Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή κλίματος στη Wall - Ανησυχία για τοπικά lockdown - Πτώση -0,56% ο S&P 500, ο DAX +0,4%

Αλλαγή κλίματος στη Wall - Ανησυχία για τοπικά lockdown - Πτώση -0,56% ο S&P 500, ο DAX +0,4%
Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street, εν μέσω φόβων για νέα έξαρση κορωνοϊού
Αλλαγή κλίματος στη Wall Street σήμερα 19/6 καθώς μετά το ανοδικό ξεκίνημα που τροφοδότησαν οι αναφορές ότι η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, η είδηση ότι η Apple εξετάζει το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων της λόγω της ραγδαίας αύξησης που καταγράφουν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, άλλαξε άρδην το κλίμα με αποτέλεσμα Dow Jones και S&P 500 να κλείσουν με απώλειες.
Αρχικά ώθηση στην αρχή της συνεδρίασης έδωσε δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει τις αγορές σόγιας, καλαμποκιού και αιθανόλης από τις ΗΠΑ όπως προβλέπεται στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο ζήτησε ήδη από κρατικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην εκπλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.
Σε ναυάγιο κατέληξε -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μέσα Ιουλίου, για μια Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία ώστε οι διαπραγματεύσεις να είναι πιο εύκολες.
Την ίδια στιγμή, η πρόοδος που σημειώνεται στην παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό αντισταθμίζει τις ανησυχίες που επικρατούν γύρω από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία και την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε ο Peter Kremsner, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές, τα αποτελέσματα θα έρθουν «αρκετά γρήγορα», καθώς οι εξετάσεις των ασθενών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο πρώτος συμμετέχων θα πρακολουθείται από το τμήμα για 24 ώρες».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, Wu Zunyou, δήλωσε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων στο Πεκίνο.
«Εάν οι έλεγχοι της πανδημίας στην αγορά Xinfadi προέκυπταν μερικές μέρες αργότερα, η μετάδοση θα ήταν πιο απροσδόκητη», ανέφερε ο κ. Wu, τονίζοντας ότι «το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μία άλλη Wuhan εάν δεν είχαν επιβληθεί εγκαίρως τα περιοριστικά μέτρα από τις αρχές».

O δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,8% στις 25.872 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατλεγραψε απώλειες -0,56% στις 3.097 μονάδες. 
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημείωσε οριακή άνοδο +0,09% στις 9.946 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε στις 33,64 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με άνοδο +0,4% στις 12.330 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +0,79% στις 19.638 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μείωση κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (19/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ υποχώρησε κατά -0,1% σε τριμηνιαία βάση, στα 104,2 δισ. δολ. έναντι 109,8 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα καταγράψει περαιτέρω διεύρυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και συγκεκριμένα στα 102,9 δισ. δολ.
Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ αντιστοιχεί στο 1,9% του ΑΕΠ της χώρας, καταγράφοντας οριακή άνοδο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ είχε κορυφωθεί το 2005, όταν είχε διαμορφωθεί στο 6,3% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η John Wood Group ανακοίνωσε πως αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη θα μειωθούν 19% στο α΄ εξάμηνο του έτους εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στις αγορές ενέργειας, και βρίσκεται σε σωστή τροχιά ώστε να εξοικονομήσει κόστος άνω των 200 εκατ. δολαρίων το 2020.
Ο όμιλος ενεργειακών υπηρεσιών ανακοίνωσε πως η επίδραση των δύσκολων συνθηκών στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν μέρει μετριάζεται από τη σχετική ισχύ στις μονάδες χημικών και downstream.
H Wood αναμένει ότι τα συγκρίσιμα έσοδα θα μειωθούν 11% στο α΄ εξάμηνο, όπου τα προσαρμοσμένα EBITDA προβλέπεται να υποχωρήσουν 19%.
Η εταιρεία τόνισε ακόμη ότι έχει ισχυρό ισολογισμό και ρευστότητα, και παραμένει εστιασμένη στο να προστατεύσει το περιθώριο για το υπόλοιπο του έτους.

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος συνέχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.
Ώθηση στο κλίμα έδωσε το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει τις αγορές σόγιας, καλαμποκιού και αιθανόλης από τις ΗΠΑ όπως προβλέπεται στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο ζήτησε ήδη από κρατικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην εκπλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.
Σε ναυάγιο κατέληξε -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μέσα Ιουλίου, για μια Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία ώστε οι διαπραγματεύσεις να είναι πιο εύκολες.
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ωστόσο και το ότι στην επόμενη συνεδρίαση η Γερμανία θα έχει την προεδρία της ΕΕ.
Άλλωστε η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, στη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε αίσθηση, καθώς φέρεται να περιέγραψε σε έντονο τόνο τη δύσκολη κατάσταση στην οποί έχει περιέλθει η οικονομία της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας.
Η ίδια φέρεται να άσκησε σκληρή κριτική στις χώρες που εναντιώνονται στην πρόταση της Κομισιόν.
«Ενδεχομένως κάποιοι να μην καταλαβαίνουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν στα μέσα Ιουλίου.
Είμαι ευχαριστημένη με τη βασική δομή».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, φέρεται να επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ και ότι η συμφωνία θα πρέπει κλείσει πριν το τέλος του καλοκαιριού ώστε να αποφευχθεί η αναταραχή στις αγορές.
Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης άσκησε νέες πιέσεις για δημοσιονομικά μέτρα που θα στηρίξουν τις οικονομίες χωρών της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, στην παρέμβαση της, η Lagarde προειδοποίησε με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 13% αλλά και για δραματική αλλαγή κλίματος στις αγορές σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Στα χαμηλότερα επίπεδα της μετα-σοβιετικής εποχής μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής (19/6) συνεδρίασης, διευκρινίζοντας ότι οι αποπληθωριστικοί  παράγοντας αποδείχθηκαν «βαθύτεροι απ' ό,τι αναμενόταν» λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας των περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες, στο 4,5% έναντι 5,5% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πλέον, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ακολουθώντας τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μείωση κατέγραψε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (19/6) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού επηρέασαν σημαντικά το εμπόριο αγαθών.
Ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 14,4 δισ. ευρώ, έναντι 27,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, καθώς το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών περιορίστηκε κατά το ήμισυ σε μηνιαία βάση.
Το πλεόνασμα στον τομέα αγαθών διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ για τον ίδιο μήνα, έναντι 32 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και έναντι 23 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Στον αντίποδα, το πλεόνασμα στον κλάδο υπηρεσιών διευρύνθηκε στα 4 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ περαιτέρω διεύρυνση κατέγραψε το πλεόνασμα στον τομέα πρωτογενούς εισοδήματος, και συγκεκριμένα στα 9 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Όσον αφορά τον τομέα δευτερογενούς εισοδήματος, παρουσιάστηκε έλλειμμα -12 δισ. ευρώ, έναντι -9 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και έναντι -12 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 334 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), έναντι πλεονάσματος 329 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της ενιαίας νομισματικής ένωσης διευρύνθηκε στα 329 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, έναντι 292 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Περαιτέρω πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (19/6) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -1,9% τον Απρίλιο, την ίδια στιγημή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -2%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενου μήνα, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,4% έναντι πτώσης -0,7% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχέια της Destatis, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -7,9% σε ετήσια βάση, ενώ η μηνιαία πτώση διαμορφώθηκε στο -1,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, τότε η ετήσια πτώση για τις τιμές παραγωγού διαμορφώνεται στο -0,3% ενώ η μηνιαία πτώση ανέρχεται στο -0,2%.
Επιπλέον, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησαν κατά -2,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, ενώ αντίθετα οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +1,5%.
Όσον αφορά τις τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,3% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε πτώση -1,1%.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, μετά την πτώση-ρεκόρ που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +12% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -18,1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μηνιαία άνοδος θα περιοριστεί στο +6,3%.
Οι πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μηνιαία άνοδο των λιανικών πωλήσεων, καθώς τα οικιακά προϊόντα κατέγραψαν «άλμα» +42%, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η ανάκαμψη που σημειώθηκε στις πωλήσεις καυσίμων.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές καυσίμων, τότε η μηνιαία άνοδος των λιανικών πωλήσεων διαμορφώνεται στο +10,2% έναντι πτώσης -15,2% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +4,1%.
Παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων μέσω του διαδικτύου αντιστοιχεί στο 33,4% επί τω συνολικών πωλήσεων για τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό για τον τομέα.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (19/5) το ινστιτούτο GfK, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK διαμορφώθηκε στις -30 μονάδες, έναντι -36 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, ενώ η μηνιαία άνοδος του δείκτη ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι -36 μονάδες του προηγούμενου μήνα αποτέλεσαν το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ το ινστιτούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παρά την άνοδο του Ιουνίου ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση του δείκτη αποτέλεσε η άνοδος που σημειώθηκε στην αισιοδοξία των καταναλωτών όσον αφορά τις προοπτικές των επόμενων δώδεκα μηνών που αφορούν τόσο τα προσωπικά τους οικονομικά όσο και τη γενικότερη κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι Βρετανοί καταναλωτές εμφανίστηκαν περισσότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κάποια σημαντική αγορά κατά το επόμενο διάστημα, σε σχέση με τον Μάιο.
«Με την αγορά εργασίας να ετοιμάζεται για περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν βλέπουμε πρώιμα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης ή την περίφημη "αναπήδηση της νεκρής γάτας"», αναφέρει ο διευθυντής του ινστιτούτου, Joe Staton, διευκρινίζοντας ότι «τα περισσότερα στοιχήματα θα είναι γύρω από τη νεκρή γάτα».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η BMW κατέληξε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με τις προαναγγελθείσες «περικοπές» θέσεων εργασίας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι 6.000 θέσεις εργασίας θα περικοπούν, χωρίς να γίνουν απολύσεις.
Στον όμιλο οι περικοπές θέσεων εργασίας θα γίνουν μέσω προσωρινών, ειδικών ευέλικτων μορφών απασχόλησης ή εναλλαγής των εργαζομένων και με εθελούσιες συμφωνίες εξόδου. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα, θα μπορούσαν να λάβουν αποζημιώσεις, οι δε συμβάσεις 40 ωρών να μειωθούν σε 38 ώρες, ενώ μερικοί από τους εργαζόμενους μπορούν να παραιτηθούν από τους μισθούς και να πάρουν επιπλέον ημέρες διακοπές.
Η αυτοκινητοβιομηχανία BMW αναμένει μεγάλη μείωση των πωλήσεων στο τρέχον τρίμηνο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της πτώσης των εξαγωγών.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, Markus Braun, όπως γνωστοποίησε η γερμανική εταιρεία, μετά την αποκάλυψη ότι οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να βρουν περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά, προσθέτοντας πως τα καθήκοντα του CEO αναλαμβάνει προσωρινά ο James Freis.
Νωρίτερα, ο όμιλος fintech έθεσε προσωρινά σε διαθεσιμότητα τον απερχόμενο Chief Operating Officer (COO),  Jan Marsalek.
Όπως μετέδωσε  το Bloomberg, ο Marsalek τέθηκε σε διαθεσιμότητα με δυνατότητα ανάκλησης έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Ο Marsalek πρόκειται να παραιτηθεί από τον ρόλο του COO και να περάσει σε μία νέα θέση, υπεύθυνος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δήλωσε η Wirecard τον Μάιο.

H γενναιόδωρη κρατική βοήθεια των 7 δισ. ευρώ δεν κατόρθωσε να προστατέψει την Air France από το τσουνάμι του κορονοϊού.
Στα σχέδια της διοίκησης η μείωση του εργατικού δυναμικού κατά περίπου 20% την επόμενη διετία.
Από 8.000 έως 10.000 είναι οι θέσεις εργασίας που προβλέπεται να καταργηθούν μέσα στην επόμενη διετία βάσει σχεδίου που μελετά η διοίκηση, με στόχο τη μείωση ενός 20% του εργατικού δυναμικού. Το σχέδιο θα παρουσιασθεί ενώπιον των συνδικάτων στις αρχές Ιουλίου
Η ING Groep ανακοίνωσε ότι ο Steven van Rijswijk διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος από την 1η Ιουλίου, διαδεχόμενος τον Ralph Hamers.
Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο van Rijswijk είναι μέλος του δ.σ. και επικεφαλής risk officer της εταιρείας.
Η ING Groep τόνισε πως η διαδικασία επιλογής για ένα νέο chief risk officer είναι σε εξέλιξη και ο οικονομικός διευθυντής Tatane Phutrakul θα αναλάβει προσωρινά την ευθύνη.
Ο Hamers θα αποχωρήσει από την εταιρεία για να ενταχθεί στην UBS, όπου θα πάρει τη θέση του CEO αργότερα φέτος.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, καθώς η πρόοδος που σημειώνεται στην παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό αντισταθμίζει τις γεωπολιτικές εντάσεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,55% στις 22.478 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε οριακή άνοδ της τάξεως του +0,1% στις 5.942 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 2.141 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,22% στις 4.936 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,14% στις 24.744 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοτνας στο +0,01% και τις 11.549 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,96% στις 2.967 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,73% και τις 11.692 μονάδες.
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τις απώλειες που σημείωσαν νωρίτερα εντός του έτους, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έξοδο της οικονομίας από τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί από τη δεκαετίας του 1930.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η άνοδος ενδεχομένως να είναι πολύ μεγάλη και πολύ γρήγορη ώστε να συντηρηθεί, καθώς ο ενθουσιασμός αντισταθμίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
«Οι επενδυτές της Ασίας θα αισθάνονται ενθαρρυμένοι από τη γρήγορη ανταπόκριση της Κίνας στα κρούσματα κορωνοϊού στο Πεκίνο, αλλά το κλίμα παρέμεινε υποτονικό μετά την αύξηση στα κρούσματα των ΗΠΑ», ανέφερε ο αναλυτής της AxiTrader, Stephen Innes.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναφέρουν ότι «υπήρξε μία ευρύτερη βελτίωση στις τάσεις ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο», διευκρινίζοντας ότι «οι δείκτες υψηλής συχνότητας υποδεικνύουν περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο».
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, καθώς ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,15% στις 26.080 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +0,33% στις 9.943 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,06% στις 3.115 μονάδες, έχοντας περιορίσει στο -8% τις συνολικές απώλειες για το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης