Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 35 δισ. ευρώ η ρευστότητα που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες από τα TLTROs της ΕΚΤ - Τι αναφέρει η Morgan Stanley

Στα 35 δισ. ευρώ η ρευστότητα που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες από τα TLTROs της ΕΚΤ - Τι αναφέρει η Morgan Stanley
Τι εκτιμάει η έκθεση της Morgan Stanley για την ρευστότητα από την ΕΚΤ
Στα 35 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα που διασφάλισαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω TLTROs και η οποία θα χρησιμεύσει:
- Στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
-Στη βελτίωση της εικόνα των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των αρνητικών επιτοκίων
- Στη δυνατότητα να διοχετευτεί μέρος της ρευστότητας αυτής για την αγορά τίτλων του Δημοσίου.
Από το 1,57 τρισ ευρώ οι ελληνικές τράπεζες αποχτούν 35 δισ. ευρώ (περίπου 8,5 δισ. ευρώ κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες) και το ποσό αυτό ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά τους.
Ως δάνειο θα απεικονιστεί στο παθητικό της τράπεζας βελτιώνοντας σαφώς την εικόνα λόγω αρνητικών επιτοκίων (-0,50% έως και -1%) ενώ συγχρόνως το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία με μια μόχλευση αρκετά σημαντική.
Συγχρόνως πέρα από το ότι οι τράπεζες θα εγγράψουν στο ενεργητικό τους σημαντικά κέρδη από τόκους λόγω των δανείων που θα χορηγήσουν ένα μικρότερο τμήμα του παραπάνω ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων βελτιώνοντας περαιτέρω τα έσοδα από τόκους αφού και αυτά θα αποτελέσουν στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών.
Τα TLTROs αποτελούν στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Αποτελούν πράξεις  του Ευρωσυστήματος που παρέχουν χρηματοδότηση σε πιστωτικά ιδρύματα και καταχωρούνται στο παθητικό των τραπεζών.
Προσφέροντας στις τράπεζες μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε ελκυστικές συνθήκες,  διαμορφώνουν ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τις τράπεζες και ενθαρρύνουν τον τραπεζικό δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Τα TLTROs, επομένως, ενισχύουν την τρέχουσα προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και ενισχύουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ενθαρρύνοντας περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Ως γνωστό συνολικά, 742 τράπεζες συμμετείχαν στη δημοπρασία, και η συμμετοχή κρίθηκε υψηλότερη σε σχέση με  με προηγούμενες  δημοπρασίες.  
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley βασικές τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν ουσιαστικά ενεργές.
Συνολικά ο οίκος εκτιμά  ότι η συμμετοχή στο TLTRO αυξήθηκε κατά 260 δισ. Ευρώ στην Ιταλία, 200 δισ. Ευρώ στη Γαλλία, 175 δισ. Ευρώ στη Γερμανία και 130 δισ. Ευρώ στην Ισπανία και  την Πορτογαλία από την αρχή του έτους.
Αν και το τρέχον ακαθάριστο επίπεδο υπερβαίνει την προηγούμενη κορυφή ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της κυρίαρχης  κρίσης της ευρωζώνης, οι τράπεζες σήμερα δεν επιλύουν το πρόβλημα της χρηματοδότησής τους.
Ενεργούν μάλλον ως αγωγοί για την παροχή εταιρικών πιστώσεων και, από την άποψη της πολιτικής,  ο οίκος αναμένει  ότι τα κεφάλαια της TLTRO θα διοχετεύονται κατά κύριο λόγο στον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Αναμένουμε  αναφέρεται στην έκθεση ότι μεταξύ 2019-2021, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτήσουν 500 δισ. ευρώ νέων εταιρικών δανείων μετά τη χρήση μετρητών από τη δημοπρασία του Ιουνίου.
Το μπόνους χρηματοδότησης TLTRO 50 μονάδων βάσης προσθέτει 1,5% στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2020 έναντι του 2019 .
Οι τράπεζες θα λάβουν απόδοση 1% για όλα τα κεφάλαια TLTRO-III που δανείστηκαν από την ΕΚΤ μεταξύ Ιουνίου 2020 έως Ιουνίου 2021.
Οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες είναι οι πιο ευαίσθητες.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό μερικώς μόνον θα αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από τόκους λόγω μιας σειράς παραγόντων που οφείλονται στην ύφεση.
Ετσι σε επίπεδο ευρωζώνης τα καθαρά έσοδα από τόκος υπολογίζεται να παρουσιάσουν μια κάμψη της τάξης του 3% το 2020 για να σταθεροποιηθούν το 2021.
Όμως για τις ευαίσθητες χώρες του Νότου, η μείωση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη.
Η μόχλευση της ρευστότητας αυτής  πάντως για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις που μπορούν να μεταβάλουν μερικώς έστω το δύκσολο αποτέλεσμα που προάγει η ύφεση.

Eιρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης