Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι αποκαλύπτει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Bolton για τον Trump – Τι λέει για Κίνα, Erdogan, σχεδίαζε κατάργηση του ΝΑΤΟ

Τι αποκαλύπτει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Bolton για τον Trump – Τι λέει για Κίνα, Erdogan, σχεδίαζε κατάργηση του ΝΑΤΟ
Ο Trump έχει κατηγορήσει τον Bolton ως ανίκανο, βαρετά γέρο και κουτάβι που κλαψουρίζει επειδή τον απέλυσε
Ο John Bolton ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον πρόεδρο Donald Trump βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του βιβλίου του που αναφέρεται στον Trump και σε ότι έχει κάνει στο παρασκήνιο.
Ο Trump και το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης έχουν ζητήσει να μην κυκλοφορήσει το βιβλίο του στις 23 Ιουνίου 2020 με τίτλο - The Room Where It Happened –
Στο βιβλίο ο Bolton περιγράφει ένα Trump αποφάσιζε με την επιθυμία να ξανακερδίσει την προεδρία, παρουσίασε τον πρόεδρο Trump να αγνοεί τα βασικά γεωπολιτικά γεγονότα και του οποίου οι αποφάσεις συχνά οδηγούσαν στην επιθυμία επανεκλογής του.
Ο Trump έχει κατηγορήσει τον Bolton ως ανίκανο, βαρετά γέρο και κουτάβι που κλαψουρίζει επειδή τον απέλυσε.

Ποιοι είναι μερικοί από τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς του Bolton στο βιβλίο του για τον Donald Trump;

1)Ο Trump ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για να κερδίσει την επανεκλογή τους στις 3 Νοεμβρίου 2020.

Στο βιβλίο, ο Bolton περιγράφει μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Trump και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping σε μια συνάντηση της G20 στην Ιαπωνία το 2019.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε την συζήτηση στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για το 2020 και παρακάλεσε τον Xi να διασφαλίσει ότι θα κερδίσει, γράφει ο Bolton στο βιβλίο του. «Τόνισε τη σημασία των αγροτών στις ΗΠΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα ειδικά σιταριού και σόγιας.
Η γεωργία είναι από τους σημαντικότερους τομείς της Μεσοδυτικής Αμερικής που βοήθησαν τον Trump να κερδίσει στις εκλογές του 2016.

2) Η κατασκευή στρατοπέδων για την μειονότητα των Ουιγούρων στην Κίνα ήταν το «σωστό πράγμα»

Η χείριστη μεταχείριση της Κίνας έναντι των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων έχουν προκαλέσει διεθνή καταδίκη, καθώς ένα εκατομμύριο άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται σε στρατόπεδα στην περιοχή του Σινγιάνγκ.
Ο Πρόεδρος Trump ενέκρινε κυρώσεις εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη μαζική φυλάκιση, Ουιγούρων προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Κίνας.
Αλλά στο βιβλίο του ο Bolton, τόνισε ότι Xi υπερασπίστηκε την κατασκευή των καταυλισμών, ο αμερικανός πρόεδρος είχε εγκρίνει  τις ενέργειες της Κίνας.
«Σύμφωνα με τον διερμηνέα μας, έγραψε ο Bolton, ο Trump είπε ότι ο Xi πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή των καταυλισμών, κάτι που ο Trump πίστευε ότι ήταν το σωστό.

3)Ο Trump προσέφερε «προσωπικές εύνοιες στους δικτάτορες»

Ο Κινέζος ηγέτης δεν είναι ο μόνος αυταρχικός τον οποίο κατηγόρησε ο Bolton.
Ο Trump ήταν πρόθυμος να παρέμβει σε ποινικές έρευνες «για να ευνοήσει συγκεκριμένους δικτάτορες που του άρεσαν», έγραψε ο Bolton στο βιβλίο του.
Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Trump προσέφερε βοήθεια στον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan το 2018 σε έρευνα των ΗΠΑ για μια τουρκική εταιρεία που εμπλεκόταν σε πιθανές παραβιάσεις των ιρανικών κυρώσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέγεται ότι συμφώνησε να «φροντίσει τα πράγματα» και ότι οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς ήταν «άνθρωποι του Obama».

4) Οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει περισσότερο στις κατηγορίες κατά του αμερικανού Προέδρου

Στο βιβλίο, ο Bolton υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των Δημοκρατών ότι ο Πρόεδρος Trump ήθελε να κρατήσει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να πιέσει την κυβέρνησή της να ερευνήσει τον αντίπαλό του Biden.
Ο ισχυρισμός αυτός είχε οδηγήσει τους δημοκρατικούς να κινηθούν εναντίον του Trump.
Ωστόσο, ο Bolton επικρίνει τους Δημοκρατικούς στο βιβλίο του, λέγοντας ότι ακολούθησαν λανθασμένες πρακτικές εστιάζοντας μόνο στην Ουκρανία.
Υποστηρίζει ότι εάν είχαν διευρύνει περισσότερα πράγματα θα οδηγούνταν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Trump διέπραξε «σημαντικά εγκλήματα και κακομεταχείριση» στοιχεία απαραίτητα που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν εκτός αξιώματος.
Ο Bolton αρνήθηκε να καταθέσει στη διαδικασία όταν βρισκόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα τέλη του περασμένου έτους και στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Γερουσία που ελέγχουν οι  Ρεπουμπλικάνοι.

5)Ο Trump εξέταζε συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιμηκύνει την θητεία του

Ο Bolton υποστηρίζει ότι ο Trump ανέφερε στον ηγέτη της Κίνας ότι οι Αμερικανοί ήταν πρόθυμοι να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να ξεπεραστεί το όριο των δύο 4ετών θητειών.
Ένα σημαντικό σημείο ήρθε όταν ο Xi είπε ότι ήθελε να συνεργαστεί με τον Trump για 6 ακόμη χρόνια και ο Trump απάντησε ότι θα καταργηθεί το συνταγματικό όριο για τους προέδρους.
Ο Xi απάντησε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν πολλές εκλογές.

6) Ο Trump δεν ήξερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πυρηνική δύναμη...

Η Βρετανία ήταν η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση που δοκίμασαν ατομική βόμβα το 1952.
Αλλά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέρος του μικρού club  κρατών με πυρηνικά όπλα φαίνεται να ήταν άγνωστο για τον Πρόεδρο Trump.
Σε απόσπασμα μίλησε για μια συνάντηση του 2018 με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, T. May, στην οποία ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ την ανέφερε ως πυρηνική δύναμη.
Ο Trump λέγεται ότι απάντησε: «Ω, είσαι πυρηνική δύναμη;»
Αλλά αυτό δεν ήταν αστείο ανέφερε ο Bolton στο βιβλίο του.

7)Εάν η Φινλανδία ήταν μέρος της Ρωσίας

Ο Bolton λέει ότι υπήρχαν πολλά κενά στις γνώσεις του Προέδρου Trump.
Πριν από μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Putin στη φινλανδική πρωτεύουσα Ελσίνκι, λέγεται ότι ρώτησε αν η Φινλανδία ήταν «είδος δορυφόρου της Ρωσίας».
Πριν από κάθε επίσημη συνάντηση ο Trump ρωτούσε άσχετα θέματα.

8)Ήταν πολύ κοντά στο να καταργήσει πραγματικά το ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος Trump υπήρξε επίμονος επικριτής του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ, καλώντας άλλα μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες τους.
Παρ 'όλα αυτά, οι ΗΠΑ παραμένουν μέλη, αλλά ο Bolton υποστηρίζει ότι σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 ο Trump είχε αποφασίσει να παραιτηθεί.
Θα φύγουμε και δεν θα υπερασπιστούμε εκείνους που δεν έχουν πληρώσει, δήλωσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με τον  Bolton.

9)Η εισβολή στη Βενεζουέλα θα ήταν «σωστή»

Ένας από τους σημαντικότερους πονοκεφάλους της εξωτερικής πολιτικής για τη διοίκηση Trump ήταν η Βενεζουέλα, με τις ΗΠΑ να θεωρούν αντίπαλο τον Maduro.  
Σε συζητήσεις επί του θέματος, ο Πρόεδρος Trump είπε ότι θα ήταν «σωστό» οι ΗΠΑ να συμβάλουν στη Βενεζουέλα και ότι το έθνος της Νότιας Αμερικής ήταν «πραγματικά μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Bolton γράφει ότι σε τηλεφωνική κλήση τον Μαΐου του 2019 ο Ρώσος πρόεδρος Putin ξεκίνησε μια «λαμπρή επίδειξη προπαγάνδας σοβιετικού τύπου», παρομοιάζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό με την υποψήφια για δημοκρατική προεδρία του 2016 Χίλαρι Κλίντον.
Στόχος του Putin ήταν να υπερασπιστεί τον σύμμαχό του Πρόεδρο Maduro, γράφει ο  Bolton.
Το 2018, ο Trump είχε χαρακτηρίσει τον αριστερό Maduro δικτάτορα και επέβαλε κυρώσεις στην Βενεζουέλα.
Σε συνέντευξή του στο ABC News που θα μεταδοθεί στις 21 Ιουνίου, ο Bolton λέει για τον Trump, νομίζω ότι ο Putin πιστεύει ότι μπορεί να τον παίξει σαν βιολί.

10) Ακόμα και οι σύμμαχοι τον γελοιοποίησαν

Το βιβλίο του ο Bolton περιέχει πολλά παραδείγματα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου που χλευάζουν τον Πρόεδρο Trump.
Περιγράφει έναν δυσλειτουργικό Λευκό Οίκο, έναν κατά τον οποίο οι συναντήσεις έμοιαζαν με "αγώνες για φαγητό" αντί να χαράσσουν στρατηγικές και πολιτική.
Όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο, ο τότε επικεφαλής του προσωπικού Τζον Κέλι τον προειδοποίησε, "αυτό είναι ένα κακό μέρος για δουλειά".
Ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, που θεωρείται πιστός, λέγεται ότι έγραψε ένα σημείωμα που περιγράφει τον πρόεδρο ως «γεμάτο σκατά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης