Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Μεγάλο στοίχημα είναι η επανεκπαίδευση του προσωπικού

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Μεγάλο στοίχημα είναι η επανεκπαίδευση του προσωπικού
Το Reuters περιγράφει τις προετοιμασίες στα νοσοκομεία της Ευρώπης για το δεύτερου κύμα κορωνοϊού
Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, στα νοσοκομεία αρχίσει ήδη οι προετοιμασίες για το δεύτερο κύμα.
Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άλλοι επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν στρατό από επαγγελματίες γιατρούς έτοιμους να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί για να εργαστούν σε θαλάμους με σοβαρά άρρωστους.
Μεγάλο στοίχημα -όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Reuters- είναι η επανεκπαίδευση του προσωπικού ώστε να μην προκύψουν ελλείψεις σε περίπτωση που δεύτερο κύματος κορωνοϊού.
«Χρειαζόμαστε έναν στρατό υγειονομικής περίθαλψης» δήλωσε ο Maurizio Cecconi, εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), ο οποίος συγκεντρώνει γιατρούς από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε θαλάμους με εξαιρετικά άρρωστους ασθενείς.
Ο Cecconi, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο, λέει ότι το ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι πιο ευέλικτο στη δουλειά που κάνει.
«Εάν υπάρξει νέο μεγάλο κύμα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναπτύξουμε γιατρούς και νοσηλευτές από γειτονικές περιοχές εντός της Ιταλίας.
Αυτό δεν συνέβη πολύ στο πρώτο κύμα», είπε στο Reuters.
Πολλές χώρες ήταν απροετοίμαστες όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και εκπαίδευσαν βιαστικά γιατρούς ώστε να εργάζονται με ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, ώστε να καλυφθούν τα κενά από εκείνους που νόσησαν.
Μερικοί δέχθηκαν φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους γιατρούς για να βοηθήσουν τους θαλάμους εντατικής θεραπείας καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν κατακερματισμένο.
Εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έπρεπε να διαθέτουν περισσότερα κρεβάτια και βασικό εξοπλισμό για ΜΕΘ, ενώ κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν αυτοσχέδια νοσοκομεία.
Ωστόσο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν.
Η Ιταλία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων, και άλλων ιατρών που εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την ιταλική κοινωνία εντατικής θεραπείας SIAARTI.

Οι προετοιμασίες

Σε όλη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία επανεκπαιδεύουν χειρουργούς, καρδιολόγους, ιατρούς εσωτερικής ιατρικής και νοσηλευτές από άλλα τμήματα και τους μεταφέρουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας όταν χρειάζεται.
Πολλοί έχουν παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού ασθενών με COVID-19, δήλωσε ο Jozef Kesecioglu, πρόεδρος της ESICM και επικεφαλής εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.
«Τους δώσαμε δουλειές με λιγότερη ευθύνη, όπως το πλύσιμο των ασθενών, η περιστροφή των ασθενών, ο έλεγχος των πνευμόνων ή ακτινογραφίες», είπε στο Reuters.
Οι ειδικοί εντατικής θεραπείας συνέχισαν να κάνουν την πιο ευαίσθητη δουλειά, όπως ο χειρισμός σωλήνων στο λαιμό των ασθενών ή η ρύθμιση του μηχανικού αερισμού, δήλωσε ο Kesecioglu.
Ο ίδιος σκοπεύει να ξανακαλέσει τους ίδιους ανθρώπους για να τους προσφέρει περισσότερη εκπαίδευση.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι εντατικής θεραπείας παρακολουθούν χρόνια εκπαίδευσης, αλλά όπως είπε: «Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να έρθει το νέο κύμα, θα πρέπει να τους εκπαιδεύουμε τακτικά».
Η Ολλανδία προσπαθεί να προσλάβει περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους και ελπίζει να περιορίσει τα διαρθρωτικά κενά στο εργατικό δυναμικό εντατικής θεραπείας, δήλωσε το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ευρώπη.
Η SIAARTI λέει ότι οι φοιτητές ιατρικής που ειδικεύονται στην ιατρική εντατικής θεραπείας θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στους θαλάμους για τα τελευταία δύο χρόνια της πενταετούς εκπαίδευσής τους και έχει προτείνει την παροχή οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων μαθητών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε διασυνοριακές μεταφορές ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες χώρες στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού.
Τον Απρίλιο, ομάδες «ιπτάμενων γιατρών» στάλθηκαν από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία στην Ιταλία.
Ωστόσο, το πείραμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη και ο Cecconi είπε ότι η μετακίνηση γιατρών από τη μια χώρα στην άλλη «θα πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη επιλογή», καθώς η διαφορετική γλώσσα μπορεί να τους κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης