Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: ΗΠΑ και Ρωσία επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά τους

Αυστρία: ΗΠΑ και Ρωσία επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά τους
Η συνάντηση θα γίνει στην Αυστρία και οι δύο πλευρές επανέρχονται στις διαπραγματεύσεις μετά από ενάμιση χρόνο  απουσίας του Trump
Ένα νέο κύκλο συνομιλιών ξεκινούν αύριο Δευτέρα (22/6) ΗΠΑ και Ρωσία για τα πυρηνικά οπλοστάσια τους μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους  που οι συνομιλίες είχαν διακοπεί και εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το αν ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται να σώσει τον έλεγχο των εξοπλισμών, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο νέος απεσταλμένος του Trump για τον έλεγχο των εξοπλισμών Marshall Billingsli θα επισκεφθεί την Αυστρία τη Δευτέρα και την Τρίτη (22-23/6) για να συζητήσει με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Sergei Rianbock «αμοιβαία συμφωνηθέντα θέματα που σχετίζονται με το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών», ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις και έχουν καταστήσει σαφή την ανάγκη και οι τρεις χώρες να συνεχίσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει επανειλημμένως την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων για την αντικατάσταση της συμφωνίας New START 2010.
Η Κίνα από την πλευρά της, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 320 πυρηνικές κεφαλές, έχει απορρίψει την πρόταση.
Η New START, που επιβάλλει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 το μέγιστο στην καθεμία, λήγει τον επόμενο Φεβρουάριο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει την πρόθεσή του για παράταση, αλλά ο Trump δεν έχει λάβει ακόμη τελική απάντηση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιθυμούν μια ευρύτερη συμφωνία που να καλύπτει μη στρατηγικά όπλα και ακόμη πιο αυστηρή επιβεβαίωση, καθώς και την κινεζική συμμετοχή. Τέτοιου είδους αλλαγές απαιτούν μήνες, αν όχι χρόνια για να επιτευχθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης