένοι τομείς αγαθών και υπηρεσιών και προσαρμόσιμες αγορές εργασίας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ικανότητα της οικονομίας να προσαρμόζει και να διατηρεί ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό.
Ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει διαφανή και αποτελεσματική νομισματική πολιτική και δημοσιονομική ρύθμιση, υποστηρίζει επίσης την πιστοληπτική ικανότητα της Αυστραλίας, μειώνοντας την πιθανότητα και τη διαρκή πιστωτική επίδραση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σοκ.
Ο πολιτικός κατακερματισμός σε επίπεδο Κοινοπολιτείας τα τελευταία χρόνια παρεμπόδισε περιστασιακά τη νομοθετική διαδικασία.
Ωστόσο, τα όργανα χάραξης πολιτικής της Αυστραλίας έχουν επιδείξει με συνέπεια υψηλή αποτελεσματικότητα πολιτικής.
Ειδικότερα, η Reserve Bank of Australia (RBA) και η Αυστραλιανή Αρχή Προληπτικής Προληπτικής Εποπτείας (APRA) έχουν δείξει επαγρύπνηση και ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω των κύκλων οικονομικής και τιμής περιουσιακών στοιχείων.
Από τη δημοσιονομική πλευρά, η Αυστραλία στο παρελθόν ανοικοδόμησε τα χρηματοοικονομικά αποθέματα της κυβέρνησης περιορίζοντας τις κρατικές δαπάνες σε περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και τιμών των εμπορευμάτων.
Μια ευρεία συναίνεση για τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών έχει υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική.
Ως αποτέλεσμα, η Αυστραλία εισήλθε στην πανδημία κορωνοϊού με σχετικά μέτριο χρέος, παρέχοντας περιθώριο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει πολύ μεγάλα πακέτα στήριξης της δημοσιονομικής πολιτικής. Αντανακλώντας την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και την πρόσφατη ουσιαστική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, η Moody's προβλέπει ότι η επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Αυστραλίας θα αυξηθεί σημαντικά, σε πάνω από το 50% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2021 (φορολογικό 2021) από 41,8% το οικονομικό 2019, με περαιτέρω μέτριες αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.
Ενώ μια τέτοια επιβάρυνση χρέους θα ήταν η υψηλότερη της Αυστραλίας σε αρκετές δεκαετίες, θα παραμείνει επίσης συνεπής με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετωπίζουν παρόμοιο ξαφνικό χρέος.
Σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, το αρχικό άλμα στο χρέος είναι πιθανό να είναι λιγότερο μεγάλο για την Αυστραλία λόγω κάπως λιγότερο οξείας πτώσης της ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης