Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις διεθνείς αγορές στον απόηχο των στοιχείων για επιδόματα ΗΠΑ - Ο DAX στο -1,1% - Τα futures της Wall έως -0,7%

Πτώση στις διεθνείς αγορές στον απόηχο των στοιχείων για επιδόματα ΗΠΑ - Ο DAX στο -1,1% - Τα futures της Wall έως -0,7%
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,8% στις 6.200 μονάδες
(upd5) Πτώση καταγράφουν σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου οι διεθνείς αγορές, μετά τα τελευταία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς η εβδομαδιαία αύξηση των αιτήσεων αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Κίνα εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων μέσα στο επόμενο διάστημα.
Τα futures της Wall Street καταγράφουν πτώση έως -0,7%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX καταγράφει άνοδο στις 34,3 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση -1,1% στις 12.239 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση -0,8% στις 6.200 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι διαπραγματεύεται στο -1,3% στις 4.929 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση -1% στις 19.382 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.351 μονάδες με πτώση -1,7%.
Image
Image
Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 1,5 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουνίου 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,3 εκατ. αιτήσεις.
Συνολικά έχουν χαθεί 45,6 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 13 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα είχαν ανέλθει σε 1,54 εκατ.
Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, αυτές μειώθηκαν κατά 62 χιλ. σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 20,5 εκατ. συνολικά.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, τις τελευταίες ημέρες αρκετές Πολιτείες στις ΗΠΑ αναφέρουν άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού και αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με την Πολιτεία του Τέξας να ανακοινώνει αύξηση +11% στις εισαγωγές ασθενών μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.
Παράλληλα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Πεκίνο έχει φτάσει τα 150 τις τελευταίες έξι ημέρες, με την κινεζική κυβέρνηση να επιβάλλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις πολιτών σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, ενώ ακυρώθηκε το 60% των πτήσεων στο Διεθνές Αεορδόμιο του Πεκίνου.
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 100 δισ. στερλίνες, ενώ δεν πραγματοποίησε κάποια αλλαγή όσον αφορά το εύρος των επιτοκίων.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων αυξήθηκε στα 745 δισ. στερλίνες, από 645 δισ. προηγουμένως, με την ΒοΕ να επιχειρεί στήριξη της οικονομίας σε μια άνευ προηγουμένου ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο -25%, για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
Να σημειωθεί πως, με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, η Bank of England μείωσε το βασικό επιτόκιο αναφορά από το 0,75% στο 0,1%, ενώ ανακοίνωσε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές ομολόγων στα 645 δισεκατομμύρια λίρες.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί και η διήμερη Συνοδος Κορυφής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή (19/6), με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης απόφασης σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
«Δεν αναμένεται κάποια τελική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η ΕΕ» δήλωσε η Angela Merkel, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει απλά μια ανταλλαγή απόψεων.
Πάντως, η Γερμανία καγκελάριος επεσήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με μια πολυετή συμφωνία χρηματοδότησης και το Ταμείο Ανάμαμψης το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσει να επιτευχθεί τον Ιούλιο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ενδιάμεσο σταθμό» τη Σύνολο Κορυφής της τρέχουσας εβδομάδας.
«Πιστεύω πως θα μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε ο Gentiloni μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
«Ο αυριανός θα είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός, για να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», συμπλήρωσε.
Χθες (17/6) ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας.
Ο κ. Powell εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο και την πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος μακροχρόνιας ζημίας από την πανδημία σε ορισμένους τομείς είναι παραπάνω από υπαρκτός, παρά την ήπια ανάκαμψη που έχει σημειωθεί.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω πτώση κατέγραψε ο όγκος εμπορικών συναλλαγών στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας δέχθηκαν για έναν ακόμα μήνα σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι εξαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -34,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -18,5%.
Παράλληλα, οι εξαγωγές της Ιταλίας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησαν κατά -32,7% ενώ οι εξαγωγές στις χώρες εκτός ΕΕ κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -37,3%.
Οι εισαγωγές της Ιταλίας από τις χώρες της ΕΕ κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -22,8% ενώ οι εισαγωγές από τις υπόλιπες χώρες υποχώρησαν κατά -12,5%.
Όσον αφορά το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020, οι εξαγωγές της Ιταλίας υποχώρησαν κατά -18,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο όγκος εισαγωγών κατέγραψε πτώση της τάξεως του -18,3%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -41,6% ενώ εξίσου σημαντική ήταν η πτώση που σημειώθηκε στις εισαγωγές, και συγκεκριμένα στο -33,7%.
Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -2,7% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο του 2020, ενώ το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 η τριμηνιαία πτώση διαμορφώθηκε στο -4,3%.

Ελβετία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο -0,75% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, εκφράζοντας παράλληλα την επιφυλακτικότητά της όσον αφορά την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
Ειδικότερα, η Swiss National Bank διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελβετίας κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνει ενεργή στην αγορά συναλλάγματος για όσο κριθεί απαραίτητο, τονίζοντας παράλληλα ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μία σοβαρή ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της Swiss National Bank παραμένει απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες νομισματικές συνθήκες στην Ελβετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τράπεζα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι εκτιμήσεις που αφορούν τόσο τον πληθωρισμός όσο και την ανάπτυξη υπόκειται σε «ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα», με τις νέες προβλέψεις να είναι υποβαθμισμένες σε σχέση με αυτές του Μαρτίου.
Πλέον, η SNB αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 6% το 2020, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο -0,7% για το σύνολο του έτους, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στο -0,3%.
Όσον αφορά το 2021, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με το τρέχον έτος, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος (-0,2%) ενώ θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2022, και συγκεκριμένα στο 0,2%.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Thomas Jordan, ανέφερε ότι «η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει σταδιακά, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει ισχυρή», ενώ πρόσθεσε ότι «η ελβετική οικονομία βρίσκεται σε μία απότομη ύφεση».
«Το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι ισχυρότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Jordan, καθώς όπως τονίζει «η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κάπως τον Μάιο, με τη χαλάρωση του lockdown».
Ο ίδιος αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στο ελβετικό φράγκο τονίζοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις που δέχεται οφείλεται στη στροφή προς τα ασφαλή «καταφύγια».

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά την «παύση» στην ανοδική πορεία της Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η Πιονγιάνγκ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,45% στις 22.355,46 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,92% και τις 5.936,5 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,35% στις 2.133,48 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει οριακές απώλειες -0,07% στις 4.984,52 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,24% στις 23.421,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +0,12% στις 11.548,33 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,12% στις 2.939,32 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,56% και τις 11.484,29 μονάδες.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ξεπέρασε το 7% καθώς και ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 9% εάν συμπεριληφθούν τα άτομα που δεν έχουν προχωρήσει επίσημα σε αναζήτηση εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τον Μάιο χάθηκαν 228 χιλ. θέσεις εργασίας, ενώ ο συνολικός αριθμός απωλειών για τις θέσεις εργασίας για τους τελευταίους δύο μήνες διαμορφώθηκε στις 835 χιλ.
«Πρόκειται για καταστροφικούς αριθμούς ανεργίας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Josh Frydenberg, διευκρινίζοντας ότι οι αριθμοί «αποκαλύπτουν την πραγματική δυσκολία που περνούν οι Αυστραλοί ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού».
Μάλιστα, ο κ. Frydenberg τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλά για αριθμούς, αλλά πρόκειται για φίλους μας, για μέλη της οικογένειάς μας, για συνεργάτες μας και για γείτονές μας».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Oanda τονίζουν ότι «τα στοιχεία για την ανεργία έρχονται να προστεθούν στη ζοφερότητα», διευκρινίζοντας ότι «οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας και οι ανταγωνισμοί μεταξύ Κίνας και Ινδίας στο Κασμίρ έχουν αυξήσει την ανησυχία».
«Οι φόβοι για τον Covid-19 στο Πεκίνο και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, και οι γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ασία συνεχίζουν να επηρεάζουν το κλίμα», πρόσθεσε η Oanda.
Στο μέτωπο των διακορεατικών εντάσεων, το νοτιοκορετικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ φέρεται να έχει αναπτύξει στρατεύματα σε ορισμένα σημεία εντός της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο στρατός της Βόρειας Κορέας είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η είσοδος σε περιοχές που έχουν αποστρατικοποιηθεί με βάση τις διακορεατικές συμφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης