Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Λίβυος ο 25χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης σε πάρκο με 3 νεκρούς

Βρετανία: Λίβυος ο 25χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης σε πάρκο με 3 νεκρούς
Ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση
(Upd3) Ως τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζει η Βρετανική Σκότλαντ Γιάρντ την επίθεση 25χρονου άνδρα με μαχαίρι σε πάρκο στη νότια πόλη Ρεντιγκ όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο 25χρονος που συνελήφθη ως δράστης της επίθεσης είναι ο Λίβυος Kairi Shantalah.
Ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τρεις ακόμη να τραυματιστούν.
«Αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομικό μας σύστημα για να σταματήσουν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, δεν θα διστάσουμε να τις κάνουμε», τόνισε σήμερα ο Boris Johnson.
«Ο αναπληρωτής επίτροπος Dean Heidon, ανώτερος εθνικός συντονιστής για το δίκτυο της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, χαρακτήρισε σήμερα το πρωί το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία  και πρόσθεσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα αναλάβει την έρευνα.
Νωρίτερα, αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Mattt Hankok τόνισε πως δεν αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως τρομοκρατία.
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι ένας άνδρας επιτέθηκε αδιακρίτως με μαχαίρι χθες το απόγευμα στο Φόρμπερι Γκάρντενς του Ρέντινγκ, που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου.

Τι είχαν δηλώσει αρχικά οι αρχές

Νωρίτερα, η αστυνομικές αρχές είχαν δηλώσει οτι «το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται επί του παρόντος ως τρομοκρατικό, ωστόσο οι αξιωματικοί αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα ως προς τα κίνητρα για το συμβάν και οι έρευνες υποστηρίζονται από συναδέλφους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας».
Ο επικεφαλής της τοπικής δημοτικής αρχής δήλωσε ότι υπάρχουν θύματα, χωρίς να αναφέρει αριθμό, ενώ η υπηρεσία ασθενοφόρων ανέφερε ότι περιθάλπει «αριθμό» θυμάτων, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Πάντως, δύο άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην εφημερίδα Mirror ανέφερε ότι ο δράστης με το μαχαίρι «φώναζε ακατανόητες λέξεις» προτού μαχαιρώσει ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο.
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο BBC, επεσήμανε ότι ο 25χρονος πλησίασε μία παρέα 8-10 ατόμων και άρχισε να τους μαχαιρώνει, με συνέπεια οι τρεις πρώτοι που αιφνιδιάστηκαν, να πληγωθούν πολύ άσχημα.
Παραλίγο να δεχτεί επίθεση και ο παραπάνω αυτόπτης μάρτυρας, αλλά κατάφερε να τρέξει γρήγορα μαζί με ένα άλλο άτομο που ήταν μαζί του, με συνέπεια ο δράστης να στραφεί στην άλλη παρέα.
Παρόλο πάντως που περιέγραψε έναν μόνο επιτιθέμενο, δεν είναι ακόμη σαφές αν ήταν το μόνο άτομο που συμμετείχε στις επιθέσεις με μαχαίρι.
Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, πο οποίος δήλωσε ότι «οι σκέψεις μου είναι σε όλους εκείνους που επηρεάστηκαν από το φρικτό περιστατικό στο Ρέντινγκ και εκφράζω τις ευχαριστίες μου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο σημείο σκηνή».
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Priti Patel δήλωσε έντονα ανήσυχη στο άκουσμα της είδησης για το συμβάν.
Ο Matt Roda, βουλευτής που εκπροσωπεί το Ρέντινγκ δήλωσε ότι το πάρκο, που βρίσκεται σε μια ιστορική περιοχή της πόλης, είναι συνήθως γεμάτο από κόσμο τα βράδια του Σαββάτου.
«Το πάρκο χρησιμοποιείται από ανθρώπους που κάθονται και συναντιούνται με φίλους και προφανώς τη στιγμή εκείνη κόσμος ήταν εκεί, κρατώντας κοινωνικές αποστάσεις, κουβεντιάζοντας με φίλους», δήλωσε ο Matt Roda στο Sky News.
«Αυτό το περιστατικό συνέβη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οπότε είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό για τους ντόπιους».
Σημειώνεται ότι λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, χώροι όπως οι παμπ είναι κλειστοί, με αποτέλεσμα  πολίτες της Βρετανίας να συγκεντρώνονται σε πάρκα τα βράδια για συναντήσεις με φίλους.
Η επίθεση συνέβη στο σημείο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το Σάββατο 20/6 μια αντιρατσιστική διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter,όμως η αστυνομία θεωρεί ότι η επίθεση δεν φαίνεται να συνδέεται με τη διαδήλωση.
Ένας υποστηρικτής του Black Lives Matter ανέφερε στο Facebook ότι η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά το τέλος της διαδήλωσης και τα άτομα που παρευρέθηκαν σε αυτή δεν τραυματίστηκαν.
Σημειώνεται τέλος ότι το 2017  σκοτώθηκαν συνολικά 36 άνθρωποι σε τέσσερις επιθέσεις στη Βρετανία, τις οποίες οι αρχές έκριναν ότι σχετίζονται με τρομοκρατία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης