Τελευταία Νέα
Διεθνή

Michel (EE): Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν

Michel (EE): Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel υπογράμμισε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις»
«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ο Charles Michel υπογράμμισε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Michel, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.
Η Ursula von der Leyen, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο».
«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος.
Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη , με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.
Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit.
Όπως ανέφερε ο Charles Michel υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».
Τέλος, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης, το 2014, της Κριμαίας και της αναταραχής στην Ουκρανία, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Τώρα το Συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει με την παράταση των κυρώσεων», δήλωσε ο  Michel.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης