Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Target Model: «Πρεμιέρα» των κοινών τεστ των συστημάτων ΕΧΕ-ΑΔΜΗΕ – Διενέργεια και εξειδικευμένων δοκιμών

tags :
Target Model: «Πρεμιέρα» των κοινών τεστ των συστημάτων ΕΧΕ-ΑΔΜΗΕ – Διενέργεια και εξειδικευμένων δοκιμών
«Επίσημη πρώτη» σήμερα (22/6) και του Συστήματος διαχείρισης διασυνοριακών συναλλαγών (XBMS) του ΑΔΜΗΕ
Ορόσημο στην πορεία εφαρμογής του Target Model αποτελεί η έναρξη σήμερα (22/6) των κοινών τεστ των πληροφοριακών συστημάτων των τριών αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τους Διαχειριστές (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ) και τους εγχώριους «παίκτες» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, μπαίνει στην τελική ευθεία η «πρεμιέρα» εφαρμογής του Target Model και στη χώρα μας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το πλάνο που έχει κοινοποιηθεί από τους Διαχειριστές στους συμμετέχοντες, η πρώτη φάση των κοινών τεστ θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου. Κατά τη διάρκειά της, θα «τρέχουν» διαδοχικοί κύκλοι εικονικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΧΕ και του ΑΔΜΗΕ να λειτουργούν back to back, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες θα υποβάλουν κανονικά τις προσφορές τους. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα δοθεί η ευκαιρία να ελεγχθούν μεταξύ άλλων οι αυτοματισμοί των συστημάτων.

Δοκιμές σε ποικίλα σενάρια

Παράλληλα, σύμφωνα με το πλάνο των Διαχειριστών, σε καθημερινή βάση έχει προγραμματισθεί η διενέργεια και ενός εξειδικευμένου σετ από δοκιμές, βάσει διάφορων έκτακτων σεναρίων που είναι πιθανό να συμβούν και με την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – όπως π.χ. με τη μη διαθεσιμότητα ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Επομένως, ανάλογα με αυτά τα σενάρια, σκοπός είναι να ελεγχθεί πώς θα ανταποκριθούν τα συστήματα των spot αγορών, η πλατφόρμα της αγοράς εξισορρόπησης, αλλά και η διεπαφή (interface) τους.
Μετά τις 10 Ιουλίου, θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός της αρχικής φάσης των δοκιμών – συνεκτιμώντας τη «συμπεριφορά» των συστημάτων τόσο κατά την «κανονική» λειτουργία του Χρηματιστηρίου, όσο και στο πλαίσιο των εξειδικευμένων δοκιμών. Με δεδομένο ότι το dry run προγραμματίζεται για τις 3 Αυγούστου, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα διενεργηθεί μία ακόμη φάση κοινών δοκιμών, εστιάζοντας στα εξειδικευμένα τεστ στα οποία ενδεχομένως παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες.

Ρεαλιστικός χρονισμός στο dry run

Η δεύτερη φάση θα δώσει τη σκυτάλη στο dry run, δηλαδή στις δοκιμές συνεχούς προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των πλατφόρμων των νέων χονδρεμπορικών αγορών. Ουσιαστικά στο dry run οι δοκιμές θα διεξάγονται με τις τεχνικές υποδομές και τις αγορές να λειτουργούν ακριβώς όπως και με την κανονικά έναρξη του Χρηματιστηρίου. Έτσι, για παράδειγμα, οι αγορές θα «τρέχουν» σε πραγματικές ώρες, ενώ κατά την προηγούμενη φάση δοκιμών θα ισχύσουν μετατοπισμένοι χρονισμοί.
Την ίδια στιγμή, σήμερα είναι προγραμματισμένη και η «επίσημη πρώτη» του Συστήματος διαχείρισης διασυνοριακών συναλλαγών (XBMS) του ΑΔΜΗΕ, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το Σύστημα είναι ενεργοποιημένο ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή (19/6). Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα γίνεται το πρώτο σύστημα του Target Model που τίθεται σε παραγωγική λειτουργία.
Το XBMS είναι εφεξής το πρωτεύον σύστημα ανταλλαγής δεδομένων με τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς. Η υφιστάμενη πλατφόρμα θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως εφεδρική λύση για ένα μεταβατικό διάστημα, της τάξης των 2-3 εβδομάδων.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης