Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιφυλακτική η Ελλάδα στα τουρκικά ανοίγματα: Δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με παραβάσεις – Απειλεί με έρευνες ο Τούρκος πρέσβης

Επιφυλακτική η Ελλάδα στα τουρκικά ανοίγματα: Δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με παραβάσεις – Απειλεί με έρευνες ο Τούρκος πρέσβης
Διάλογο σε καλή ατμόσφαιρα, χωρίς απειλές και εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου προτάσσει η Ελλάδα στις προσκλήσεις της Άγκυρας
Έντονες είναι οι επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς στα συνεχή ανοίγματα της Άγκυρας για διάλογο και συμφωνία στη Μεσόγειο.
Τη στάση αναμονής της ελληνικής πλευράς έρχονται εξάλλου να δικαιώσουν οι απειλές του Τούρκου πρέσβη στην  Αθήνα που επανέλαβε τις διακηρύξεις για έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Όταν η Τουρκία καλεί σε διάλογο πρέπει να διαμορφώσει μια φιλική ατμόσφαιρα και να προσδιορίσει το αντικείμενο του διαλόγου, χωρίς απειλές και παραβιάσεις, προκειμένου αυτός (ο διάλογος) να είναι παραγωγικός τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Η Ελλάδα θέλει τον διάλογο αλλά πρέπει να προστατεύει και τα συμφέροντα της, σημείωσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τις δύο προσκλήσεις σε διάλογο – εντός 24  ωρών - που απέστειλε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει» υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz.

Αντικείμενο παρακολούθησης οι τουρκικοί σχεδιασμοί

Διπλωματικές πηγές, επανέλαβαν προ ημερών δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ότι η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι στο πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η Τουρκία γύρω από την συζήτηση.
Τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν με συγκρατημένο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών  για «άνοιγμα στην ελληνική πλευρά».
Η κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί το τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις χωρίς να βιάζεται να προβεί εν εντούτοις σε συμπεράσματα.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπήκε στην διαδικασία να εκδώσει κάποια ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του Cavusoglu  με τις «εσωτερικής φύσεως αναφορές» τόσο για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικοί σχεδιασμοί αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης από την ελληνική πλευρά, καθώς παρά τις δηλώσεις Cavusoglu και ανεξάρτητα από τον ενδεχόμενο ρόλο της Ιταλίας που μέχρι στιγμής δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας για έρευνες στην περιοχή που δεσμεύεται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, δεν φαίνονται να ανατρέπονται.

Οι απειλές του Τούρκου πρέσβη: Ό,τι λέμε το κάνουμε

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρέσβης στην  Αθήνα, Burak Ozugergin, σημειώνει με νόημα ότι η Άγκυρα πάντα «λέει αυτό που κάνει» και «κάνει ό,τι λέει».
Τη σχετική απάντηση έδωσε με συνέντευξή του  στην «Καθημερινή της Κυριακής» και κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για το αν τελικά θα αδειοδοτηθεί η TPAO - η τουρκική εταιρεία πετρελαίων- για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, νοτίως της Κρήτης.
Επισημαίνει πάντως ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στις συζητήσεις οριοθέτησης με την Αθήνα, ακολουθώντας βήματα του Mevlut Cavusoglu.  
«Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτό τον τρόπο.
Λέμε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που λέμε.
Παραδείγματος χάριν εξακολουθούσαμε επί χρόνια να προειδοποιούμε τους Ελληνοκύπριους- και τους περιφερειακούς και άλλους συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ότι οι μονομερείς απόπειρές τους να χαράξουν γραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο παραβίασαν ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας και εκείνα του Τουρκοκυπρίων.
Καμία χώρα δεν μπορεί να απλά να καθίσει ήσυχη όταν οι άλλες υφαίνουν ιστούς που τόσο εμφανώς επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.
Ειδικά μια χώρα όπως η Τουρκία που διαθέτει την μεγαλύτερα ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Τούρκος πρέσβης.

Οι δηλώσεις Cavusoglu

Ενώ αρχικά σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία» ο  Cavusoglu τόνισε πως «ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας.
Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας.
Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα;
Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».
«Συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν επιφέρει ούτε όφελος ούτε θα έχει ισχύ.
Ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας.
Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα;
Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» είπε μιλώντας σε φόρουμ για τον τουρισμό στην Αττάλεια, προσκαλώντας τους πρέσβεις 50 χωρών.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Cavusoglu σημείωσε: «Ο Haftar δεν άκουσε καμία έκκληση.
Αντίθετα, αύξησε την επιθετικότητά του. Έχασε, ήταν καταδικασμένος να χάσει.
Δεν ήταν δυνατό να κερδίσει. Είχε μια ευκαιρία για πολιτική λύση. Την έχασε κι αυτή. Ένας τέτοιος πραξικοπηματίας δεν θα έπρεπε να είναι στη διοίκηση μιας χώρας.
Οι πραξικοπηματίες δεν πρέπει ποτέ να έχουν οποιαδήποτε θέση στις κυβερνήσεις μιας χώρας. Η καλύτερη λύση είναι η πολιτική λύση.
Υπενθυμίζεται, πως την Παρασκευή (19/6) με τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας  μίλησε και για μια πιθανότητα διαμεσολάβησης της Ιταλίας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί.
Ως εκ τούτου» υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την έντονη αντίδραση της Τουρκίας που έχουν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Μάλιστα, λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στην Αίγυπτο, η Άγκυρα έβαλε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της το Καστελόριζο επιμένοντας πως δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι... ονειρεύεται.
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Ιράκ.
«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα.
Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα.
Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» είπε ο Cavusoglu.

Cavusoglu: Σημαντική η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ - Θέλουμε συναργασία

Συνεργασία με την Ιταλία στις δραστηριότητες της ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών M. Cavusolgu, ο οποίος είπε ότι «η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας», ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο».
«Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε».
Πρόσθεσε ότι θέλουν από δω και πέρα να δουν την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός είπε ότι «χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία».
Ανέφερε ότι «αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της».
«Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εντός της ΕΕ τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία.
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα.
Αυτά συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και (αποφασίσαμε) να κάνουμε από κοινού βήμα για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για μια μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη και για μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα.
Έχουμε συναίσθηση του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ιταλία εδώ και τους ευχαριστούμε.
Έπαιξε ένα εξισορροπητικό ρόλο. Δεν στήριξε τον πραξικοπηματία Haftar όπως κάποιες χώρες της ΕΕ αλλά κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός και την πολιτική διαδικασία. Και από εδώ και πέρα στις διμερείς ή τριμερείς μας προσπάθειες θέλουμε να δούμε και την Ιταλία, δηλαδή σε αυτές τις προσπάθειες να τις συνεχίσουμε μαζί», ανέφερε.
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς ως Τουρκία θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης».
«Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία.
Αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία.
Κι εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Και η προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ είναι δική μας ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη.
Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», ανέφερε.
Συνεχίζοντας είπε ότι «και η Ιταλία είδαμε ότι θέλει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα (Αν. Μεσογείου).
Εμείς αυτό το αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα».
«Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ.
Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας.
Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού.
Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα».
Από την πλευρά του Luigi Di Maio είπε ότι «η Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως ένα συνέταιρο εκ των ουκ άνευ και η οριστική μας απόφαση είναι να διατηρήσουμε τον διάλογό μας», προσθέτοντας: «εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία (στη Λιβύη)».
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι «στο μεταναστευτικό εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στο πλαίσιο της διακήρυξης του Μαρτίου του 2016».
«Χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία.
Οι ενεργειακές πηγές μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην ευημερία της περιοχής.
Αλλά μόνο αν υπάρχει μια θετική προσέγγιση, χάρη σε αυτό θα έχουμε συνέχεια και ισορροπία.
Θα είναι προς το συμφέρον όλων πιστεύουμε», ανέφερε.
Καταλήγοντας είπε ότι «ως Ιταλία και ως χώρα μέλος της ΕΕ, ως μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, στηρίζουμε τη διευκόλυνση κάθε διαδικασίας διαλόγου.
Χάρη σε αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ειδικά τονίζουμε την Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να μην έχουμε σύνορα με την Ιταλία θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ωστόσο ως δύο σημαντικές χώρες της Μεσογείου μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί για την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».
«Και η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας.
Επιπλέον εμείς πάντοτε στηρίξαμε το διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο.
Η δική μας αντίδραση μέχρι σήμερα ήταν απέναντι στα μονομερή βήματα που έγιναν για αποκλεισμό της Τουρκίας.
Δηλαδή για να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας απέναντι στα μονομερή βήματα που έγιναν για να αποκλείσουν την Τουρκία, κάναμε κι εμείς μονομερή βήματα.
Αλλιώς έχουμε πει σε όλους ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι είναι έτοιμοι για αυτό τον διαμοιρασμό...
Γι αυτό εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ιταλία στο θέμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Έχουμε εταιρείες, έχουμε την κρατική εταιρεία πετρελαίου, η Ιταλία έχει την ΕΝΙ.
Μπορούμε να συνεργαστούμε με τα Υπουργεία Ενέργειάς μας», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο είναι ωφέλιμο να συνεργαστούμε και για τη σταθερότητα της Λιβύης.
Τον πιο μεγάλο αντίκτυπο της κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να τον έχουν η Μάλτα και η Ιταλία.
Ως οι πιο κοντινές χώρες στο βορρά».
Στο ίδιο ερώτημα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μια κατάσταση που δεν προχωρά και που θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή».
«Αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της.
Επομένως μπορεί να αυξηθεί η ποιότητας ζωής, αυτό ισχύει για όλη την περιοχή.
Στόχος είναι να εξορυχτούν αυτές οι πηγές και να τύχουν εκμετάλλευσης για να αυξηθεί η ευημερία.
 Κι εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Στο στόχαστρο της Τουρκίας, το Καστελόριζο

Όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, o Cavusoglu παρουσίασε εκ νέου χάρτες με το βλέμμα στο... Καστελόριζο.
«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο με έκταση 10 τ. χλμ., που βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τ. χλμ..
Προσπαθούν να αφήσουν σε εμάς μια περιοχή αυτή με τα κόκκινα.
Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κτλ.
Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα.
Το Καστελόριζο είναι σε απόσταση 2 χλμ. από εμάς και από την Ελλάδα απέχει 570 χλμ», είπε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.
 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης