Οικονομία

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, κομβικός για την ανάπτυξη της χώρας

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, κομβικός για την ανάπτυξη της χώρας
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης Π. Αλεξανδρής στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο 
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα ένα «σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης», αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, στην βασική τοποθέτησή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε:
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς συνδέεται αφενός με την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους, αφετέρου αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και την προάσπιση της ασφάλειας.
Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω είναι πλέον πραγματικότητα το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και η υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας από γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την ψηφιοποίηση, απλούστευση, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
"Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα μπορούν να αφιερωθούν στο δικαιοδοτικό τους έργο απερίσπαστοι από γραφειοκρατικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε πως τα οφέλη διαχέονται τελικά και στους δικαστικούς υπαλλήλους και τον δικηγορικό κόσμο, με τελικό αποδέκτη τον κάθε Έλληνα πολίτη» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σχετικά με τον απολογισμό των μέχρι σήμερα προσπαθειών σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής: «Κατορθώσαμε να εκδίδονται πλέον οι αποφάσεις των δικαστηρίων διαδικτυακά χωρίς ταλαιπωρία για τους δικηγόρους και πάλι χωρίς την υποχρέωση επικόλλησης μεγαροσήμου, σεβόμενοι την εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.
Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί ηλεκτρονικά περίπου 18.000 αποφάσεις.
Πολύ σύντομα ευελπιστούμε ότι θα έχουν την δυνατότητα αντίγραφα Ποινικών Αποσπασμάτων και αποφάσεων με απώτερο σκοπό την δημιουργία Τράπεζας Νομικού Περιεχομένου Δικαστικών Αποφάσεων με ανωνυμοποιημένο περιεχόμενο προς χρήση των δικηγόρων ώστε να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στην Ελληνική νομολογία».
Ως προς την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ο κ. Αλεξανδρής τόνισε: «Οι φυσικοί φάκελοι δεν θα πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση», προαναγγέλλοντας, έτσι, τον ηλεκτρονικό φάκελο για τα πολιτικά δικαστήρια.
Τέλος, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας και τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Ποινικού Μητρώου.
Όλα αυτά που γίνονται σήμερα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία επανάσταση που όφειλε να γίνει, οφείλαμε εμείς να το προκαλέσουμε ως αυτονόητο" τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Αλεξανδρής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης