Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SSM: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποεπενδύσει στις ελληνικές τράπεζες όταν φθάσουν τα NPEs στο 5% με 7%

SSM: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποεπενδύσει στις ελληνικές τράπεζες όταν φθάσουν τα NPEs στο 5% με 7%
Συνολικά το ΤΧΣ σε κεφάλαια και funding gap έχει επενδύσει 44-45 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες με την τρέχουσα αποτίμηση αυτής της επένδυσης στα 950 εκατ ευρώ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει στρατηγικά ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες θα αποεπενδύσει όταν τα NPEs φθάσουν στο 5% με 7%.
Το ΤΧΣ
-Κατέχει 40,3% της Εθνικής τράπεζας και συμμετέχει με 6 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
-Κατέχει το 26% της τράπεζας Πειραιώς
-Κατέχει το 11% της Alpha bank
-Κατέχει το 1,37% της Eurobank.
Ο ρόλος του ΤΧΣ είναι να ελέγχει την πρόοδο μείωσης των προβληματικών δανείων, την πορεία εξυγίανσης των ισολογισμών και επίσης να ελέγχει την πολιτική μισθοδοσίας των διοικήσεων.
Πηγές στον SSM στον Μόνιμο Μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ αναφέρουν στο bankingnews ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει την διαδικασία αποεπένδυσης των ποσοστών που κατέχει όταν τα NPEs υποχωρήσουν στο 5% με 7% δηλαδή πολύ κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης που προ κορωνοιού ήταν στο 3,5% επί του συνόλου των δανείων.
Σήμερα η τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ ανέρχεται περίπου στα 950 εκατ ευρώ με την Εθνική να αποτιμάται περίπου στα 500 εκατ ευρώ.
Για να φθάσουν οι τράπεζες στο 5% με 7% στα NPEs συμπεριλαμβανομένων και των νέων προβληματικών ανοιγμάτων που θα δημιουργηθούν λόγω ύφεσης και κορωνοιού θα το πετύχουν στο τέλος του 2021 τουλάχιστον η Eurobank και Εθνική τράπεζα και θα χρειαστούν και το 2022 η Πειραιώς και Alpha bank.
Η περίπτωση της Eurobank είναι πιο απλή άπαξ και το ποσοστό είναι πολύ περιορισμένο.
Το ΤΧΣ έχει επενδύσει συνολικά μαζί κεφάλαια και funding gap κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περίπου 15 δισεκ. ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης είναι 21 εκατ ευρώ.
Κάποια στιγμή το 2021 με placement θα μπορούσε να αποεπενδύσει από την Eurobank που θα είναι η πρώτη τράπεζα από την οποία θα αποχωρήσει.
Η Εθνική που επίσης θα βρεθεί πιο γρήγορα στον στόχο του 5% με 7% στα NPEs η διάθεση του 40,3% είναι πιο περίπλοκη υπόθεση καθώς μόνο με τμηματικά placement θα μπορούσε να αποχωρήσει.
Το βασικό πρόβλημα και πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΤΧΣ στο μέλλον είναι το δίλημμα
1)Να υποστεί dilution – απίσχναση όταν οι τράπεζες υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου καθώς το ΤΧΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει;
2)Να προχωρήσει πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου σε placement και να αποχωρήσει από τις τράπεζες;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν δεν αποφασιστεί να μπουν κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην χάσει δραματικά το ΤΧΣ που αποτελεί ένα παθητικό επενδυτή και στην Εθνική λόγω ποσοστού μετριάζει αισθητά το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών.
Συνολικά το ΤΧΣ σε κεφάλαια και funding gap έχει επενδύσει 44-45 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες με την τρέχουσα αποτίμηση αυτής της επένδυσης στα 950 εκατ ευρώ.
Δυστυχώς η πολιτική των warrants και του μοντέλου ανακεφαλαιοποίησης δεν απέδωσε, ήταν ένα καθολικά αποτυχημένο μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης 3 φορές μάλιστα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ευθύνη φέρουν οι άτολμες κυβερνήσεις που δεν κρατικοποίησαν τις τράπεζες προσωρινά κατά το αμερικανικό μοντέλο και εν συνεχεία επήλθε πλήρης ιδιωτικοποίηση με placement που απέδωσε σημαντικά κέρδη στους αμερικανούς φορολογουμένους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης