Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναμενόμενο... ναυάγιο για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα μέσα Ιουλίου η επόμενη συνεδρίαση - Παρά τις πιέσεις Merkel, Lagarde... δύσκολος ο δρόμος

Αναμενόμενο... ναυάγιο για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα μέσα Ιουλίου η επόμενη συνεδρίαση - Παρά τις πιέσεις Merkel, Lagarde... δύσκολος ο δρόμος
Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής
(upd12) Σε ναυάγιο κατέληξε - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε - η Σύνοδος Κορυφής στις 19 Ιουνίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσαν την επόμενη τους συνάντηση για τα μέσα Ιουλίου, για μια Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία ώστε οι διαπραγματεύσεις να είναι πιο εύκολες.
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ωστόσο και το ότι στην επόμενη συνεδρίαση η Γερμανία θα έχει την προεδρία της ΕΕ.
Άλλωστε η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, στη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε αίσθηση, καθώς φέρεται να περιέγραψε σε έντονο τόνο τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας.
Η ίδια φέρεται να άσκησε σκληρή κριτική στις χώρες που εναντιώνονται στην πρόταση της Κομισιόν.
«Ενδεχομένως κάποιοι να μην καταλαβαίνουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν στα μέσα Ιουλίου.
Είμαι ευχαριστημένη με τη βασική δομή».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, φέρεται να επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ και ότι η συμφωνία θα πρέπει κλείσει πριν το τέλος του καλοκαιριού ώστε να αποφευχθεί η αναταραχή στις αγορές.
Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Macron σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα 750 δισεκ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης άσκησε νέες πιέσεις για δημοσιονομικά μέτρα που θα στηρίξουν τις οικονομίες χωρών της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, στην παρέμβαση της, η Lagarde προειδοποίησε με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 13% αλλά και για δραματική αλλαγή κλίματος στις αγορές σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έκανε δηλώσεις στον ίδιο δραματικό τόνο, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».
Πάντως, Φιλελεύθεροι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Rutte (ο οποίος τάσσεται κατά του Ταμείου Ανάκαμψης), είχαν τηλεδιάσκεψη πριν τη Σύνοδο Κορυφής και συμφώνησαν ότι «θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα» και «να έχουν συμφωνία τον Ιούλιο».

Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσβατος ο δρόμος προς τη συμφωνία

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, , η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αποφασιστικοί στις τοποθετήσεις τους.
Ειδικότερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε -όπως μεταδίδει το Politico- ότι «Merkel και Macron ήταν πολύ σαφείς και αποφασιστικοί» και ότι οι νότιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο.
«Κατά άλλα, ο τόπος ήταν γεμάτος κόκκινες γραμμές των υπέρμαχων της λιτότητας και της Φινλανδίας... σχετικά με την κατανομή των κεφαλαίων, τις προϋποθέσεις και την περίοδο του Ταμείου Ανάκαμψης και της αποπληρωμής» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και συμπλήρωσε «είναι σαφές ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ και επίπονο δρόμο που θα πρέπει να διανύσουμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Von der Leyen: Πιέσεις σε ορισμένα μέλη της ΕΕ για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από τον Αύγουστο

Πιέσεις ασκήθηκαν σε ορισμένα μέλη της ΕΕ για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από τον Αύγουστο, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen.
Όπως ανέφερε η ίδια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις τους προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία επί της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται, ακόμη και πριν τον Αύγουστο.

Michel (EE): Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ο Charles Michel υπογράμμισε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατό», ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Michel, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Το μήνυμα του Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Τη στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
«Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, είναι μια καλή αφετηρία» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και ανόδου του λαϊκισμού λόγω της μεγάλης ύφεσης.
«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία.
«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία.
Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού.
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται.
Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής.
«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Πάγο από Lοfven (Σουηδία): Δεν μπορώ να πω εάν είναι εφικτή η συμφωνία εντός του καλοκαιριού

Τις... επιφυλάξεις ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν διατηρεί η Σουηδία.
«Πρέπει να συζητήσουμε πολλά ακόμα.
Δεν μπορώ να πω εάν είναι εφικτή μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Stefan Lofven, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια στιγμή, η Δανία τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά ζητάει αλλαγές.
«Θέλουμε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ελπίζουμε τον Ιούλιο» δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Rutte (Ολλανδία): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε

Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, υποστήριξε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να «τρέξουμε» τις διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη ζημιά εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία στα μέσα Ιουλίου.

Costa (Πορτογαλία): Δεν υπάρχει χρόνος για κόκκινες γραμμές

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χαράσουμε κόκκινες γραμμές».
Ο Πορτογάλος ηγέτης είπε ότι η πρόταση της Επιτροπής κατευθυνόταν προς «τη θέση μας και τη θέση των Friends of Cohesion».
Ο Costa είπε ότι ήταν ικανοποιημένος που αν και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση τους για συμφωνία τον Ιούλιο.

Conte (Iταλία): Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος Ιουλίου

Την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
«Το timing είναι πολύ σημαντικό.
Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία έως τα τέλη Ιουλίου» φέρεται να δήλωσε o Conte.
«Σε αυτή την ιστορική συζήτηση, πρέπει να υπερισχύσει η Ευρώπη» είπε.

Τα 7 βασικά προβλήματα

1) Οι χώρες που αντιδρούσαν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει.
Η Ουγγαρία που είχε εκφράσει αντιρρήσεις, αναφέρει ότι στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ζητάει αλλαγή των κατανομών στα κεφάλαια.

2) Το βασικό σενάριο που ήταν 750 δισεκ. εκ των οποίων 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. θα αλλάξει με πιθανό μείγμα όχι το 55% επιδοτήσεις και 45% δάνεια αλλά 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο αυτό προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα αυξηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης.

3) Θα αλλάξει η κατανομή των κεφαλαίων και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να αδικηθεί η Ελλάδα και αντί να λάβει 32 δισεκ. να πάρει 24 ή 25 δισεκ. σε βάθος 4ετίας.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα λαμβάνει 6,25 δισεκ. ετησίως αντί 8 δισεκ. με την μορφή 3,12 δισεκ. δάνεια και 3,12 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ως γνωστό η Commission είχε χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά κλειδιά κατανομής όπως ανεργία και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.α. και ζητούνται αλλαγές γιατί κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την Πανδημία.

4) Θα συσταθεί μια επιτροπή στην οποία ρόλο θα έχει και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης η οποία θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί κάθε χώρα.
Κάθε χώρα θα συντάξει σχέδιο Ανάκαμψης που θα περιγράφει αναλυτικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα συντελεστούν από το 2020 έως το 2024.
Θα υπάρχει μηχανισμός πέναλτι κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις όπως ακύρωση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται μάλλον μια φορά τον χρόνο επιτόπια παρακολούθηση της προόδου από τον μηχανισμό ελέγχου, δηλαδή μια φορά τον χρόνο θα έρχεται η επιτροπή στην Ελλάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο ενώ θα συντάσσονται δύο εκθέσεις προόδου κάθε χρόνο πριν από την εκταμίευση κάθε δόσεις… πλην της πρώτης δόσης.

5) Υπάρχουν σκέψεις και όχι αποφάσεις – πιθανόν να μην περάσει αυτή η πρόταση – εάν τελικώς κριθεί αναγκαίο στο α΄ τρίμηνο του 2021 να συσταθεί ευρωπαϊκή bad bank μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο για τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της ύφεσης.
Με βάση ορισμένες παραδοχές σε σύνολο 550 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ευρώπη τα νέα NPEs μπορεί να φθάσουν στα 80 με 100 δισεκ. το μέγιστο εκ των οποίων 30 δισεκ. στην Ιταλία και 6 με 8 δισεκ. στην Ελλάδα.

6) Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν δύο δόσεις ετησίως Ιανουάριο και Ιούνιο κάθε έτους με εξαίρεση το 2021 όπου θα δοθούν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 και Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021.

7) Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων πέραν της αλλαγής της κατανομής μεταξύ δανείων και επιδοτήσεων να μην υπάρχει στα δάνεια κοινό επιτόκιο – τάσσονται κατά της έμμεσης αμοιβαιοποίησης χρέους – αλλά να λαμβάνεται υπόψη ένας παράγοντας όπως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου που είναι και σημείο αναφοράς ή benchmark.
H Γερμανία θα δανείζεται στο -0,40% και η Ελλάδα στο 1,44% με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Μπορεί η Commission να δανείζεται με κοινό επιτόκιο από τις αγορές κάθε χρόνο θα δανείζεται 180 δισεκ. και θα δανίζει με αρνητικό  την Γερμανία λόγω των αρνητικών επιτοκίων αλλά θα χάνει από την Ελλάδα λόγω του θετικού επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης