Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Hellas Fin: Τα ερωτηματικά για μια νέα ενδεχόμενη κανονικότητα.

tags :
Hellas Fin: Τα ερωτηματικά για μια νέα ενδεχόμενη κανονικότητα.
Ο ρόλος πολλών κρατών κατά την διάρκεια της κρίσης ήταν σημαντικός και εκτεταμένος
Ενώ οι επιχειρήσεις επανεκκινούν βαθμιαία την δραστηριότητα τους, θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη η συγκυρία να αποπειραθούμε την απάντηση κάποιων ερωτημάτων που τίθενται σχετικά με μια διαφαινόμενη νέα κανονικότητα.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους;

Ο ρόλος πολλών κρατών κατά την διάρκεια της κρίσης ήταν σημαντικός και εκτεταμένος είτε αυτό αφορούσε την προστασία των πολιτών είτε την επιβίωση των επιχειρήσεων και δεν αναφερόμαστε μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε μια κανονικότητα η οποία δεν θα επιτρέπει περαιτέρω κρατική στήριξη με ότι συνέπειες αυτό θα είχε για την επιβίωση κάποιων.

Ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας;

Η κρίση ενίσχυσε την χρήση της τεχνολογίας με την μορφή της εργασιακής διεκπεραίωσης από το σπίτι, την χρήση νέων εργαλείων εκμάθησης, την άσκηση νέων τρόπων επικοινωνίας ή διάδρασης μεταξύ ατόμων. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους παραπάνω τρόπους θα μείνουν στην ζωή μας.

Ποια θα είναι η μορφή της κατανάλωσης;

Με το ενδεχόμενο της αυξημένης ανεργίας για κάποιο διάστημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειωμένη, κάποια καταναλωτικά αγαθά θα αποδειχθούν περισσότερο αναγκαία από άλλα. Η αυξημένη πλέον χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα συνεχίσει να ενισχύεται αλλάζοντας την συμπεριφορά των καταναλωτών μέσω της αναζητούμενης διαφάνειας των τιμών ή της επιδίωξης προσφορών.

Από την παγκοσμιοποίηση στους τοπικισμούς;

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε κάποια μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με τον κίνδυνο εξάρτησης από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να παρακολουθήσουμε την μετεγκατάσταση κάποιων μονάδων παραγωγής από την Κίνα ή την ανατολική Ασία όπου εδρεύουν, σε περιοχές εγγύτερες στους τελικούς καταναλωτές. Μία τέτοια διαδικασία δημιουργίας τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων ή μονάδων παραγωγής, θα είναι μάλλον βραδεία και το μέγεθος της αβέβαιο.

Ευρώπη

Γερμανία

Σε κλίμα εφορίας ο πρόδρομος δείκτης ZEW των προσδοκιών του Ιουνίου, καταγράφοντας τιμή 63,4 την υψηλότερη 14 ετών. Ενδεχομένως το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο και η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, συνετέλεσε στην βελτίωση της διάθεσης. Με την ανωτέρω ένδειξη προκύπτει ότι οπωσδήποτε επίκειται η αντιστροφή του κλίματος αλλά εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την έκταση αυτής της αντιστροφής.
Συνεχίστηκε και τον Μάιο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από 0,8% στο 0,6%.

Ην. Βασίλειο

Απρόσμενα αμετάβλητο στο 3,9% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο. Ο κλάδος των αυτοαπασχολούμενων ήταν αυτός ο οποίος κατέγραψε την μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Στο 0,4% από 0,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάϊο.
Η τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης ύψους 100 δις GBP. Το πρόγραμμα αφορά μόνο κρατικούς τίτλους και ο ρυθμός διενέργειας του θα είναι πολύ πιο αργός.

Ρωσία

Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου από 5,5% στο 4,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Αμερική

ΗΠΑ

Πολύ πιο ηπιότερους ρυθμούς σημείωσε η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Μάϊο. Οι λιανικές πωλήσεις μη συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων κατέγραψε πτώση 1,4% από 15,34% τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί το 19,3% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και με το ετήσιο ποσοστό αύξησης της που εκτοξεύθηκε στο 30,7%, συνιστά πλέον την κινητήρια δύναμη των λιανικών πωλήσεων.
Σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα και με ένδειξη 58 από 37, βρέθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών νέων κατοικιών NAHB. Κάθε ένδειξη υψηλότερη του 50 συνιστά θετική αγορά.
Στο επίπεδο των 1.508.000, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί, από 20.606.000 στα 20.544.000. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Ιούνιο θα ανέλθει περίπου στο 13%.

Καναδάς

Με πληθωρισμό -0,4% έκλεισε ο Μάιος από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ασία

Κίνα

Κατά 4,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Μάϊο. Πρωτεργάτης της ενδυνάμωσης ήταν η μεταποίηση. Διψήφια ήταν τα ποσοστά αύξησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως επίσης στην παραγωγή υπολογιστών και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών.
Οι λιανικές πωλήσεις στην χώρα συνεχίζουν να υποχωρούν τον Μάϊο κατά 2,8% αλλά με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με το -7,5% του προηγούμενου μήνα.

Αυστραλία

Στο 7,1% εκτινάχθηκε η ανεργία τον Μάϊο από 6,2% το Απρίλιο.

Ιαπωνία

Αμετάβλητος στο 0,1% και -0,2% παρέμεινε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του αντίστοιχα τον Μάϊο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης