Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιέσεις στους οίκους αξιολόγησης Fitch (24/7) και Scope (17/7) από ΕΚΤ να μην υποβαθμίσουν τις προοπτικές της Ελλάδος σε αρνητικές

Πιέσεις στους οίκους αξιολόγησης Fitch (24/7) και Scope (17/7) από ΕΚΤ να μην υποβαθμίσουν τις προοπτικές της Ελλάδος σε αρνητικές
Η Fitch θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 24 Ιουλίου και η Scope στις 17 Ιουλίου 2020
Πιέσεις δέχονται ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch αλλά και ο γερμανικός Scope να μην υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε αρνητικές προοπτικές.
To πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει καμία μεταβολή στην πιστοληπτική ικανότητα και στις προοπτικές αλλά να τονίζεται ότι… έρχεται μια δυνατή χρονιά το 2021.
Η Fitch θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 24 Ιουλίου και η Scope στις 17 Ιουλίου 2020.
Να σημειωθεί ότι παρά το παγκόσμιο σοκ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας ήταν ελάχιστες και αυτό οφείλεται στον φόβο αντιδράσεων από τα κράτη προς τους οίκους αξιολόγησης που πληρώνονται για να αξιολογούν τις οικονομικά και τα κρατικά χρέη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα υποβαθμίστηκε σε ουδέτερες προοπτικές παρ΄ ότι το ΑΕΠ το 2020 θα μειωθεί κατά 14 δισεκ. στα 173 με 174 δισεκ. ευρώ.
Στις νέες αξιολογήσεις τόσο η Fitch όσο και η Scope πιέζονται να μην μεταβάλλουν αξιολογήσεις και προοπτικές της οικονομίας με το πρόσχημα ότι το 2021 η οικονομία θα ανακάμψει, οπότε οποιαδήποτε υποβάθμιση δεν θα αντικατοπτρίζει τις μελλοντικές τάσεις.

Η Scope αξιολογεί την Ελλάδα 17 Ιουλίου 2020

H γερμανική Scope έχει υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο -7% για το 2020.
Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό, που δέχεται βαρύ πλήγμα, και από το μεγάλο ποσοστό αυτοπασχολούμενων.  
Όσον αφορά τις τράπεζες, η αδύναμη κερδοφορία και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εμποδίζει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, η Scope εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» και την πρόσφατη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ.
Η Scope αξιολογεί την Ελλάδα με BB και σταθερό outlook.

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στις 24 Ιουλίου

Στην τελευταία αξιολόγηση η Fitch είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές  -outlook- της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές ενώ κράτησε αμετάβλητη τη βαθμολογία σε ΒΒ.
Να σημειωθεί ότι η Fitch δεν αναμενόταν στις 23 Απριλίου να αξιολογήσει την Ελλάδα.
Η Fitch προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,1% το 2020, λόγω των απαραίτητων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, της παγκόσμιας ύφεσης και της απότομης πτώσης του τουρισμού.
Παράλληλα αναμένει ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και του 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει το 5,1% το 2021.
Η έκταση της πτώσης του ΑΕΠ και η επακόλουθη ανάκαμψη είναι εξαιρετικά αβέβαιες.
Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την έκταση και τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.
Οι παρατεταμένες περίοδοι lockdown ή ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συνεπάγονταν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή το 2020 και ασθενέστερη ανάκαμψη το 2021.
Ο συνδυασμός της σοβαρής πτώσης της δραστηριότητας και των μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας μέσω της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου.
Η Fitch είχε εκτιμήσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα διαμορφωθεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ του 2020 και -4,6% του ΑΕΠ το 2021.
Η αύξηση του δανεισμού θα μετατραπεί σε αντιστροφή της μείωσης του δείκτη χρέους γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ που παρατηρήθηκε το 2019.
Ο δείκτης χρέους μειώθηκε στο 176,6% στο τέλος του 2019, από 181,2% το 2018.
Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 194,8% στα τέλη του 2020, πριν μειωθεί στο 187,1% το 2021.
Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 5,7% το 2021, από 1,6% το 2019 του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης