Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες μεταβολές στις αγορές - ανησυχία για β' κύμα κορωνοϊού - Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Ήπιες μεταβολές στις αγορές - ανησυχία για β' κύμα κορωνοϊού - Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq
Ήπιες μεταβολές στις αγορές
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα 22/6 στις αγορές καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας εντός του καλοκαιριού.
Παρόλα αυτά σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ενώ Dow Jones και S&P 500 επίσης έκλεισαν κοντά στα υψηλά της ημέρας.
Το κλίμα ευφορίας από την επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά τα δρακόντεια μέτρα των προηγούμενων μηνών για την ανάσχεση της πανδημίας έδωσε ώθηση στους δείκτες της αμερικανικής αγοράς.
Ωστόσο οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την αύξηση των νέων κορυσμάτων παγκοσμίως, μετά και την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ότι τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ για την Παρασκευή 19 Ιουνίου και το Σάββατο 20 Ιουνίου ξεπέρασαν τις 30.000 γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από την 1η Μαΐου.
Μάλιστα, χθες (21/6) επτά Πολιτείες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ρεκόρ ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η Φλόριντα και η Νότια Καρολίνα ανακοίνωσαν σημαντική άνοδο των κρουσμάτων για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Robert Koch δήλωσε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του κορωνοϊού, κατέγραψε «άλμα» στις 2,88 μονάδες την Κυριακή, έναντι 1,79 μονάδων την προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι ειδικοί προσπαθούν να διατηρήσουν τον δείκτη κάτω από το 1 προκειμένου να περιορίσουν την πανδημία.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης αναπαραγωγής ή αλλιώς «R» στο 2,88 σημαίνει ότι από τα 100 άτομα που προβλήθηκαν από τον κορωνοϊού, άλλα 288 αναμένεται να προσβληθούν το επόμενο διάστημα, ενώ προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοσή του, ο δείκτης πρέπει να υποχωρήσει κατά από το 1.
Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται στον μέσο όρο τεσσάρων ημερών, ενώ εάν τα στοιχεία βασιστούν στον μέσο όρο των επτά ημερών, τότε ο δείκτης R διαμορφώνεται στο 2,03 για την Κυριακή 21 Ιουνίου.

O δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,59% κλείνοντας στις 26.024 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,66% και διαμορφώθηκε στις 3.118 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,11% στις 10.056 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχ΄ωρησε στις 31,91 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με πτώση -0,55% στις 12.262 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση -0,71% στις 19.478 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε θετικό έδαφος επέστρεψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (22/6) στοιχεία της Chicago Fed, μετά την πτώση που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, εν μέσω του lockdown στην αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI (Purchase Managers Index) διαμορφώθηκε στις 2,61 μονάδες, έναντι -17,89 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, και έναντι -4,97 μονάδων τον Απρίλιο.
Παράλληλα, ο μέσος όρος των τελευταίων τριών μηνών διαμορφώθηκε στις -6,65 μονάδες τον Μάιο, έναντι -7,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τη Chicago Fed, 72 υποδείκτες της έρευνας κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ 13 υποδείκτες επιδεινώθηκαν σε μηνιαία βάση.
Oι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 9,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο ενώ διαμορφώθηκαν 26,6% χαμηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η πτώση οδήγησε τις πωλήσεις στο επίπεδο των 3,91 εκατομμυρίων μονάδων, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2010.
Εν τω μεταξύ, το απόθεμα των προς πώληση κατοικιών βούτηξε 19% ετησίως.
H μέση τιμή πώλησης ενισχύθηκε 2,3% στις 284.600 δολάρια.
Άλμα καταγράφουν οι μετοχές της Virgin Galactic μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι υπέγραψε συμφωνία με τη NASA στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία διαστημικού τουρισμού θα αναλάβει την εκπαίδευση των αστροναυτών για τα ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η εισηγμένη εταιρεία, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο ιδρυτής της R. Bransin, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Space Act Agreement με το Johnson Space Center της NASA, το οποίο ηγείται του προγράμματος αστροναυτών της διαστημικής υπηρεσίας στο Χιούστον.
Οι μετοχές της Virgin Galactic καταγράφουν κέρδη της τάξης του 13% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, από την τιμή κλεισίματος των 15 δολαρίων ανά μετοχή την Παρασκευή.
Όπως ανακοίνωσε η Virgin Galactic, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα αναπτύξει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα προετοιμασίας αστροναυτών σε τροχιά, παρόμοιο με αυτό που έχει αναπτύξει για την προετοιμασία των τουριστών που θα συμμετέχουν στις πτήσεις της.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές εστιάζουν στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Χοπκινς μέσα σε μία μέρα σημειώθηκαν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα και πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από την 1η Μαΐου.
Επτά πολιτείες σημείωσαν ρεκόρ κρουσμάτων το Σάββατο μεταξύ των οποίων τις πολιτείες της Φλόριντα και της Νότιας Καρολίνας.  
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, μετά την έκκληση του υφυπουργού Οικονομικών της χώρας, Joerg Kukies, προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Χρηματοδότηση στη Φρανκφούρτη, ο κ. Kukies ανέφερε ότι «η στρατηγική της ελπίδας για το καλύτερο και του σχεδιασμού για το χειρότερο νομίζω πως είναι πολύ συνετή σε αυτή την περίπτωση».
«Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι προετοιμασμένο για ένα σκληρό Brexit, έαν και όταν συμβεί αυτό», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι «δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο και ελπίζουμε ότι μπορεί να αποφευχθεί».
Ωστόσο, ο κ. Kukies πρόσθεσε ότι «όποιος ακούει τις ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι διαπραγματευτικές ομάδες πρέπει να λάβει υπόψη ότι υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος η κατάσταση να δυσκολέψει το επόμενο διάστημα».
Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά σχεδόν 10% βλέπει η Bundesbank για το β' τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα τονώσει την οικονομική ανάκαμψη, θα συμβάλει στη βελτίωση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος, αλλά όλα αυτά δεν θα είναι εμφανή στο β' τρίμηνο του 2020.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός από Ιούλιο έως τα τέλη του έτους, ενώ θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2021.
Η ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι οδυνηρά αργή και το επίπεδο της οικονομικής αβεβαιότητας εξαιρετικά υψηλό.
Αυτό παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, J. Weidmann, τασσόμενος στη θέση ότι το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτο αλλά όχι περιορισμένο.
Όπως επισήμανε η κλείδα κεφαλαίου θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς στο PEPP, αλλά δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις αποδόσεις στα ομόλογα χαμηλές για πάντα.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους όταν σταματήσουν να υφίστανται όλα τα προγράμματα στήριξης από τις κυβερνήσεις.
Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, καλύπτουν 45 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ή το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού, στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία και την Ισπανία.
Οι κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει ως επί το πλείστον τα σχέδιά τους έως το φθινόπωρο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η πρόωρη απόσυρση της στήριξης θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.
Όμως, καθώς αυξάνεται η ζήτηση και η παραγωγή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αναλυτές ζυγίζουν όχι μόνο το τεράστιο δημόσιο κόστος αλλά και τον κίνδυνο ότι οι γενικές επιδοτήσεις θα μπορούσαν να παγιδεύσουν τους ανθρώπους σε μη βιώσιμες θέσεις εργασίας «ζόμπι» και να τους αποτρέψουν από τη μετάβαση σε τομείς με καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές.
«Η επέκταση της προστασίας της εργασίας θα αναβάλει απλώς το πρόβλημα», δήλωσε η Katharina Utermöhl, ανώτερη οικονομολόγος της Allianz.
Μια πρόσφατη μελέτη της Allianz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας - ή το ένα πέμπτο αυτών που εγγράφηκαν σε προγράμματα προστασίας εργασίας - ήταν ευάλωτες επειδή βρίσκονταν σε τομείς που θα συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Αυτά περιλαμβάνουν τον τουρισμό, τα ταξίδια, τη φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο και την ψυχαγωγία.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε άλλες πρωτοβουλίες, όπως ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας», πρόσθεσε η Utermöhl.
Image

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η βρετανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Ιούνιο, καθώς ο κορωνοϊός σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες και μια περαιτέρω πτώση είναι πιθανό να έρθει στους επόμενους μήνες.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες διαμορφώθηκαν στις -58 μονάδες τον Ιούνιο από το χαμηλό 38 ετών του Μαΐου και τις -62 μονάδες, αλλά παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από τα προ κορωνοϊού επίπεδα, ενώ οι παραγγελίες για εξαγωγές κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1977, στις -79 μονάδες.
Οι μετρήσεις του CBI για τη βιομηχανική παραγωγή τους τρεις τελευταίους μήνες, έδειξαν πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1975, στις -57 από τις -54 μονάδες.
Τα επίσημα στοιχεία του Απριλίου, έδειξαν ιστορική πτώση 28,5% σε ετήσια βάση, της εργοστασιακής παραγωγής.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας νέες πιέσεις δέχθηκαν σήμερα Δευτέρα (22/6) η μετοχή της γερμανικής εταιρείας fintech, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα εξαφανισμένα 1,9 δισ. ευρώ από τα ταμεία της πιθανώς να μην υπήρξαν ποτέ.
Ειδικότερα, η Wirecard ανακοίνωσε ότι μετά από περαιτέρω ελέγχους «το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1,9 δισ. ευρώ να μην υπάρχει».
Μάλιστα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αποτελέσματα χρήσης που αφορούν τόσο το σύνολο του 2019 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς και τις οικονομικές της προβλέψεις.
Παράλληλα, η Winecard δήλωσε ότι βρίσκεται σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τους δανειστές της, ενώ εξετάζει περικοπές κόστους και «αναδιαρθρώσεις σε επιχειρηματικές μονάδες και τομείς προϊόντων».
Όσον αφορά τα συστήματα πληροφορικής της εταιρείας, η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά.
Η μετοχή της Wirecard δέχεται σήμερα νέες πιέσεις έως και -35%, έχοντας υποχωρήσει κατά -75% συνολικά την Πέμπτη και την Παρασκευή, στον απόηχο της διαπίστωσης για την «τρύπα» 1,9 δισ. ευρώ στα ταμεία της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ελεγκτές της EY δε μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την μετρητών 1,9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της Wirecard, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 του συνολικού της ισολογισμού.
Πιέσες δέχθηκε η μετοχή της Lufthansa καθώς η γερμανική κυβέρνηση διεξήγε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τον μεγαλύτερο μέτοχο της αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος απειλεί να μπλοκάρει μια διάσωση 9 δισ. ευρώ εκτός και αν προσαρμοστούν οι όροι.
Η μετοχή υποχώρησε -5,2%, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Heinz Hermann Thiele συναντήθηκε με κρατικούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η γερμανική αεροπορική έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και από την αναμενόμενη παρατεταμένη ταξιδιωτική ύφεση, υποχρεώνοντάς την να καταφύγει σε κρατική διάσωση προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση.
Ο Thiele, ο οποίος ελέγχει το 15,5% του ομίλου, αντιτίθεται στους όρους διάσωσης, οι οποίοι προβλέπουν την απόκτηση 20% από το δημόσιο και έδρες στο δ.σ., το diluting των υφιστάμενων μετόχων και έχει προτείνει αντί αυτού ένα έμμεσο holding μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας της χώρας, KfW.
Η πτώση της μετοχής σήμερα έρχεται μετά από ένα μήνυμα του CEO της Lufthansa το Σαββατοκύριακο με το οποίο δήλωνε στους εργαζόμενους ότι λιγότερο από το 38% των μετοχών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν σε μια κρίσιμη συνεδρίαση των μετόχων την Πέμπτη, δίνοντας στον Thiele ένα αποτελεσματικό βέτο για τη διάσωση, η οποία χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει.
Πολύ κοντά στο να ανακοινώσει την έγκριση παροχής εγγυήσεων για χρηματοδότηση της Fiat Chrysler με 6,3 δισ. ευρώ βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ανοίγοντας τον δρόμο για το μεγαλύτερο δάνειο σε αυτοκινητοβιομηχανία την περίοδο της κρίσης.
Το ιταλικό τμήμα της FCA έχει προσφύγει στα προγράμματα χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης της ιταλικής κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλίσει μια κρατική, τριετή δανειακή στήριξη και να υποστηρίξει τις δραστηριότητες του ομίλου στη χώρα καθώς και τον ιταλικό κλάδο αυτοκινήτου, στον οποίο δραστηριοποιούνται περίπου 10.000 επιχειρήσεις.
Η φιλανδική Nokia Oyj σχεδιάζει να περικόψει 1.233 θέσεις εργασίας στη γαλλική θυγατρική της Alcatel-Lucent International,  που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του τοπικού εργατικού δυναμικού, αναφέρουν δύο στελέχη του σωματείου.
Η κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ενημέρωσε τα γαλλικά εργατικά σωματεία για τις σχεδιαζόμενες περικοπές θέσεων εργασίας εν όψει της συνεδρίασης αυτό το πρωί.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και κορεατική χερσόνησο

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, στον απόχηο της συνεδρίασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη τόσο στις εξελίξεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο όσο και στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,18% στις 22.437,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,03% και τις 5.944,50 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,68% στις 2.126,73 μονάδες, ενω ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,55% και τις 4.915,06 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,6% στις 24.495 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,20% και τις 11.572,93 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκττης Shanghai Composite διαμορφώθηκε στο -0,08% και τις 2.965,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,29% στις 11.702,45 μονάδες.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, μετά την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει επίσης αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρσε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανείσμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 3,85%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο διανεισμού πέντε ετών παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 4,65% μετά τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο, στα 2,95%, ενώ Ιούνιος σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η PBOC δεν πραγματοποιεί κάποια μεταβολή όσον αφορά τα επιτόκια.
«Με το Κρατικό Συμβούλιο να ζητάει μείωση του κόσους δανεισμού από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, η μείωση του βασικού επιτοκίου ίσως έχει ακόμα λίγο χώρο ώστε να κινηθεί σε αυτόν τον κύκλο», αναφέρει ο οικονομολόγος της Capital Economics, Martin Rasmussen, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της PBOC, Yi Gang, υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι διστακτική στο να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση και ήδη εξετάζει πως θα αποσύρει τα μέτρα για τον Covid-19».
«Αναμένουμε μία ακόμα μείωση κατά 20 μονάδες βάσης στο reverse repo και το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που θα πρέπει να μειώσει μηχανικά το βασικό επιτόκιο», τονίζει ο κ. Rasmussen, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν αναμένουμε πλέον από την PBOC να μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια της αγοράς πολύ πιο κάτω από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα».
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω και από τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά τις αναφορές του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, στη σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, και τις «μη ρεαλιστικές» προσδοκίες που είχε από τις δύο πλευρές ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Moon Jae-in, για τη δική του ατζέντα «ενοποίησης».
«Δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τα γεγονότα και ουσιαστικά τα διαστρεβλώνει», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Chung Eui-yong, αναφερόμενος στις περιγραφές που έχει στο βιβλίο του ο κ. Bolton για τη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον.
Ο κ. Chung δε διευκρίνισε ποια ακριβώς σημεία του βιβλίου ήταν ανακριβή, αλλά τόνισε ότι «η μονομερής δημοσίευσηγ διαβουλεύσεων που βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη παραβιάζει της βασικές αρχές της διπλωματίας και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Γενικής Διεύθυνση Τελωνείων της Νότιας Κορέας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τις πρώτες 20 μέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -12% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -16,9% τον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν κατά -7,5% για το ίδιο διάστημα, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με την πτώση -20,3% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης