Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στενεύει (;) ο κλοιός για Erdogan - Πιθανή η αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη - Αραβικό μέτωπο κατά της Τουρκίας - Οι κινήσεις Γαλλίας και Ιταλίας

Στενεύει (;) ο κλοιός για Erdogan - Πιθανή η αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη - Αραβικό μέτωπο κατά της Τουρκίας - Οι κινήσεις Γαλλίας και Ιταλίας
Γιατί είναι πιθανή η αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη: Το αραβικό μέτωπο κατά της Τουρκίας
Νέα δεδομένα στον Λιβυκό εμφύλιο σηματοδοτεί η προειδοποίηση του Αιγύπτιου προέδρου προς τις δυνάμεις του Sarajj και την Τουρκία.  
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου, λένε οι ειδικοί, αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Οι δυνάμεις του Sarajj, με τους μισθοφόρους και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς την Σύρτη.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είναι ξεκάθαρος: η Σύρτη είναι η «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.
Παράλληλα Ιταλία και Γαλλία στέλνουν τα δικά τους μηνύματα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron υπογράμμισε σήμερα 22/6 ότι η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη το οποίο είναι αντίθετο με όλα όσα έχει συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες.  
"Είχα ήδη την ευκαιρία να πω ξεκάθαρα στον πρόεδρο Erdogan ότι εκτιμώ πώς η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη και παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη σύνοδο του Βερολίνου", δήλωσε ο Macron όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι μίλησε νωρίτερα με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump για την κρίση στη Λιβύη.
Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ιταλία θα υπερασπιστεί τη Λιβύη από κάθε προσπάθεια διαίρεσή της, έστειλε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio ο οποίος συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Γερμανό ομόλογό του H. Maas, σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Di Maio σημείωσε ότι «η Ιταλία ανησυχεί ότι η επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Σύρτης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μάχες και να προκαλέσει περισσότερα θύματα πολιτών» και επανέλαβε ότι η πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι η μόνη επιλογή.
Η νεοοθωμανική επεκτατικότητα της Τουρκίας έχει θορυβήσει πολλές αραβικές χώρες.
Όριο στον Erdogan φαίνεται να βάζουν η αιγυπτιακή στρατιωτική ισχύς και η ισχυρή οικονομική δύναμη Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 «Εφόσον η κατάσταση στη Λιβύη αρχίσει να ξεφεύγει και εφόσον επιχειρηθεί η κατάληψη της Σύρτης από της δυνάμεις του Sarajj υποστηριζόμενοι από τους μισθοφόρους του Erdogan είναι πιθανόν να εμπλακεί στρατιωτικά για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Αιγυπτιακός στρατός είναι από τους ισχυρότερους και θα δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του στην Λιβύη.
Για τον Al Sissi  η ενίσχυση του Sarajj στην Λιβύη σημαίνει και ενίσχυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι και με την υποστήριξη της Τουρκίας απειλούν την εξουσία του στο εσωτερικό της Αιγύπτου.
«Η Σύρτη βρίσκεται ανάμεσα στην Τριπολίτιδα και την Κυρηναϊκή.
Είναι το λιμάνι από που διακινείται το 70% του πετρελαίου που διοχετεύεται στην αγορά, άρα έχει τεράστια οικονομική σημασία ως προς τα έσοδα» εξήγησε ο κ. Φίλης.
«Οι περισσότερες αραβικές χώρες είναι με την Αίγυπτο και αυτό αμέσως μας δίνει την δυνατότητα να πούμε ναι, όλα δείχνουν ότι πάμε για στρατιωτική επέμβαση με πρωτοβουλία του προέδρου Σίσι» σχολίασε από την πλευρά του ο  Αραβολόγος – Δρ Οικονομικών ΑΠΘ Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα.
«Δεν είναι ευχάριστο να βρεθεί ένα τουρκικό προτεκτοράτο στα μερικά χιλιόμετρα από την Αίγυπτο.
Γιατί δεν θα τελειώσει με την Αίγυπτο.
Η Τουρκία έχει κάνει προτάσεις και στην Τυνησία και στην Αλγερία ασχέτως ότι δεν ανταποκρίθηκαν ακόμα» σημείωσε.
«Είναι μεγάλος φόβος ο οθωμανικός επεκτατισμός στις αραβικές χώρες.
Η παρελθούσα ιστορία δεν λησμονείται και φαίνεται ότι ο Σίσι θα είναι αυτός που θα απαλλάξει την περιοχή από αυτόν τον επεκτατισμό» επισημαίνει δε ο κ. Μούσσα.
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και ενδεχομένως η οποιαδήποτε πολιτική λύση να απομακρύνεται» σημείωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.
«Επίσης η Σύρτη είναι πλησίον και μιας στρατιωτικής βάσης, επομένως  και για γεωστρατηγικούς και για οικονομικοενεργειακούς λόγους η Σύρτη είναι ένα κρίσιμο σημείο που δεν θα ήθελε η Αίγυπτος να τον δει να περνά στην επιρροή Sarajj και κατ’ επέκταση στην Τουρκία» εξήγησε.

Λιβύη: Οι απειλές της Αιγύπτου ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου για τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ),  η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ο βασικός υποστηρικτής της οποίας είναι η Τουρκία, κατήγγειλε χθες, κάνοντας λόγο περί «κήρυξης πολέμου» από το Κάιρο, την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου να επέμβει στρατιωτικά στη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη.
Ο πόλεμος λέξεων Τρίπολης-Καΐρου καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η ΚΕΣ έχει αρνηθεί να πάρει μέρος. Η συνεδρίαση, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκε για αύριο λόγω «τεχνικών προβλημάτων», ανέφερε διπλωματική πηγή.
Στον πόλεμο που μαίνεται στη Λιβύη, η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη K. Haftar, εχθρού της ΚΕΣ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη.
Ο Haftar διέταξε τον Απρίλιο του 2019 τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα.
Όμως, με τη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας, η ΚΕΣ κατέγραψε σειρά νικών στα πεδία των μαχών από τις αρχές του Ιουνίου, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο της βορειοδυτικής Λιβύης. Η επιτυχία της σήμανε την κατάρρευση της εκστρατείας των δυνάμεων του Haftar.
Δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΣ ωστόσο δυσκολεύονται με τη σειρά τους να προελάσουν στη Σύρτη, πύλη στρατηγικής σημασίας προς το ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία αποπειρώνται να αποσπάσουν από τα στρατεύματα του Haftar, του ισχυρού άνδρα της πετρελαιοπαραγωγικής ανατολικής Λιβύης.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Al Sissi προειδοποίησε ότι η προέλαση δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου.

 «Κόκκινη γραμμή»

Η γενέτειρα του πρώην δικτάτορα της Λιβύης M. Qaddafi, ανατράπηκε και φονεύτηκε το 2011, η Σύρτη, όπως και η Αλ Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν τηλεοπτικά.
Εάν παραβιαστεί αυτή η «κόκκινη γραμμή», η ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία έχει πορώδη σύνορα με τη Λιβύη, θα απειληθεί και θα απαιτηθεί «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στη γειτονική χώρα, πρόσθεσε.
«Εχθρική ενέργεια» και «κατάφωρη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, «ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου», είδε στην τοποθέτηση αυτή η ΚΕΣ σε ανακοίνωσή της χθες.
Οποιαδήποτε «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λιβυκού κράτους» και «προσβολή της εθνικής κυριαρχίας» της Λιβύης είτε «πρόκειται για δηλώσεις όπως αυτές του αιγύπτιου προέδρου», ή για «την υποστήριξη σε πραξικοπηματίες, σε παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους» είναι ενέργειες «απαράδεκτες», συνέχισε.
Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση», η ΚΕΣ ανέφερε πως θα καλωσόριζε «οποιαδήποτε αμερόληπτη μεσολάβηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» ενώ απορρίπτει «παράνομες μονομερείς πρωτοβουλίες».
Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη σε χάος μετά την ανατροπή του Καντάφι, το 2011.
Από το 2015, εκτυλίσσεται σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στην ΚΕΣ και στον στρατάρχη Haftar, που λέει ότι αντλεί νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο, που έχει μεταφέρει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Ολόκληρη η Λιβύη είναι κόκκινη γραμμή», αντέταξε η ΚΕΣ στο Κάιρο.
«Ανεξαρτήτως των διαφορών των Λίβυων, δεν θα επιτρέψουμε ο λαός μας να υφίσταται προσβολές ή να απειλείται».
Αντίθετα, ο πρόεδρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο A. Saleh, φάνηκε να τάσσεται ανοικτά υπέρ της προειδοποίησης του Al Sissi, κρίνοντας ότι είναι «απαραίτητη» η επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού «για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις μας μπροστά στην τρομοκρατία και την ξένη εισβολή».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας A. Safadi τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη και εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του στην Αίγυπτο μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του S. Soucri.

Η Τουρκία απορρίπτει την απειλή της Αιγύπτου: Δεν έχουν τα κότσια να επέμβουν στη Λιβύη

Η προειδοποίηση της Αιγύπτου για απευθείας στρατιωτική επέμβαση στην ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Λιβύη δεν θα αποθαρρύνει την Τουρκία να στηρίξει τους Λίβυους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα 22/6 ένας Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων Καΐρου και Άγκυρας.
Η Τουρκία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (ΚΕΣ), η οποία αντέστρεψε μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η είσοδος της Άγκυρας στον πόλεμο της Λιβύης έχει πυροδοτήσει εντάσεις με τους υποστηρικτές του Haftar, καθώς και με τη Γαλλία.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Al Sissi προειδοποίησε ότι η προέλαση δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου.
Τόνισε ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη και διέταξε τον αιγυπτιακό στρατό να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε αποστολή εκτός χώρας.
«Οι δηλώσεις του Sissi  δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.
«Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα σταματήσουν την αποφασιστικότητά τους».
Η ΚΕΣ με τουρκική υποστήριξη συνεχίζει τις προετοιμασίες για την ανάκτηση της στρατηγικής παράκτιας πόλης Σύρτης, που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Haftar τον Ιανουάριο και της περιοχής αλ Τζούφρα πιο νότια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Τούρκου προέδρου Erdogan δήλωσε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία, μια ακόμη από τους γείτονες της Λιβύης και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Di Maio (ΥΠΕΞ Ιταλίας) σε Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τη Λιβύη από κάθε προσπάθεια διαίρεσή της

Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ιταλία θα υπερασπιστεί τη Λιβύη από κάθε προσπάθεια διαίρεσή της, έστειλε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio ο οποίος συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Γερμανό ομόλογό του H. Maas, σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Di Maio σημείωσε ότι «η Ιταλία ανησυχεί ότι η επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Σύρτης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μάχες και να προκαλέσει περισσότερα θύματα πολιτών» και επανέλαβε ότι η πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι η μόνη επιλογή.
«Η Ιταλία έχει ήδη στείλει ένα μήνυμα μετριοπάθειας, για το οποίο αναφέρθηκα στον Μ. Cavusoglu κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία την περασμένη Τετάρτη», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.
Παράλληλα, το Associated Press μετάδωσε ότι «η Ιταλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν τη Δευτέρα για κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση των εντάσεων στη Λιβύη μετά από προειδοποίηση της Αιγύπτου ότι θα επέμβει στρατιωτικά εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες δυνάμεις επιτεθούν στη στρατηγική πόλη Σύρτη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προειδοποίηση ο Μάας τόνισε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, πρέπει να συμβάλουν σε μια πολιτική λύση και εξέφρασε την ελπίδα ότι εκπρόσωποι του al Sarajj και του K. Haftar θα επαναλάβουν σύντομα τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, υπό τον ΟΗΕ.
 «Αναμένεται τώρα από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου να συμβάλουν, έτσι ώστε αυτή η συνάντηση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών να μπορεί να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης