Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα... ψίχουλα του ΤΕΠΙΧ II - Μόλις οι 2 στις 10 επιχειρήσεις πήραν χρήματα

Τα... ψίχουλα του ΤΕΠΙΧ II - Μόλις οι 2 στις 10 επιχειρήσεις πήραν χρήματα
Η πολυδιαφημιζόμενη οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εξαντλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς αποδείχθηκε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του COVID 19 ήταν… ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων
Περισσότερες από 80.000 αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ii δεν έλαβαν θετική απάντηση από τις τράπεζες οι οποίες ικανοποίησαν μόλις 10.700 αιτήσεις αντλώντας συνολικά το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ.
Η πολυδιαφημιζόμενη οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εξαιτίας του εξαντλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ καθώς αποδείχθηκε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του COVID 19 ήταν …ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
Συνολικά η αγορά ζήτησε κεφάλαια ύψους 10,2 δις ευρώ ενώ το αρχικό πακέτο έφτανε μόλις τα 2 δις ευρώ που η υλοποίηση του… έτρεχε από το περασμένο Μάρτιο του 2019 και ήταν μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί από το ΤΕΠΙΧ I.
Οι επιχειρήσεις ελπίζουν σε ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους καθώς οι τζίροι τους κινούνται σε χαμηλά επίπεδα μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
Η ελληνική επιχειρηματική εφευρετικότητα διέπρεψε ακόμη μία φορά καθώς ο κάθε ενδιαφερόμενος για να αυξήσει τις πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί έκανε αίτηση προς όλες τις συστημικές τράπεζες με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη ο συνολικός τους αριθμός των αιτήσεων φθάνοντας τις 98.622.
Αξιόπιστη πηγή ισχυρίζεται ότι 4 στις 5 επιχειρήσεις που κατέθεσε αίτηση δεν έλαβε χρηματοδότηση παρότι είχε τα κριτήρια για χρηματοδότηση.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες μέσα από τις αθρόες αιτήσεις είχαν περισσότερες επιλογές αξιολόγησης μειώνοντας έτσι το ρίσκο της δανειοδότησης.
Στο ΤΕΠΙΧ (I -II) το κράτος συμμετέχει με 816 εκατ. ευρώ και στο σύνολο τους οι τράπεζες θα βάλουν 1,2 δισ ευρώ.
Alpha Bank:
Από το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι που διατέθηκαν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η Alpha Bank θα διαχειριστεί κεφάλαια συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ
H Alpha Bank ήταν η τράπεζα επιλογής για 17.636 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενώ ενέκρινε και υπέβαλε στην Ε.Α.Τ. αιτήσεις συνολικού ύψους 543,4 εκατ.
Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η τράπεζα επιλογής για 36.811 αιτήσεις συνολικού ύψους 3,46 δισ. ευρώ ήτοι το 38% και από αυτές, οι 18.016 αιτήσεις συνολικού ύψους 1,95 δισ. ευρώ συνοδεύτηκαν από πλήρη φάκελο.
Η Εθνική έλαβε συνολικά 20.000 αιτήσεις για ΤΕΠΙΧ –σύμφωνα με πληροφορίες τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων στην αγορά.
Έχουμε ήδη εγκρίνει δάνεια ύψους 180 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αναμένει την τελική έγκριση από την ΕΑΤ.
Δόθηκε μεγάλη έμφαση στη στήριξη μικρών κυρίως επιχειρήσεων και καλύπτουμε τη ζήτηση με το ρυθμό που και η ΕΑΤ διαθέτει τα ποσά στις τράπεζες.
Οι ελπίδες των επιχειρηματιών θα στραφούν προς το Ταμείο Εγγυοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα 2 δις ευρώ θα προέλθουν από κρατικούς πόρους και τα υπόλοιπα 5 δις ευρώ από τις τράπεζες.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στις εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στα επίπεδα του 80% του δανείου αλλά στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της τράπεζας μειώνεται στο 40%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης