Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο κύβος ερρίφθη για τον ανασχηματισμό – Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στο κυβερνητικό σχήμα και πότε τον σχεδιάζει ο πρωθυπουργός

Ο κύβος ερρίφθη για τον ανασχηματισμό – Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στο κυβερνητικό σχήμα και πότε τον σχεδιάζει ο πρωθυπουργός
Πέριξ της 7ης Ιουλίου, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος κυβερνητικής θητείας, αναμένεται ο ανασχηματισμός
Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι ο ανασχηματισμός.Ο πρωθυπουργός γνωρίζει σε ποια υπουργεία παρατηρούνται αρρυθμίες και χρονοκαθυστερήσεις και αναμένεται να προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές.
Όσον αφορά στον χρόνο, πολλοί τον τοποθετούν κοντά στις 7 Ιουλίου, όταν δηλαδή η κυβέρνηση συμπληρώσει έναν χρόνο θητείας.
Με το πέρας ενός έτους ολοκληρώνεται και η δεύτερη εξαμηνιαία βαθμολόγηση όλων των υπουργών και υφυπουργών μέσω του προγράμματος παρακολούθησης «Μαζί», αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή εικόνα για την πορεία τους, γράφει η «Realnews».
Πάντως αρκετοί επιμένουν πως ανά πάσα ώρα και στιγμή το πρωθυπουργικό γραφείο μπορεί να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ακόμα και τα επόμενα 24ωρα.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, εκτός από τα δύο υπουργεία που φαίνεται να είναι στο «κόκκινο», το Τουρισμού και το Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες «ερωτηματικό» υπάρχει για ένα ακόμα ενώ όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μετακίνηση και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Όσον αφορά στους υφυπουργούς, ο σχεδιασμός δείχνει ότι αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί θα δουν την έξοδο, με βουλευτές της ΝΔ να ακολουθούν την αντίθετη πορεία, χωρίς όμως να λείπουν και οι επιλογές μη κοινοβουλευτικών.
 
Οι αλλαγές

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη υπάρχει ένας κατάλογος με ονόματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Σε αυτό τον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται παλαιοί και νέοι βουλευτές.
Όπως ο βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Ταραντίλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, ο επίσης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, οι βουλευτές Α ‘ Αθηνών Άγγελος Συρίγος  και Θάνος Πλεύρης αλλά και ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Ακόμα υπάρχουν τα ονόματα του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα, του βουλευτή Άρτας Γιώργου Στύλιου,  του βουλευτή Ανατολικής Αττικής Βασίλη Οικονόμου , του βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα και του βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργου Αμυρά.
Ο κατάλογος έχει επιπλέον τα ονόματα του βουλευτή Φωκίδας Γιάννη Μπούγα, του βουλευτή Καβάλας Μακάριου Λαζαρίδη και του βουλευτή Α΄ Πειραιώς Κώστα Κατσαφάδου.

Οι γυναίκες


Στο νέο σχήμα αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συμπεριλάβει επιπλέον γυναίκες.
Στη λίστα αυτή κεντρική θέση έχει η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που εκλέγεται πρώτη στην Α’ Αθηνών .
Ακόμα, ακούγονται τα ονόματα της Άννας Ευθυμίου και της Ζωής Ράπτη, που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στην Α’ Θεσσαλονίκης και τον  Βόρειο Τομέα αντίστοιχα.  
Επίσης στο παιχνίδι έχει μπει η γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου που μπορεί να αναλάβει υφυπουργός για την ηλεκτροκίνηση.
Παράλληλα εάν επιβεβαιωθεί η αλλαγή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πιθανή είναι η προώθηση της νυν αναπληρώτριας Αριστοτελίας Πελώνη.
Στο κυβερνητικό σχήμα είναι αρκετά πιθανό να εισέλθει πρώην  βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής με παλαιότερη συμμετοχή σε κυβερνητικό πόστο και ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα.
Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για διορθωτικές κινήσεις αλλά οι αλλαγές ενδεχομένως να πυροδοτήσουν καραμπόλες και το εύρος του να είναι μεγαλύτερο.

Ο χρόνος

Ο ανασχηματισμός πήρε αναβολή και ο λόγος είναι απλός: με το που έγινε γνωστός ο «χρησμός» του πρωθυπουργού από το Ισραήλ σε σχέση με τις φημολογούμενες αλλαγές, πως «τις αποφάσεις τις παίρνω στο βουνό αλλά τώρα είναι καλοκαίρι» αμέσως ξεκίνησε μπαράζ τηλεφωνημάτων.
Όχι μόνο από αυτούς ανησυχούσαν για το μέλλον τους αλλά κυρίως από τους βουλευτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα και δήλωναν με κάθε τρόπο το «παρών».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατέβουν τα μολύβια σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και έτσι το πρωθυπουργικό γραφείο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως τις επόμενες εβδομάδες δεν θα γίνει ανασχηματισμός σε μία προσπάθεια να επέλθει ηρεμία.
Σε κάθε περίπτωση, οι διορθωτικές κινήσεις αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και αυτός θα αποφασίσει τον κατάλληλο χρόνο των επικείμενων αλλαγών. 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης