Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι 12 ασφαλιστικές παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα - Πιλότος η επιτυχία του ΑΤΛΑΣ από τον Ιούλιο για την e-έκδοση 250.000 εκκρεμών συντάξεων

Οι 12 ασφαλιστικές παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα -  Πιλότος η επιτυχία του ΑΤΛΑΣ από τον Ιούλιο για την e-έκδοση 250.000 εκκρεμών συντάξεων
Το όραμα της ψηφιακής απονομής συντάξεων μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται
Με 11 και μία μεγάλες παρεμβάσεις για την ασφάλιση των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα με κυριότερη την ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων αυθημερόν από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, ολοκληρώνουν τις αλλαγές στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.  
Πρόκειται για ένα στοίχημα, καθώς η επιτυχία ή όχι του μέτρου θα κρίνει και το βαθμό εφαρμογής του και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και θα συντομεύσει το χρόνο έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων που υπερβαίνουν τις 250.000 για κύρια, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ και μετοχικές κ.α.
Το όραμα της ψηφιακής απονομής συντάξεων μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. 
Από 15 Απριλίου 2020 ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω του e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης  διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας ξεκίνησε με δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης.
Πρόκειται για τις αποφάσεις μεταβίβασης  σύνταξης λόγω θανάτου (χηρείας) και τις αποφάσεις απονομής σύνταξης γήρατος  τέως ΟΓΑ χωρίς παράλληλη ασφάλιση. 
Μέσα στον Ιούλιο, το 40% και πλέον των νέων συντάξεων  θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.  
Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής σύνταξης-«ΑΤΛΑΣ» έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για εκατομμύρια συμπολίτες μας που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο.  
Μέσα στο τρέχον έτος θα ενσωματωθούν στο σύστημα «AΤΛΑΣ» και άλλες κατηγορίες συντάξεων και μέχρι το τέλος του 2021 το 85% των συντάξεων θα απονέμονται ψηφιακά μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι τομές που ολοκληρώνουν τις αλλαγές στον ΟΓΑ αφορούν:
1.Νέο ασφαλιστικό σύστημα επιλογής 6 ασφαλιστικών κατηγορίες με ειδική μέριμνα για τους αγρότες  
2.Νέο ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για αγρότες.
Ο νόμος 4670/2020 εισήγαγε  ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ανταποδοτικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που παρέχει σταθερότητα και σέβεται τους ασφαλισμένους αγρότες.
Ασφαλισμένοι του πρωτογενούς τομέα από 30 χρόνια και μία μέρα, πλέον, θα λαμβάνουν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020 αυξημένα ποσά συντάξεων σε σύγκριση με αυτά που θα δικαιούνταν βάσει του προηγούμενου νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ.
3.Νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ για τους αγρότες
Αναβαθμίσαμε μέσω του νέου αποκεντρωμένου δικτύου εξυπηρέτησης του e-ΕΦΚΑ τις υπηρεσίες για τους αγρότες, απαλλάσσοντας τους από τις άσκοπες μετακινήσεις  εκατοντάδων χιλιομέτρων και αντιμετωπίζοντας έτσι το χρόνιο πρόβλημα της δυσχερούς εξυπηρέτησης τους.
Συγκεκριμένα, μέσω της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του πρώην ΟΓΑ και την μεταφορά αρμοδιοτήτων, οι αγρότες δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΓΑ για θέματα ασφάλισης-εισφορών και μητρώου αλλά θα εξυπηρετούνται πλέον από τα τοπικά υποκαταστήματα μισθωτών του  e-ΕΦΚΑ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.Τον Ιανουάριο του 2020 έγινε η αρχή  από  την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ,  όπου 11.652 αγρότες στον  νομό Φθιώτιδας εξυπηρετούνται πλέον στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών στη Λαμία.
Επίσης τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των παροχών (επιδόματα, έξοδα κηδείας) στα κατά τόπους υποκαταστήματα μισθωτών του  e-ΕΦΚΑ.
Η δράση επεκτάθηκε και σε άλλους νομούς και ολοκληρώθηκε μέσα στον Απρίλιο του 2020 σε όλη την επικράτεια με τη σταδιακή διάθεση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του δικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ.
Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για την πλειοψηφία των συναλλαγών χωρίς να απαιτείται καμία μετακίνηση.
Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα σύγχρονο πλαίσιο εξυπηρέτησης για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού απαλλαγμένο από αγκυλώσεις, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.
Δείχνουμε έμπρακτα το σεβασμό μας και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία του πρωτογενούς τομέα και κυρίως των ανθρώπων που τον υπηρετούν  στην παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας.
4.Δικαίωμα επικουρικής σύνταξης για τους αγρότες
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού δικαίου της χώρας μας παρέχουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να θεμελιώσουν δικαίωμα και στην επικουρική σύνταξη. Ειδικότερα, στο άρθρο 41 του ν.4670/2020 προβλέπεται ότι από 1.1.2021 θα μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, μετά από αίτηση τους, τα πρόσωπα τα οποία ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

 
Ασφαλιστικές κατηγορίες

Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης εώς 31/5/2022

Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης από 1/6/202242

3951

4761

56

5.Δυνατότητα υπαγωγής στον κλάδο Εφάπαξ παροχής για τους αγρότες
 Αυτή η μεγάλη και ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε ως κύριο μέλημα την διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών.
Στο άρθρο 41 του ν.4670/2020 προβλέφθηκε η δυνατότητα  να υπαχθούν εφόσον το επιθυμούν  από 1.1.2021 και στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα χορήγησης εφάπαξ παροχής.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗ

 
Ασφαλιστικές κατηγορίες

Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ263137

6.Απαλλαγή ετεροσυνταξιούχων αγροτών με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ από  ασφαλιστικές εισφορές
Απαλλάσσονται  οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες  από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον το εισόδημα τους από την αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή θεσπίζεται ένα εύλογο όριο απαλλαγής για τους συνταξιούχους των πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση στο εισόδημα τους και να στηριχθεί η αγροτική δραστηριότητα.
7.Οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα λαμβάνουν κανονικά στο 100% την σύνταξή τους
8. Ο ν.4670/2020 δίνει κίνητρο στους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ να παραμείνουν στα χωράφια τους οι οποίοι συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους λαμβάνουν το 100% της σύνταξης τους, χωρίς την παραμικρή περικοπή και παράλληλα εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
9.Τέλος στην πολυετή αναμονή - Άμεση καταβολή των εξόδων κηδείας στους συγγενείς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ
Σε δύο μήνες από σήμερα τελειώνει δια παντός η πολυετής αναμονή, 2-3 ετών για τους  συγγενείς  των αποθανόντων, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον  τα έξοδα κηδείας που δαπάνησαν άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις.
10.Εργόσημο στους μετακλητούς εργάτες γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ορίστηκε ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.
11.Διατήρηση του επιδόματος ανεργίας για όσους πραγματοποιούν ως και 70 ημερομίσθια σε εργατικές εργασίες. Συγκεκριμένα, άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δικαιούχοι  επιδόματος ανεργίας  μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 70 ημερομίσθια ανά έτος σε αγροτικές εργασίες χωρίς να στερούνται το επίδομα ανεργίας. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμα εργατικών χεριών σε εποχιακές εργατικές εργασίες και θα δώσουμε κίνητρο σε πολλούς ανέργους συμπολίτες μας να απασχοληθούν σε αυτές αφού, πλέον, δεν θα χάνουν το επίδομα ανεργίας τους.


ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ 1/1/2020 ΕΩΣ 31/12/2020*

Ασφαλιστικές κατηγορίες

ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ (€)

ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ (€)

ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (€)

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ (€)

 
1η κατηγορία

87

3

29

2

 
2η κατηγορία

104

3

35

2

 
3η κατηγορία

132

3

35

3

 
4η κατηγορία

166

3

35

3

 
5η κατηγορία

207

3

35

4

 
6η κατηγορία

280

3

35

6

 Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης