Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα παράδοξα της ΕΚΤ – Ενώ χορηγεί ρευστότητα έως 35 δισ. στις ελληνικές τράπεζες, ζητάει πρώτα μείωση NPEs και μετά χορήγηση δανείων

Τα παράδοξα της ΕΚΤ – Ενώ χορηγεί ρευστότητα έως 35 δισ. στις ελληνικές τράπεζες, ζητάει πρώτα μείωση NPEs και μετά χορήγηση δανείων
Οι τράπεζες εύλογα κινούνται πολύ συντηρητικά άπαξ και ακόμη βρίσκονται στην φάση της εξυγίανσης όχι της ανάπτυξης των ισολογισμών τους
Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι πολλά εκ των δανείων που χορηγούν θα επιστρέψουν ως προβληματικά.
Οι επιχειρηματίες ζητούν στήριξη και ρευστότητα για να μην καταρρεύσουν λόγω της ύφεσης.
Η ΕΚΤ χορηγεί έως 35 δισεκ. ρευστότητα μέσω TLTROs στις ελληνικές τράπεζες μες το πρόσχημα να χορηγήσουν δάνεια, την ίδια στιγμή ζητάει από τις τράπεζες να θέσουν σε προτεραιότητα την μείωση των προβληματικών τους δανείων.
Μια τράπεζα με μεγάλο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων δεν μπορεί ταυτόχρονα να μειώσει τα NPEs και να χορηγήσει επιθετικά δάνεια αυξάνοντας το ρίσκο στον ισολογισμό και στα κεφάλαια.
Αποτελεί παράδοξο πως η ΕΚΤ ενώ χορηγεί ρευστότητα 35 δισεκ. και τυπικά τα προσφέρει για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης ζητάει από τις τράπεζες να προηγηθεί η εξυγίανση.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν ταυτόχρονα να εξυγιαίνονται και ταυτόχρονα να επεκτείνονται αυξάνοντας τα δάνεια τους.  
Ο βασικός λόγος είναι κεφαλαιακός.
Η Eurobank δαπάνησε 1,5 δισεκ. για να προχωρήσει την τιτλοποίηση των 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η Alpha bank θα χρειαστεί 2,3 με 2,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια να δαπανήσει παρ΄ ότι η τιτλοποίηση NPEs μειώθηκε από 12 σε 10 δισεκ.
Πειραιώς και Εθνική τράπεζα επίσης θα χρειαστούν συνολικά και οι δύο τράπεζες 2,5 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά θα απαιτηθούν 6,5 δισεκ. μηδενίζοντας το κεφαλαιακό μαξιλάρι πριν την ελαστικοποίηση των κριτηρίων περί κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι τα ελαστικά κριτήρια δεν θα διαρκέσουν για πάντα θα έχουν ένα ορίζοντα 6 ή 8 μηνών οπότε δεν ρισκάρουν να χορηγήσουν δάνεια και να μετατραπούν σε προβληματικά.
Οι τράπεζες εύλογα κινούνται πολύ συντηρητικά άπαξ και ακόμη βρίσκονται στην φάση της εξυγίανσης όχι της ανάπτυξης των ισολογισμών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης