Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων - Ο DAX -0,5% - Άνοδος έως +0,8% στα futures της Wall

Ήπια πτώση στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων - Ο DAX -0,5% - Άνοδος έως +0,8% στα futures της Wall
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,4% στις 4.956 μονάδες
(upd2) Νευρικότητα προκαλεί σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου στις αγορές η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας εντός του καλοκαιριού.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ήπια πτώση, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες που είχαν σημειωθεί λίγο μετά το άνοιγμα.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως +0,8%.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 34 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση -0,5% στις 12.265 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες -0,3% 6.272 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει οριακή πτώση -0,4% στις 4.956 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύεται στις 7.334 μονάδες με απώλειες -1%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση -0,5% στις 19.515 μονάδες.
Image
Image
Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την αύξηση των νέων κορυσμάτων παγκοσμίως, μετά και την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ότι τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ για την Παρασκευή 19 Ιουνίου και το Σάββατο 20 Ιουνίου ξεπέρασαν τις 30.000 γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από την 1η Μαΐου.
Μάλιστα, χθες (21/6) επτά Πολιτείες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ρεκόρ ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η Φλόριντα και η Νότια Καρολίνα ανακοίνωσαν σημαντική άνοδο των κρουσμάτων για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Robert Koch δήλωσε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του κορωνοϊού, κατέγραψε «άλμα» στις 2,88 μονάδες την Κυριακή, έναντι 1,79 μονάδων την προηγούμενο μήνα, την ίδια στιμή μάλιστα που οι ειδικοί προσπαθούν να διατηρήσουν τον δείκτη κάτω από το 1 προκειμένου να περιορίσουν την πανδημία.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης αναπαραγωγής ή αλλιώνς «R» στο 2,88 σημαίνει ότι από τα 100 άτομα που προβλήθηκαν από τον κορωνοϊού, άλλα 288 αναμένεται να προσβληθούν το επόμενο διάστημα, ενώ προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοσή του, ο δείκτης πρέπει να υποχωρήσει κατά από το 1.
Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται στον μέσο όρο τεσσάρων ημερών, ενώ εάν τα στοιχεία βασιστούν στον μέσο όρο των επτά ημερών, τότε ο δείκτης R διαμορφώνεται στο 2,03 για την Κυριακή 21 Ιουνίου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, μετά την έκκληση του υφυπουργού Οικονομικών της χώρας, Joerg Kukies, προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Χρηματοδόητηση στη Φρανκφούρτη, ο κ. Kukies ανέφερε ότι «η στρατηγική της ελπίδας για το καλύτερο και του σχεδιασμού για το χειρότερο νομίζω πως είναι πολύ συνετή σε αυτή την περίπτωση».
«Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι προετοιμασμένο για ένα σκληρό Brexit, έαν και όταν συμβεί αυτό», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι «δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο και ελπίζουμε ότι μπορεί να αποφευχθεί».
Ωστόσο, ο κ. Kukies πρόσθεσε ότι «όποιος ακούει τις ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι διαπραγματευτικές ομάδες πρέπει να λάβει υπόψιν ότι υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος η κατάσταση να δυσκολέψει το επόμενο διάστημα».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία αφορούν την καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Ιούνιο του 2020, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο δείκτης θα καταγράψει άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις -15 μονάδες, έναντι -18,8 μονάδων τον Μάιο.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και κορεατική χερσόνησο

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, στον απόχηο της συνεδρίασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη τόσο στις εξελίξεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο όσο και στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,18% στις 22.437,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,03% και τις 5.944,50 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,68% στις 2.126,73 μονάδες, ενω ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,55% και τις 4.915,06 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,6% στις 24.495 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,20% και τις 11.572,93 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκττης Shanghai Composite διαμορφώθηκε στο -0,08% και τις 2.965,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,29% στις 11.702,45 μονάδες.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, μετά την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει επίσης αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρσε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανείσμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 3,85%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο διανεισμού πέντε ετών παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 4,65% μετά τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο, στα 2,95%, ενώ Ιούνιος σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η PBOC δεν πραγματοποιεί κάποια μεταβολή όσον αφορά τα επιτόκια.
«Με το Κρατικό Συμβούλιο να ζητάει μείωση του κόσους δανεισμού από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, η μείωση του βασικού επιτοκίου ίσως έχει ακόμα λίγο χώρο ώστε να κινηθεί σε αυτόν τον κύκλο», αναφέρει ο οικονομολόγος της Capital Economics, Martin Rasmussen, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της PBOC, Yi Gang, υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι διστακτική στο να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση και ήδη εξετάζει πως θα αποσύρει τα μέτρα για τον Covid-19».
«Αναμένουμε μία ακόμα μείωση κατά 20 μονάδες βάσης στο reverse repo και το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που θα πρέπει να μειώσει μηχανικά το βασικό επιτόκιο», τονίζει ο κ. Rasmussen, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν αναμένουμε πλέον από την PBOC να μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια της αγοράς πολύ πιο κάτω από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα».
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω και από τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά τις αναφορές του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, στη σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, και τις «μη ρεαλιστικές» προσδοκίες που είχε από τις δύο πλευρές ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Moon Jae-in, για τη δική του ατζέντα «ενοποίησης».
«Δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τα γεγονότα και ουσιαστικά τα διαστρεβλώνει», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Chung Eui-yong, αναφερόμενος στις περιγραφές που έχει στο βιβλίο του ο κ. Bolton για τη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον.
Ο κ. Chung δε διευκρίνισε ποια ακριβώς σημεία του βιβλίου ήταν ανακριβή, αλλά τόνισε ότι «η μονομερής δημοσίευσηγ διαβουλεύσεων που βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη παραβιάζει της βασικές αρχές της διπλωματίας και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Γενικής Διεύθυνση Τελωνείων της Νότιας Κορέας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τις πρώτες 20 μέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -12% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -16,9% τον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν κατά -7,5% για το ίδιο διάστημα, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με την πτώση -20,3% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης