Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις αγορές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Trump και τον PMI - Άνοδος +0,74% για S&P 500, ιστορικά υψηλά για Nasdaq, o DAX +2,13%

Κέρδη στις αγορές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Trump και τον PMI - Άνοδος +0,74% για S&P 500, ιστορικά υψηλά για Nasdaq, o DAX +2,13%
Κέρδη στις ωαγορές με φόντο τα θετικά μάκρο

Με κέρδη έκλεισαν οι διεθνείς αγορές  σήμερα 23/6 μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας είναι «εντελώς άθικτη» και τη ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη.
Με την τοποθέτηση αυτή ο Trump θέλησε να βάλει τέλος στο σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Navarro, ο οποίος σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να βάλει τέλος στην εμπορική συμφωνία με την Κίνα κυρίως λόγω της στάσης του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού, ολοένα και πιο επιθετικά εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία, καθώς την περασμένη Κυριακή 21/6 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για ραγδαία και ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές πολυπληθείς χώρες ανά τον κόσμο.
Η Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα η Βραζιλία εξακολουθούν να είναι στο «κόκκινο» ενώ αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε μια σειρά από χώρες, όπως στην Χιλή και στο Περού (και οι δύο είναι στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα) αλλά και στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στη Βολιβία, στον Παναμά και στη Γουατεμάλα.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 112.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2,3 εκατομμύρια, η κατάσταση παραμένει προβληματική μια και υπάρχει αύξηση σε αρκετές Πολιτείες, αν και δεν λείπουν και οι θετικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Νέα Υόρκη.
Στην Κίνα διαβεβαιώνουν πως έως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει απότομη μείωση των κρουσμάτων στο Πεκίνο και η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο, στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου παρά τα αυξημένα κρούσματα από τη Γερμανία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Και ενώ η επιστημονική κοινότητα κινείται και αυτή με αντίστοιχους με την επιδημία, φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να βρει το εμβόλιο και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, κινέζικη έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Nature Medicine αναφέρει ότι μειώνονται ταχύτατα τα αντισώματα όσων ανέρρωσαν από κορωνοϊό 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, κάτι που ισχύει τόσο για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όσο και για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα, γεγονός που με τη σειρά του εγείρει ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας από την Covid-19.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 472.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 9,1 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια.
Δοκιμή σε χοίρους του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 έδειξε ότι δύο δόσεις του προκαλούν μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων από ό,τι μία, μεταδίδει το Reuters.
Η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το βρετανικό Pirbright Institute, έδειξε ότι η χορήγηση μιας αρχικής πρώτης δόσης, που ακολουθήθηκε από μια ενισχυτική δεύτερη δόση του πειραματικού εμβολίου, προκάλεσε ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση απ'ό,τι μία μόνο δόση.
Αυτό δείχνει ότι μια προσέγγιση δύο δόσεων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην απόκτηση προστασίας κατά της Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,5% και διαμορφώθηκε στις 26.156 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,43% στις 3.131 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,74% στις 10.131 μονάδες, που αποτελούν ιστορικά υψηλά.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 30,53 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με άνοδο +2,13% στις 12.523 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +1,86% στις 19.841 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα του μη μεταποιητικού κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/6) στοιχεία της Philadelphia Fed, μετά τα ιστορικά χαμηλά που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, εν μέσω του lockdown στην αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI (Purchase Managers Index) που αφορά τους κλάδους υπηρεσιών και κατασκευών διαμορφώθηκε στις -3,6 μονάδες, έναντι -68,6 μονάδων τον Μάιο του 2020.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση βελτιώθηκε στις -13,3 μονάδες, έναντι -23,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις -12,6 μονάδες, έναντι -32,4 μονάδων τον Μάιο.
Όσον αφορά τον υποδείκτη μισθών και κόστους παροχών, σημειώθηκε άνοδος στις -3,5 μονάδες για τον Ιούνιο του 2020, έναντι -14,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Philadelphia Fed, ο μόνος υποδείκτης που επέστρεψε σε θετικό έδαφος ήταν αυτός της επιχειρηματικής δραστηριότητας εταιρικού επιπέδου, και συγκεκριμένα στις 7,3 μονάδες, έναντι -41,4 μονάδων τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Κέρδη στις ευρωαγορές με φόντο τα θετικά μάκρο Ευρωζώνης και Βρετανίας

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, σε υψηλά δύο εβδομάδων, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας είναι «εντελώς άθικτη» και τη ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου Peter Navarro δήλωσε χθες πως η εμπορική συμφωνία με την Κίνα «παίρνει τέλος», αλλά στη συνέχεια ανασκεύασε τις δηλώσεις του.
Αργά χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η εμπορική συμφωνία παραμένει «εντελώς άθικτη».
Την άποψη ότι ο κορωνοϊός ανοίγει τον δρόμο για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς μειώνονται τα περιθώρια κέρδους, εξέφρασε ο επικεφαλής του επικεφαλής του μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας (SSM), Andrea Enria
«Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο διότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία έχει μειώσει τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο Enria μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να αρχίσει μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των συγχωνεύσεων.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας έδαφος κερδίζει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IHS Markit για τον Ιούνιο, μετά την κατάρρευση του Απριλίου εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας.
Ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 47,5 μονάδες τον Ιούνιο από 31,9 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών.
Η άνοδος είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη στις 42,2 μονάδες.
Πάντως ο δείκτης παραμένει σε φάση συρρίκνωσης, κάτω από τις 50 μονάδες, εκτιμάται ωστόσο ότι η τάση βελτίωσης θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Συρρίκνωση κατά 6,5% για την γερμανική οικονομία προβλέπει η «Επιτροπή Σοφών» της χώρας  αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμησή της για ύφεση 5,4%.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Γερμανών «Σοφών» της οικονομίας Lars Feld, «η πανδημία του κορωνοϊού εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την μεγαλύτερη συρρίκνωση στην γερμανική οικονομία από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας».
Ωστόσο, αναμένεται ανάκαμψη ήδη από το καλοκαίρι, ενώ για το 2021 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9%.
Το γερμανικό ΑΕΠ, διευκρίνισε, δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2022, ενώ προειδοποίησε ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο σε περίπτωση νέου κύματος κορωνοϊού.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/6) στοιχεία της Markit, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα υποτονική.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες, έναντι 32,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, επιστρέφοντας πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης PMI θα διαμορφωθεί στις 46,8 μονάδες.
Τόσο ο μεταποιητικός κλάδος όσο και ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψαν άνοδο στην παραγωγή τους τον Ιούνιο, με τον πρώτο μάλιστα να σημειώνει την ταχύτερη αύξηση της παραγωγής από τον Φεβρουάριο του 2018.
Ωστόσο, οι συνθήκες ζήτησης και στους δύου κλάδους παρέμειναν υποτονικές, με τον δείκτης νέων παραγγελιών να συνεχίζει την πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Οι επιχειρήσεις της Γαλλίας συνέχισαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με τους ρυθμούς συρρίκνωσης ωστόσο να αποδεικνύονται βραδύτεροι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτός επέστρεψε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, δεχόμενος ώθηση κυρίως από τον κλάδο υπηρεσιών.
«Τα τελευταία στοιχεία για τον PMI υποδεικνύουν ότι η Γαλλία εισέρχεται επιτέλους σε μία περίοδο ανάκαμψης καθώς ξεπερνάμε την κορύφωση της κρίσης του κορωνοϊού», ανέφερε ο αναλυτής της Markit, Eliot Kerr, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων επέτρεψε κάποια ομοιότητα με την κανονικότητα, με πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους να επιστρέφουν στην εργασίας, κυρίως στον μεταποιητικό κλάδο», πρόσθεσε ο κ. Kerr.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/6) στοιχεία της Markit, δεχόμενη ώθηση κυρίως από τον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες, έναντι 30 μονάδων τον Μάιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ωστόσο, η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, ενώ τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στις 41,2 μονάδες.
Παράλληλα, η μηνιαία μεταβολή των 17,6 μονάδων που σημείωσε ο δείκτης PMI ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1998, σηματοδοτώντας μία καθοριστική στροφή στη δυναμική των επιχειρήσεων μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 50,1 μονάδες, έναντι 29 μονάδων τον Μάιο, μετά την ισχυρή ανάκαμψη που σημειώθηκε στην παραγωγή του κλάδου.
Σημαντική ήταν επίσης η άνοδος που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών για τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 47 μονάδες, έναντι 29 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με το 28% των επιχειρήσεων να αναφέρουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Όπως ανέφερε η Markit, οι περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη Βρετανία ανέφεραν ότι η ζήτηση παρέμεινε υποτονική, καθώς και ότι η μείωση των πελατειακών δαπανών επηρέασε για έναν ακόμα μήνα τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανήσυχες σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης και τη στελέχωση του ιδιωτικού τομέα για το επόμενο διάστημα, εν μέσω μίας ακόμα πτώσης στα συνολικά επίπεδα προσλήψεων.
«Τα στοιχεία του Ιουνίου για το PMI αποτέλεσαν επιπλέον ένδειξη ότι η οικονομία πιθανώς να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν ότι θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση του lockdown από τις 4 Ιουλίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Marki, Chris Williamson, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Τον Ιούνιο σημειώθηκε μία άνοδος-ρεκόρ στον δείκτη PMI για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία πλησιάζει τη σταθερότητα μετά τα χειρότερα από τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας που έγιναν αισθητά τον Απρίλιο», προσθέτει ο κ. Williamson.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο πρώην επικεφαλής της Wirecard Markus Braun  συνελήφθη σήμερα με την υποψία ότι παραποίησε ισολογισμούς της εταιρίας.
Ο 50χρονος παραδόθηκε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου χθες, αφού ταξίδεψε από τη Βιέννη.
Οι εισαγγελείς του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος θα αφεθεί ελεύθερος υπό την προϋπόθεση καταβολής χρηματικής εγγύησης 5 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.
Όπως θυμίζει το ΑΠΕ, στα 18 χρόνια που ήταν επικεφαλής της εταιρίας, ο Markus Braun μεταμόρφωσε την εταιρία, η οποία ήταν γνωστή για τη διαχείριση πληρωμών για διαδικτυακό στοιχηματισμό και ιστοσελίδες για ενήλικες, σε μια επιχείρηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αξίας άνω των 20 δισεκ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας μια θέση στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη των blue-chips DAX.
Ο πρώην σύμβουλος άφησε στην άκρη το κοστούμι του για ένα μαύρο ζιβάγκο πουλόβερ και παρουσίασε τον εαυτό τον ως οραματιστή της τεχνολογίας, λέγοντας σε επενδυτές το περασμένο φθινόπωρο ότι η Wirecard θα αυξήσει τα έσοδά της έξι φορές έως το 2025 λόγω της άνθησης των ψηφιακών πληρωμών.
Έχασε την προθεσμία που είχε οριστεί για να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα συνδικάτα όσον αφορά τη μείωση του κόστους εργασίας η Lufthansa.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, έχοντας θέσει ημερομηνία-στόχο την 22η Ιουνίου, δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών δεν κατέληξαν σε συμφωνία, ανακοίνωσε η γερμανική αεροπορική εταιρεία την Τρίτη.
Οι συνομιλίες συνεχίζονται, πρόσθεσε.
Αν και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία έχει δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά πολύ περισσότερο από 20.000, από τις περίπου 140.000 υπαλλήλους που έχει, η συμφωνία που συζητείται με τα συνδικάτα επικεντρώνεται σε ένα μικρότερο, προσωρινό πακέτο περικοπής κόστους, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας.
Η ένωση πιλότων Vereinigung Cockpit της Luthansa δήλωσε ότι προσέφερε εξοικονόμηση ύψους 350 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023.
Η Verdi, σωματείο που αντιπροσωπεύει το προσωπικό εδάφους, ανέβαλε τις συνομιλίες του με την αεροπορική εταιρεία, για μετά την ψηφοφορία των μετόχων για τη συμφωνία διάσωσης, που θα γίνει την Πέμπτη.
Η αποτυχία να υπάρξει στήριξη εντός προθεσμίας θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στη Lufthansa, που θέλει να δείξει στους επενδυτές ότι σημειώνει πρόοδο στα σχέδια αναδιάρθρωσης, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο διάσωσης των 9 δισ. ευρώ.
Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να κινήσει διαδικασία πτώχευσης, εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi γνωστοποίησε πως αναμένει να λάβει έγκριση για το δυνητικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει με τη βρετανική GlaxoSmithKline μέχρι το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους, ταχύτερα του αναμενόμενου.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Sanofi και η GSK είχαν πει τον Απρίλιο πως το εμβόλιο, στην περίπτωση που είναι επιτυχημένο, θα είναι διαθέσιμο το β’ εξάμηνο του 2021.
«Καθοδηγούμαστε από τον διάλογό μας με τις ρυθμιστικές αρχές», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Sanofi, John Reed, ερωτηθείς για την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος.
Όπως σημειώνει το Reuters, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την αποτροπή του κορωνοϊού ενώ λίγα είναι τα φάρμακα που έχουν δείξει να είναι ωφέλημα, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, σε ασθενείς Covid-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Άνοδος στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +0,5% ο Nikkei, ο Kospi +0,2%

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (23/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη τόσο γύρω από την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας όσο και γύρω από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,5% στις 22.549,05 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε στο +0,17% και τις 5.954,4 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,21% στις 2.131,24 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 1.354,69 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 24.861,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,34% και τις 11.612,36 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,18% στις 2.970,62 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,78% και τις 11.749,21 μονάδες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Stephen Innes της AxiCorp, οι αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν «γιατί οι αγορές είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα», διευκρινίζοντας ότι «μπορεί κανείς να προσθέσει την αναζοπύρωση του Covid-19 στη λίστα πλυντηρίου των πραγμάτων για τα οποία δεν ενδιαφέρεται η αγορά, όπως φαίνεται».
Από την πλευρά της, η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, αναφέρει ότι «σε ένα περιβάλλον όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Κυρικαή μία αύξηση-ρεκόρ στα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως, το κλίμα μπορεί σίγουρα να αλλάγει πολύ γρήγορα με την κίνηση του διακόπτη».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν χαμηλότερα, μετά τις αναφορές του συμβούλου εμπορίου του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, ότι η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα «έχει τελειώσει».
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Navarro ανέφερε στη συνέχεια ότι το παραπάνω σχόλιο είχε ληφθεί εκτός πλαισίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Κίνα, η οποία αποτελεί τη βάση της ανακωχής στον πόλεμο των δασμών, παραμένει σε ισχύ.
«Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι πλήρως ανέπαφη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Trump, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της συμφωνίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης