Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσουνάμι ρευστότητας στην Ευρωζώνη - Η ΕΚΤ πλήρωσε 742 ευρωπαϊκές τράπεζες για να δανείσουν την οικονομία με 1,31 τρισ. ευρώ

Τσουνάμι ρευστότητας στην Ευρωζώνη - Η ΕΚΤ πλήρωσε 742 ευρωπαϊκές τράπεζες για να δανείσουν την οικονομία με 1,31 τρισ. ευρώ
Τα χρήματα παρέχουν επίσης χρηματοδότηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης όπως το ιταλικό χρέος
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφτασε ένα ακόμη ορόσημο στον αγώνα της για ενίσχυση των οικονομιών που βλέπουν χρόνια ανάπτυξης να εξαλείφονται μέσα σε μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 742 τράπεζες έλαβαν εξαιρετικά φθηνά, τριετή δάνεια ύψους 1,31 τρισ. ευρώ.
Αυτό συμβαδίζει με τις προβλέψεις ότι το συνολικό ποσό θα κυμαινόταν μεταξύ 1,2 τρισ. έως 1,5 τρισ. ευρώ.
Τα δάνεια αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν πίστωση σε εταιρείες και νοικοκυριά για να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
Έχουν επιτόκιο κάτω από το μηδέν που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να δανείσουν.
Το νέο κύμα τόνωσης έρχεται σε μια στιγμή που ο φόβος για ένα πιθανό δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19 πλήττει το επενδυτικό συναίσθημα.
Τα χρήματα παρέχουν επίσης χρηματοδότηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης όπως το ιταλικό χρέος, συμπληρώνοντας άλλα προγράμματα της ΕΚΤ που στοχεύουν στη μείωση της αδικαιολόγητης αστάθειας της αγοράς.
«Η εξέλιξη αυτή είναι σε κάθε περίπτωση θετική», δήλωσε ο Antoine Bouvet, αναλυτής της ING Groep NV.
"Ο κύριος αντίκτυπος είναι ότι η πρόσθετη ρευστότητα μειώνει τον συνολικό κίνδυνο στο σύστημα", πρόσθεσε.
Άλλωστε, η ΕΚΤ αγωνίζεται για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση τους.
Το πρόγραμμα αγοράς πανδημίας 1,35 τρισ. ευρώ έχει χρησιμεύσει ως backstop στις αγορές χρέους της ζώνης του ευρώ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ελκυστικότητας ακόμη και των πιο ριψοκίνδυνων κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, η Citigroup εκτιμά ότι η πρόσφατη αύξηση 600 δισ. ευρώ στις αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 150 δισ. ευρώ λόγω της αύξηση της προσφοράς χρέους του μπλοκ.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη συγκέντρωσαν 32 δισ. ευρώ από την πώληση κοινοπρακτικών ομολόγων, ωθώντας τη συνολική έκδοση στην Ευρώπη στο 1 τρισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος.

Γιατί τα TLTRO;

Η Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της αγοράς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι έρευνες δείχνουν την απορρόφηση περίπου 1,4 τρισ. ευρώ για τα στοχευμένα δάνεια, γνωστά ως TLTROs.
Η Schnabel εκτίμησε ότι τα TLTROs θα προσθέσουν καθαρή ρευστότητα ύψους 548,5 δισ. ευρώ στο σύστημα.
«Είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη», δήλωσε ο Jaime Costero, αναλυτής στρατηγικών στο UBS.
"Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει, κυρίως, τις αποδόσεις στους περιφερειακούς τίτλους".
Η ισχυρή ζήτηση θα πρέπει επίσης να παρέχει διαβεβαίωση ότι η πολιτική παραμένει βιώσιμο όπλο της ΕΚΤ, παράλληλα με την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης.

Goldman Sachs: Ρευστότητα 1,57 τρισ. ευρώ πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά λόγω της ΕΚΤ

Ένα τσουνάμι ρευστότητας 1,57 τρισεκατομύρια ευρώ πλημμύρισε την Ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος TLTRO, όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα, 742 τράπεζες επωφελήθηκαν από την παροχή φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων εκ μέρους της ΕΚΤ.
Η ζήτηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής εντός του ευρωσυστήματος, ήταν πολύ ισχυρή.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, είναι προφανές πως οι γενναίοι οικονομικοί όροι (σταθερό επιτόκιο -1% για ένα έτος και -0,5% για τα επόμενα δύο χρόνια) συνετέλεσαν στην επιτυχία της δημοπρασίας, η οποία θεωρούνταν πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τοπίου και στην υποστήριξη των τραπεζικών εσόδων.
Η επόμενη δημοπρασία, με τους ίδιους όρους, είναι στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ δημοπρασίες θα πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες έως τον Μάρτιο του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του TLTRO η ΕΚΤ παρέχει φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες, προσφέροντάς τους κίνητρο για να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ. Αυτό συμβάλλει στην επάνοδο των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητη στο -0,42%.
Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς διατηρήθηκε επίσης αμετάβλητη, στο 1,37%.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της Goldman Sachs παρατηρούν τα εξής:
-Ο όγκος είναι πολύ υψηλός (1,3 τρισεκατομμύριo ευρώ).
Οι τράπεζες, έπειτα από την αντικατάσταση του LTRO/TLTRO-II, έχουν πρόσβαση σε επιπλέον ρευστότητα 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Λαμβάνοντας υπόψη τους βελτιωμένους όρους (επιτόκιο -1% για το πρώτο έτος και -0,5% για τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο εάν πληρούνται τα κριτήρια αξιολόγησης δανεισμού), οι τράπεζες αναμένεται να αποπληρώσουν κάποια εκκρεμή TLTRO-II νωρίς, ώστε να αξιοποιήσουν τα νέα, ευνοϊκότερα επιτόκια.
Με το νέο πρόγραμμα τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απαλλάσσονται από το στίγμα.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως στη δημοπρασία συμμετείχαν 742 τράπεζες.
Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη σημασία του προγράμματος.
Τέλος, η χρήση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης 2008-2009, η χρηματοδοτική διευκόλυνση της ΕΚΤ έφτασε στα 900 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κρίση χρέους εντός της Ευρωζώνης το 2012 αποτέλεσε την αιτία θέσπισης του προγράμματος TLTRO, που ανέβασε το προς διάθεση ποσό στο 1,26 τρισ. ευρώ.
Μετά τη δημοπρασία της 18ης Ιουνίου, η χρήση αυξήθηκε στο 1,57 τρισ. ευρώ – ποσό ρεκόρ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης