Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που ζει ο κόσμος - Καμία χώρα με ανάπτυξη το 2020, βρισκόμαστε στη 2η φάση της κρίσης του κορωνοϊού

tags :
ΔΝΤ: Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που ζει ο κόσμος - Καμία χώρα με ανάπτυξη το 2020, βρισκόμαστε στη 2η φάση της κρίσης του κορωνοϊού
Οι προηγούμενες κρίσεις, όσο βαθιές και σοβαρές ήταν, παρέμειναν περιορισμένες σε μικρότερα τμήματα του κόσμου
Το Great Lockdown (αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας) αναμένεται να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις: εισαγωγή των lockdown, άρση και τέλος ιατρική λύση για την πανδημία.
Πολλές χώρες βρίσκονται τώρα στη δεύτερη φάση, καθώς ανοίγουν ξανά, με πρώιμα σημάδια ανάκαμψης, αλλά με κινδύνους δεύτερων κυμάτων μολύνσεων και επανεπιβολή των lockdown, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε νέα ανάλυσή του, στην οποία μελετώντας το οικονομικό τοπίο, η τεράστια κλίμακα και η σοβαρότητα του παγκόσμιου lockdown είναι εντυπωσιακά.
Το πιο τραγικό είναι ότι αυτή η πανδημία έχει ήδη σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές παγκοσμίως.
Η προκύπτουσα οικονομική κρίση είναι διαφορετική από οτιδήποτε έχει δει ο κόσμος στο παρελθόν.
Εκτός από την άνευ προηγουμένου κλίμακα, το Global Lockdown παίζει με τρόπους που είναι πολύ διαφορετικοί από τις προηγούμενες κρίσεις.
Πρόκειται για μια πραγματικά παγκόσμια κρίση.
Οι προηγούμενες κρίσεις, όσο βαθιές και σοβαρές ήταν, παρέμειναν περιορισμένες σε μικρότερα τμήματα του κόσμου, από τη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 έως την Ασία τη δεκαετία του 1990.
Ακόμη και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 10 χρόνια είχε πιο μικρές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή.
Για πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Ύφεση, τόσο οι προηγμένες όσο και οι αναδυόμενες οικονομίες θα βρίσκονται σε ύφεση το 2020.
Η επικείμενη ενημέρωση για του Ιουνίου είναι πιθανό να εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη χειρότερους από την προηγούμενη εκτίμηση.
Αυτή η κρίση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχούς του κόσμου, αναφέρει το ΔΝΤ.
Εκτός από την άνευ προηγουμένου κλίμακα, το Global Lockdown εξελίσσεται με τρόπους που είναι πολύ διαφορετικοί από τις προηγούμενες κρίσεις.
Αυτά τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη γεωγραφική περιοχή ή τη δομή παραγωγής των οικονομιών.
Πρώτον, αυτή η κρίση κατάφερε ένα μοναδικά μεγάλο πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών.
Σε τυπικές κρίσεις, το βάρος βαρύνει τη μεταποίηση, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση των επενδύσεων, ενώ η επίδραση στις υπηρεσίες είναι γενικά ήπια καθώς η κατανάλωση επηρεάζεται λιγότερο.
Αυτή τη φορά είναι διαφορετική.

Κατά τους κορυφαίους μήνες του lockdown, η συρρίκνωση των υπηρεσιών ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι στη μεταποιητική βιομηχανία, και φαίνεται τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.
Υπάρχουν σαφώς εξαιρέσεις - όπως η Σουηδία και η επαρχία της Ταϊβάν της Κίνας, που υιοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση για την κρίση της υγείας, με περιορισμένα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού και, κατά συνέπεια, αναλογικά μικρότερο πλήγμα στις υπηρεσίες έναντι της μεταποίησης.
Είναι πιθανό ότι με τη βελτίωση της ζήτησης των καταναλωτών θα υπάρξει ταχύτερη ανάκαμψη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρίσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι εγγυημένο σε μια κρίση υγείας, καθώς οι καταναλωτές ενδέχεται να αλλάξουν συμπεριφορά δαπανών για να ελαχιστοποιήσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περισσότερα.
Στην περίπτωση της Κίνας, η πρώτη χώρα που ήρε το lockdown, η ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών καθυστερεί τις κατασκευές, όπως υπηρεσίες, ο τουρισμός, τα ταξίδια για την ανάκτηση της ζήτησης.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στις οικονομίες που βασίζονται σημαντικά σε τέτοιες υπηρεσίες - για παράδειγμα, οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.
Δεύτερον, παρά τις μεγάλες διαταραχές του εφοδιασμού που είναι μοναδικές σε αυτήν την κρίση, εκτός από την έλλειψη τροφίμων, μέχρι στιγμής έχουμε δει, αν μη τι άλλο, μια μείωση του πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε μεγάλο βαθμό τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.
Παρά τη σημαντική συμβατική και μη συμβατική νομισματική και δημοσιονομική στήριξη σε ολόκληρο τον κόσμο, η συνολική ζήτηση παραμένει υποτονική και επιβαρύνει τον πληθωρισμό, παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.
Με την υψηλή ανεργία που προβλέπεται να παραμείνει για λίγο, χώρες με αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα δουν μικρούς κινδύνους από την αύξηση του πληθωρισμού.

Τρίτον, βλέπουμε εντυπωσιακή απόκλιση των χρηματοπιστωτικών αγορών από την πραγματική οικονομία, με χρηματοοικονομικούς δείκτες να δείχνουν ισχυρότερες προοπτικές ανάκαμψης από ό,τι υποδηλώνει η πραγματική δραστηριότητα.
Παρά την πρόσφατη διόρθωση, ο S&P 500 αντιστάθμισε τις περισσότερες απώλειές του από την αρχή της κρίσης, ο δείκτης αναδυόμενων αγορών FTSE και ο δείκτης Αφρικής έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ο Bovespa αυξήθηκε σημαντικά παρά την πρόσφατη αύξηση των ποσοστών μόλυνσης στη Βραζιλία, ενώ οι ροές χαρτοφυλακίου προς αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν σταθεροποιηθεί.
Με λίγες εξαιρέσεις, η άνοδος στα spread των κρατικών ομολόγων και η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών είναι μικρότερες από αυτές που είδαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αυτό είναι αξιοσημείωτο λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη κλίμακα του σοκ στις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια του Great Lockdown.
Αυτή η απόκλιση μπορεί να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι χειρότερες ειδήσεις για την υγεία και την οικονομία μπορούν να οδηγήσουν σε απότομες διορθώσεις.

Ένας πιθανός παράγοντας πίσω από αυτήν την απόκλιση είναι η ισχυρότερη πολιτική απάντηση κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.
Η νομισματική πολιτική έχει γίνει ευνοϊκή σε γενικές γραμμές, με άνευ προηγουμένου υποστήριξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και νομισματική χαλάρωση στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης χρήσης μη συμβατικών πολιτικών.
Η διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική είναι αρκετά μεγάλη στις προηγμένες οικονομίες.
Οι αναδυόμενες αγορές έχουν αναπτύξει μικρότερη δημοσιονομική υποστήριξη, περιορισμένη σε κάποιο βαθμό λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου. Επιπλέον, μια μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές αυτή τη φορά είναι ότι ο άτυπος τομέας, συνήθως ένας αμορτισέρ, για να υποστηρίξει τις οικονομίες.
Βρισκόμαστε τώρα στα πρώτα στάδια της δεύτερης φάσης, καθώς πολλές χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τις πολιτικές περιορισμού και να επιτρέπουν σταδιακά την επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, παραμένει βαθιά αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της ανάκαμψης.
Μια βασική πρόκληση για την αποφυγή του Great Lockdown θα είναι η διασφάλιση επαρκούς παραγωγής και διανομής εμβολίων και θεραπειών όταν γίνουν διαθέσιμα - και αυτό θα απαιτήσει παγκόσμια προσπάθεια.
Για μεμονωμένες χώρες, η ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας για την υγεία με τη χρήση των λιγότερο οικονομικά προσεγγίσεων όπως η δοκιμή, η ανίχνευση και η απομόνωση, προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες συνθήκες για κάθε χώρα με σαφή επικοινωνία σχετικά με την πορεία των πολιτικών, θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη.
Καθώς προχωρά η ανάκαμψη, οι πολιτικές θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανακατανομή των εργαζομένων από συρρίκνωση τομέων σε τομείς με ισχυρότερες προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης