Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η ΕΤΕπ, σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η ΕΤΕπ, σταθερό το trend
H DBRS επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της ΕΤΕπ
Σε «ΑΑΑ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ, EIB) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) η DBRS Morningstar, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, το σταθερό trend αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα της Τράπεζας στον κίνδυνο, ως αποτέλεσμα των ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων της.
Ως τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την εφαρμογή των πολιτικών και την καλύτερη εκπροσώπηση των συμφερόντων των κρατών - μελών της ΕΕ.
Η ΕΤΕπ δανείζεται κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για τη στήριξη έργων μέσω δανείων και εγγυήσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.
Την 1η Φεβρουαρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε να είναι κράτος - μέλος της ΕΕ.
Κατά συνέπεια, από την ημερομηνία αυτή, οι μέτοχοι της Τράπεζας εξαιρούν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και σύμφωνα με τη συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υπεύθυνο για το μετοχικό του κεφάλαιο της ΕΤΕπ, το εγγεγραμμένο κεφάλαιο στην Τράπεζα αντικαταστάθηκε πλήρως από μια αναλογική αύξηση του κεφαλαίου των υπόλοιπων κρατών - μελών της ΕΕ με χρήση των υπαρχόντων αποθεματικών.
Στη συνέχεια, την 1η Μαρτίου 2020, η ΕΤΕπ προχώρησε επίσης σε αυξήσεις του κεφαλαίου με Πολωνία και Ρουμανία, περισσότερο από την αντιστάθμιση της επίδρασης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κεφαλαιακή θέση, σημειώνεται.
Η πανδημία COVID-19 ενδέχεται να επηρεάσει το προφίλ κινδύνου της Τράπεζας τα επόμενα χρόνια, μέσω της επιδείνωσης της ποιότητας ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της.
Ωστόσο, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι η πολύ ισχυρή κεφαλαιακή θέση της ΕΤΕπ, καθώς και οι ορθές πρακτικές ρευστότητας και διαχείρισης κινδύνων, θα συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στη συνολική οικονομική απόδοση της Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης