Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες

Guterres (ΟΗΕ): Είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες
"Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα", σύμφωνα με τον A. Guterres
Την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνοχή του καθεστώτος διεθνούς προστασίας των προσφύγων, αλλά  και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, υπογραμμίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, A. Guterres.
Στο μήνυμά του ο A. Guterres αναφέρει ότι «σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο».
Ο ίδιος  εκφράζει τη δέσμευση «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε τις συρράξεις και τις διώξεις που οδηγούν σε αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς», ενώ  αναγνωρίζει τη γενναιοδωρία και την ανθρωπιά των χωρών υποδοχής που συχνά παλεύουν με τις δικές τους ανησυχίες οικονομικές και ασφάλειας», υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε σε αυτές τις χώρες τις ευχαριστίες μας, τη στήριξη μας και τις επενδύσεις μας».
Ακόμη, τονίζει πως φέτος η πανδημία COVID-19 συνιστά μία επιπλέον απειλή για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που είναι από τους πιο ευάλωτους.
«Το πρόσφατο Έγγραφο Πολιτικής μου για τον COVID-19 και τα Mετακινούμενα Άτομα καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις προσπάθειες ανίδρασης και ανάκαμψης» συμπληρώνει.
Ο A. Guterres σημειώνει ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν διακριθεί ανάμεσα σε όσους προσφέρονται για να κάνουν τη διαφορά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και προσθέτει ότι από τους καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές μέχρι τα νοσοκομεία της Ευρώπης, οι πρόσφυγες εργάζονται ως νοσηλευτές, γιατροί, επιστήμονες, δάσκαλοι και σε άλλους βασικούς ρόλους, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και ανταποδίδοντας στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.
Τέλος, ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ευχαριστεί τους πρόσφυγες για την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους, διαμηνύοντας ότι σήμερα και κάθε μέρα «είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και αναγνωρίζουμε την βασική μας υποχρέωσή να προστατεύσουμε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης