Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με κληρώσεις διαμερισμάτων και αυτοκινήτων, καλεί ο πρόεδρος Putin τους Ρώσους στις κάλπες

Reuters: Με κληρώσεις διαμερισμάτων και αυτοκινήτων, καλεί ο πρόεδρος Putin τους Ρώσους στις κάλπες
Το Κρεμλίνο ευελπιστεί ότι θα ελέγξει την συμμετοχή στην ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση με πλούσιες κληρώσεις και την συνδρομή των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει το πρακτορείο Reuters
Το Κρεμλίνο ζήτησε από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να διαφημίσουν στους εργαζόμενους την ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο Putin να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, συμπεραίνεται από έγγραφα που έχει στην διάθεση του το πρακτορείο Reuters.
Στα έγγραφα, τα οποία εστάλησαν τουλάχιστον σε τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, υπάρχουν επεξηγήσεις προς τους εργαζόμενους για την διαδικασία και το νόημα της ψηφοφορίας, ενώ αναφέρεται ότι παράλληλα θα διεξάγονται δίπλα στα εκλογικά τμήματα και κληρώσεις οι οποίες θα προσελκύουν τους ψηφοφόρους να πάρουν μέρος καθώς θα μπορούν να κερδίσουν διαμερίσματα ή αυτοκίνητα.
Τo Reuters δεν μπόρεσε να διευκρινίσει σε πόσες εταιρείες εστάλησαν τέτοιου είδους έγγραφα και αν παρόμοιες συστάσεις εστάλησαν και σε κρατικές εταιρείες.
Το Κρεμλίνο και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν απάντησαν όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το ζήτημα.
Η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα να προπαγανδισθεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία, αλλά οι λαχειοφόρες κληρώσεις δίνουν την δυνατότητα στις εταιρείες να ελέγξουν ποιοι από τους εργαζόμενους τους ψήφισαν, καθώς όσοι θα συμμετέχουν στις κληρώσεις θα τους δοθεί ένας μοναδικός κωδικός QR βάσει του οποίου θα μπορούν να τους ελέγχουν.
Η μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία, θα ενισχύσει ούτως ή άλλως σημαντικές πιθανότητες που υπάρχουν να εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, η οποία θα διαρκέσει επτά ημέρες, από 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, ώστε να περιορισθούν οι κίνδυνοι από τον Covid-19.
Η μεγάλη συμμετοχή θα βοηθήσει επίσης το Κρεμλίνο να δείξει ότι υπάρχει μια ευρεία κοινωνική υποστήριξη της συνταγματικής αναθεώρηση, η οποία επιτρέπει στον Putin να επανεκλεγεί για δύο ακόμη εξαετείς θητείες.
Η σημερινή εκδοχή του Συντάγματος προβλέπει ότι δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά την λήξει της θητείας του το 2024.
Το Κρεμλίνο λέει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να ενισχυθούν στο Σύνταγμα βασικά δικαιώματα.
Αλλά και κατά το παρελθόν οι αρχές προσπάθησαν με κεράσματα και εκδηλώσεις να αυξήσουν την συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.
Κατά την διάρκεια της εκστρατείας για την επανεκλογή του Putin το 2018 προέτρεπαν τους ψηφοφόρους να βγάλουν σέλφι στις κάλπες για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό, στο οποίο θα έπαιρναν μικρά δώρα.
Τότε μερικοί από τους ψηφοφόρους είχαν δηλώσει στο Reuters, ότι στους είχαν ζητήσει από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για να αποδείξουν ότι συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Την αυθεντικότητα των εγγράφων που εστάλησαν στις εταιρείες την επιβεβαίωσαν αντίστοιχέ πηγές σ’ αυτές.
Στα έγγραφα δίνονται αναλυτικές οδηγίες τις πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι, όταν πάνε να ψηφίσουν, ή να τους σταλούν μηνύματα και να τους υπενθυμίζουν θυμίζουν την ημέρα της ψηφοφορίας.
Σε ένα από τα έγγραφα που εστάλησαν στις εταιρείες το οποίο φέρει τον τίτλο «Απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα», προτείνονται θέσεις προς συζήτηση με τους εργαζόμενους
Το πρώτο υποθετικό ερώτημα είναι διατυπωμένο ως εξής: «Είναι αλήθεια ότι ο Putin αλλάζει το Σύνταγμα στα μέτρα του, για να παραμείνει στην εξουσία»
Στην προτεινόμενη απάντηση υπάρχουν οι ακόλουθες διατυπώσεις:
«Ο Putin το κάνει αυτό συγκεκριμένα για σας.
Ώστε όποιος και να έρθει στο αξίωμα του προέδρου, να μην μπορεί να καταστρέψει την χώρα όπως ο (Mikhail) με τον (Boris) Yeltsin».
Στις υποδείξεις αναφέρεται επίσης ότι η διοίκηση των εταιρειών πρέπει να πει στους εργαζόμενους, ότι αναγκάστηκε να αλλάξει την άποψη της για το πώς πρέπει να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας μπροστά στην παγκόσμια αστάθεια.
«Ο Putin θα μπορούσε απλούστατα να μείνει στην εξουσία χωρίς κανένα αξίωμα.
Ο Putin είναι ο εθνικός ηγέτης της Ρωσίας» αναφέρεται στο έγγραφο.
Οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση το πιθανότερο είναι ότι θα εγκριθεί, αλλά η συμμετοχή έχει σημασία για το Κρεμλίνο.
Η δημοτικότητα του Πούτιν, παραμένει στο 59% , σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada-Centr, και υπήρξε η χαμηλότερη από το 1999, παρότι με βάσει τα ποσοστά δημοτικότητας που υπάρχουν σε άλλες χώρες παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οi διαθέσεις διαμαρτυρίας και η ανεργία έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο των οικονομικών κλυδωνισμών που έχουν προκληθεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου και της καραντίνας, ενώ τα σχέδια του Κρεμλίνου να ανακόψει την συνεχιζόμενη επί χρόνια πτώση των εισοδημάτων έχουν προκαλέσει την απογοήτευση του κόσμου.
Ο αντιπολιτευόμενο πολιτικός Yevgeny Roizman, έγραψε ότι η ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση συνιστά « ένα πανεθνικό σόου εκμηδενισμού» των θητειών του Πούτιν, ο οποίος την Κυριακή είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αν θα θέσει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία.
«Χωρίς μαζική προσέλευση , το σόου αυτό δεν έχει νόημα.
Νομίζω ότι είναι ντροπή να συμμετάσχει κάποιο σ αυτό» έγραψε στο twitter ο Roizman.
Όσοι συμμετάσχουν στις κληρώσεις που θα πραγματοποιούνται δίπλα από τα εκλογικά τμήματα θα απαντούν σε ερωτήματα για το Σύνταγμα της Ρωσίας και εκείνοι που θα δώσου ν σωστές απαντήσεις θα αποκτούν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στην κλήρωση των δώρων.
Στον κάθε ψηφοφόρο θα δίνεται ένα ατομικός ψηφιακός κωδικός QR, ο οποίο θα είναι ξεχωριστός για τον καθένα επιβεβαίωσαν στο Reuters οι διοργανωτές των κληρώσεων σε τέσσερις περιοχές της χώρας.
Στην διάρκεια έξι ημερών της ψηφοφορίας οι εταιρείες στο τέλος της κάθε ημέρα της ψηφοφορίας θα πρέπει να ενημερώνουν για την συμμετοχή των εργαζομένων στην ψηφοφορία την δομή που φέρει την ονομασία «Γραφείο έργου» όπως αναφέρεται στα έγγραφα που διανεμήθηκαν στις εταιρείες και η ενημέρωση αυτή ρέπει να γίνεται ανά δύο ώρες.
Τέτοιου είδους κληρώσεις έχουν ανακοινωθεί ήδη σε εννέα από τις 80 και πλέον περιφέρειες της χώρας.
ΟΙ διοργανωτές τέτοιων κληρώσεων σε τρεις περιφέρειες της χώρας, δήλωσαν στο Reuters, ήταν δική τους ιδέα να διοργανωθούν τέτοιου είδους κληρώσεις παράλληλα με την ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης