Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το βιβλίο του Bolton βάζει φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ

Rabobank: Το βιβλίο του Bolton βάζει φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ
Έκθετος ο Trump έπειτα από τις αποκαλύψεις Bolton, υποστηρίζουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank
Σε αποκαλύψεις για το πώς ασκεί τη διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά, με έκδοση βιβλίου, ο πρώην στενός σύμβουλος του Donald Trump, John Bolton, βάζοντας φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό και θέτοντας εν αμφιβόλω την εκ νέου ανάρρηση του νυν Αμερικανού προέδρου στον προεδρικό θώκο στις 3 Νοεμβρίου, όπως υποστηρίζει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, ο John Bolton, ένας πρώην «άνθρωπος του Αμερικανού προέδρου», σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Donald Trump ως άνθρωπος ακραίων απόψεων (και δη σε ζητήματα διεθνών σχέσεων), επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ από την πίσω πόρτα, με ένα βιβλίο που υποτίθεται θα αποκαλύψει πολλά.
Μεταξύ άλλων που έχουν διαρρεύσει, αναφέρεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinpin, προκειμένου να καταφέρει να επανεκλεγεί.
Άλλωστε, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια πλατφόρμα επανεκλογής.
Σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο Σινγιάνγκ της Κίνας, όπου ομολογείται πως λαμβάνει χώρα κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί ειρωνεία το γεγονός πως ο Donald Trump πρόσφατα υπέγραψε διάταγμα για την προστασία των Ουιγούρων, μουσουλμάνων Κινέζων που υποφέρουν κάτω από την μπότα του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Το Πεκίνο αντέδρασε σφόδρα και κάλεσε τις ΗΠΑ να σπεύσουν τάχιστα «να διορθώσουν τα λάθη τους».
«Η Κίνα θα ανταποδώσει την πρόκληση με αποφασιστικότητα, εκτός αν οι ΗΠΑ ανακαλέσουν».
Πλέον, έγκειται στους Δημοκρατικούς που θα ήθελαν να γεφυρώσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις πώς θα τετραγωνίσουν τον κύκλο.
Ό,τι και αν γίνει, λοιπόν, με τις αποκαλύψεις του John Bolton, το χάσμα ΗΠΑ - Κίνας θα βαθύνει έτι περαιτέρω – εκτός αν η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, και του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Yang Jiechi πήγε εξαιρετικά καλά, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.
Με το γεωπολιτικό ρίσκο να αυξάνεται καθημερινά, οι αναλυτές της Rabobank παραθέτουν το ακόλουθο απόσπασμα:
«Ο εκρηκτικός ήχος της δικαιοσύνης που θα συνεχίσει να βγαίνει θα μπορούσε να ξεπεράσει τη φαντασία εκείνων που κάνουν θόρυβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί».
Όχι, δεν είναι η Antifa, αλλά ο κρατικός τύπος της Βόρειας Κορέας.
Η ρητορική της Πιονγιάνγκ αγριεύει και ούτε Trump ούτε ο Rodman είναι ευπρόσδεκτοι ως συνομιλητές.
Την ίδια στιγμή, στα σύνορα Ινδίας – Κίνας εκτυλίσσεται μια άλλη σύγκρουση.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη,.
Ο Ινδικός Τύπος αναφέρει ότι η Κίνα έχει μεταφέρει εκατοντάδες στρατιώτες με βαρύ εξοπλισμό, ενώ η Ινδία αναπτύσσει τις δυνάμεις της και έναν δρόμο πρόσβασης.
Η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις:
Η Ινδία απαγόρευσε στην Huawei και την ZTE να παρέχουν εξοπλισμό σε κρατικούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ενώ έχει απαγορεύσει σε ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να τις χρησιμοποιούν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ μόλις αποχώρησαν από τις συζητήσεις με την ΕΕ για έναν ψηφιακό φόρο.
Η ίδια η ΕΕ έχει ανακοινώσει σχέδια για να περιορίσει αγορές από εταιρείες που επιδοτούνται από κράτη όπως η Κίνα.
Παράλληλα, με τα σύνορα Αυστραλίας να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του έτους, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα «επιστρέψουν βιαστικά» πολλές τουριστικές θέσεις εργασίας.
Με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να είναι ήδη σε μηδενικούς ρυθμούς και να κάνουν έλεγχο καμπύλης mega-QE ή / και απόδοσης, υπάρχει ακόμη περιθώριο για τις αναδυόμενες αγορές για να καλύψουν τη διαφορά.
Η Βραζιλία μόλις μείωσε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε 2,25% και επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για μεγαλύτερες περικοπές.
Έτσι, οι τιμές στη Βραζιλία είναι τώρα εκεί που ήταν στις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης