Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίσιμη σύσκεψη για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς

Κρίσιμη σύσκεψη για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς
Ποια είναι η ατζέντα- Κίνητρα σε επενδυτές και εταιρίες ετοιμάζει η Κυβέρνηση
Σύσκεψη με όλους τους φορείς του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς θα πραγματοποιήσει σήμερα 18 Ιουνίου 2020 το Υπουργείο Οικονομικών υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό με μια ατζέντα που στοχοθετεί τη προσπάθεια της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει  και να αναδείξει την Κεφαλαιαγορά δίπλα στις τράπεζες, ως μοχλό χρηματοδότησης της οικονομίας, μιας και είναι γεγονός πως η κρίση οδήγησε τους συγκεκριμένους φορείς να απεμπολήσουν κομμάτι αυτού τους του ρόλου.
Η ατζέντα λοιπόν της συζήτησης με εκπροσώπους των διοικήσεων Χρηματιστηρίου, Κεφαλαιαγοράς, ΣΕΒ, Χρηματιστών και λοιπών φορέων (εισηγμένων,επενδυτών  διαδικτύου κλπ) θα περιλαμβάνει τα εξής κρίσιμα θέματα:

-Tην ανάδειξη του Χρηματιστηρίου σε φορέα προσέλκυσης και διάθεσης κεφαλαίων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Ας σημειωθεί πως υπάρχει ένα πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θεωρεί το Χρηματιστήριο έναν εξαιρετικά δυσκίνητο και πιθανόν γραφειοκρατικό μηχανισμό και δεν αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες  που μπορεί να δημιουργηθούν αν απευθυνθεί στην αγορά αυτήν για χρηματοδότηση.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλη τη διάρκεια της κρίσης το Ελληνικό Χρηματιστήριο διενήργησε πολλές προσπάθειες για να κρατήσει το μηχανισμό ενεργό και λειτουργικό.
Ωστόσο πολλές αγκυλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ίσως να μην επέτρεψαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο την ανάπτυξη.

-Τη συζήτηση μεθόδων για την ανάπτυξη του βάθους της αγοράς καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί δυστυχώς έναν μηχανισμό εξαιρετικά ρηχό. Άλλωστε αυτό είναι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφού το καθιστά απολύτως ευμετάβλητο στις μικρές και περιορισμένες συναλλαγές.

-Ανοίγει ο φάκελλος "νέα προϊόντα"- "νέες υπηρεσίες" μιας και δημιουργούνται παράλληλα και καινούριες αγορές όπως αυτή των κόκκινων δανείων.
 Βεβαίως θα πρέπει να  επισημανθεί πως αυτή η αγορά ανοίγει και διεθνώς,  μιας και αναμένεται τα ΝPEs στην Ευρώπη να πάρουν εκ νέου την ανηφόρα.
Τούτου δοθέντος  εκτιμάται πως θα υπάρξει ένα repricing της συγκεκριμένης αγοράς το Σεπτέμβριο όπου θα πρέπει να φανεί  πρώτα σε ποιο επίπεδο αυτό το repricing θα κατασταλάξει.

-Η εξωστρέφεια και ο τρόπος που αυτή θα συντελεστεί αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα της σημερινής ατζέντας στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

-Τελευταίο αλλά και ιδιαίτερα σοβαρό θέμα θα αποτελέσει η διαμόρφωση κινήτρων για να τονωθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Κεφαλαιαγορά.
Τα κίνητρα αυτά θα είναι ασφαλώς φορολογικά αλλά και άλλα ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν το εγχώριο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Συγχρόνως τα κίνητρα αυτά θα επιχειρηθεί  να συγκρατήσουν τις εισηγμένες εταιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και πιθανόν να προσελκύσουν και άλλες επιχειρήσεις για listing στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά .
Το Υπουργείο αφού καταγράψει τις απόψεις και τον προβληματισμό των φορέων θα ζητήσει επισήμως τις απόψεις τους για το πλήθος των παραπάνω θεμάτων και θα προχωρήσει τις διαδικασίες θεσμοθέτησης.
Άλλωστε  επισημαίνεται πως και πανευρωπαϊκά η τάση είναι ενίσχυση των κεφαλαιαγορών δίπλα στα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να υπάρξει μόχλευση της πανευρωπαϊκής ρευστότητας τόσο για μεγάλα όσο και για μικρότερα projects.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης