Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bolton για Trump: Είναι «άχρηστος», «ανεπαρκής για τον Λευκό Οίκο», «υποχείριο του Erdogan»

Bolton για Trump: Είναι «άχρηστος», «ανεπαρκής για τον Λευκό Οίκο», «υποχείριο του Erdogan»
Καίει το υπό έκδοση βιβλίο του J. Bolton τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, με τις αποκαλύψεις συζητήσεων και καταστάσεων που έρχονται στη δημοσιότητα, για όλα τα φλέγοντα θέματα του πλανήτη 
Ως έναν άχρηστο άνθρωπο, ανεπαρκή και αταίριαστο, περιγράφει τον πρόεδρο Donald Trump, ο πρώην συμβoυλος εθνικής ασφαλείας John Bolton, στο υπό έκδοση βιβλίο του με τίτλο The Room Where It Happened. 
Το γύρο το κόσμου κάνουν και σοκάρουν τα αποσπάσματα που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας για τα όσα διαμείβονταν σε συζητήσεις, διασκέψεις, διαπραγματεύσεις στις οποίες έλαβε μέρος, στη διάρκεια της θητείας του στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου Trump, για όλα τα διεθνή θέματα.
Όπως ισχυρίζεται και αποκαλύπτει ο Bolton:

Για την Β. Κορέα
Το 2018 στη διάρκεια διαπραγματεύεσεων των ΗΠΑ με τον ηγέτη της Β. Κορέας Kim Jong-Un και το επιτελείο του ο υπουργός Εξωτερικών Μike Pompeo, χλεύασε κάποια στιγμή, τον Πρόεδρο Donald Trump πίσω από την πλάτη του, δίνοντας στον Bolton ένα σημείωμα που έγραφε πως «είναι άχρηστος», (he's full of s***t)
Ένα μήνα μετά τη συνάντηση, ο Pompeo απέρριψε τις διπλωματικές προσπάθειες του Trump με τη Βόρεια Κορέα και είπε ότι υπάρχει "μηδενική πιθανότητα επιτυχίας", γράφει ο Bolton.

Για Κίνα και τον πρόεδρο Xi:
Ο Trump "παρακαλούσε τον Xi να του εξασφαλίσει τη νίκη» στις προεδρικές εκλογές.
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος χρησιμοποίησε κατάφωρα τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για να προωθήσει τη δική του πολιτική ατζέντα.
Ισχυρίζεται ότι ο Trump ζήτησε από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jingping να αγοράσει πολλά αμερικανικά αγροτικά αγαθά για να ανεβάσει τον πολιτική του επιρροή στις αγροτικές πολιτείες και να κερδίσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τους Times.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης όταν ξεκίνησαν οι αποσπασμαστικές αποκαλύψεις ο Trump ανταπάντησε μέσω της Wall Street Journal, ότι ο Bolton, "Είναι ψεύτης ... όλοι στο Λευκό Οίκο μισούσαν τον John Bolton."
Αποκάλεσε επίσης τον Bolton "έναν ξεπλυμένο" που παραβίασε το νόμο σε άλλη του συνέντευξη στο Φοξ.

Για την Βενεζουέλα
Ο Trump είπε ότι η εισβολή στη Βενεζουέλα θα ήταν «μια χαρά» (σ.σ. cool ο όρος που αναφέρεται) και χαρακτήρισε τον Guaido «παιδί» σε σύγκριση με τον «σκληρό» Maduro, ιδιωτικά, αρκετές φορές απέκλινε από τη σκληρή ρητορική της διοίκησής του εναντίον του Maduro ενώ, αμφισβήτησε την ίδια του την απόφαση να αναγνωρίσει τον Juan Guaidó ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας πάνω από τον Nicolás Maduro, λίγες ώρες μόλις μετά τη δημοσίευση της αρχικής ανακοίνωσης τον Ιανουάριο του 2019.
Πιστεύει δε, πως η Νότια Αμερική είναι «στην πραγματικότητα κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σε συνομιλία του προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, ο Ρώσος πρόεδρος σύγκρινε τον Guaido με την συνυποψήφια του Trump στις εκλογές Hillary Clinton, προκειμένου να εγείρει την υποστήριξη του Trump για τον Maduro
και μόνο μετά την επισήμανση του Bolton ότι «αυτή είναι προπαγάδα σοβιετικού στυλ» κατάφερε να πειστεί να στηρίξει τον Guaido

Για την παρεμπόδιση δικαιοσύνης (η περίπτωση της Τουρκίας):
Ο Bolton αναφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Trump εξέφρασε την προθυμία του να σταματήσει τις εγκληματικές έρευνες, ώστε να δώσει την προσωπική του εύνοια σε δικτάτορες που του άρεσαν", επισημαίνοντας υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες στην Κίνα και την Τουρκία.
"Το μοτίβο που ακολουθούσε έδειχνε πως έχει την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης ως τρόπο ζωής, την οποία δεν μπορούσαμε να δεχτούμε", γράφει ο Bolton.
Αναφέρει χαρακτηριστικά δε, την περίπτωση της Τουρκίας, όπου κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως έγραψε νωρίτερα το Bankingnews, ότι είχε παραδώσει τις ΗΠΑ στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος είχε καταστήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump υποχείριό του.
Ειδικότερα, στη σελίδα 191 του βιβλίου του, ο Βolton γράφει ότι, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ Erdogan και Trump στην Αργεντινή την 1η Δεκεμβρίου 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να βοηθήσει τον «σουλτάνο» του στην υπόθεση Halkbank.
Ο Bolton ισχυρίζεται ότι ο Erdogan έστειλε στο Trump ένα σημείωμα επιμένοντας ότι η Halkbank που είχε πληγεί από το σκάνδαλο ήταν αθώα.
«Ο Trump έπειτα είπε ότι θα τακτοποιούσε το ζήτημα, εξηγώντας όμως ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της [Νέας Υόρκης] δεν ήταν οπαδοί του, αλλά του Obama, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν».
Το Bloomberg ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2019 ο Donald Trump ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και τον γενικό εισαγγελέα, William Barr, να εξετάσει το αίτημα του Erdogan να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων.
Η Halkbank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, με εντολή του Εrdogan, παραβίασε το αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν και αντάλλασσε με χρυσό το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που έστελναν οι Μουλάδες της Τεχεράνης στην Τουρκία.
Οποιαδήποτε άλλη χώρα συμμετείχε σε αυτή την παρανομία, οι Αμερικανοί θα την είχαν βομβαρδίσει με κυρώσεις.
Επειδή όμως δεν ομιλούμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά την Τουρκία, η κυβέρνηση Trump όχι μόνο δεν την τιμώρησε, αλλά, όπως κατήγγειλε εκείνη την περίοδο συγκεκριμένος γερουσιαστής, προσπάθησε να την καλύψει.

Για τις γνώσεις του:
Ο Trump δεν γνώριζε ότι η Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη, ενώ θεωρούσε τη Φινλανδία, μια σκανδιναβική χώρα, έδαφος της Ρωσίας, δεν άκουγε τις μυστικές υπηρεσίες να τον ενημερώσουν, ενώ διοικούσε με το διαίρει και βασίλευε, στρέφοντας τα στελέχη του, το ένα εναντίον του άλλου.
Και όπως υποστήριξε σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο ABC ο πρώην αξιωματούχος, ο πρόεδρος της Αμερικής «δεν κάνει για τον Λευκό Οίκο» γιατί, «δεν είναι επαρκής για να φέρει σε πέρας τα όσα συνεπάγεται το αξίωμά του».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης