Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Βελτιώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο του 2020 - Στις 47,6 μονάδες ο σύνθετος δείκτης PMI

Βρετανία: Βελτιώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο του 2020 - Στις 47,6 μονάδες ο σύνθετος δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Ιούνιο του 2020
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/6) στοιχεία της Markit, δεχόμενη ώθηση κυρίως από τον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες, έναντι 30 μονάδων τον Μάιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ωστόσο, η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, ενώ τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στις 41,2 μονάδες.
Παράλληλα, η μηνιαία μεταβολή των 17,6 μονάδων που σημείωσε ο δείκτης PMI ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1998, σηματοδοτώντας μία καθοριστική στροφή στη δυναμική των επιχειρήσεων μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 50,1 μονάδες, έναντι 29 μονάδων τον Μάιο, μετά την ισχυρή ανάκαμψη που σημειώθηκε στην παραγωγή του κλάδου.
Σημαντική ήταν επίσης η άνοδος που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών για τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 47 μονάδες, έναντι 29 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με το 28% των επιχειρήσεων να αναφέρουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Όπως ανέφερε η Markit, οι περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη Βρετανία ανέφεραν ότι η ζήτηση παρέμεινε υποτονική, καθώς και ότι η μείωση των πελατειακών δαπανών επηρέασε για έναν ακόμα μήνα τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανήσυχες σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης και τη στελέχωση του ιδιωτικού τομέα για το επόμενο διάστημα, εν μέσω μίας ακόμα πτώσης στα συνολικά επίπεδα προσλήψεων.
«Τα στοιχεία του Ιουνίου για το PMI αποτέλεσαν επιπλέον ένδειξη ότι η οικονομία πιθανώς να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν ότι θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση του lockdown από τις 4 Ιουλίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Marki, Chris Williamson, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Τον Ιούνιο σημειώθηκε μία άνοδος-ρεκόρ στον δείκτη PMI για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία πλησιάζει τη σταθερότητα μετά τα χειρότερα από τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας που έγιναν αισθητά τον Απρίλιο», προσθέτει ο κ. Williamson.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης