Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές μετά το ράλι - Στο +0,7% ο DAX, τα futures της Wall έως +0,5%

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές μετά το ράλι - Στο +0,7% ο DAX, τα futures της Wall έως +0,5%
Θύμα της πανδημίας η αγορά αυτοκινήτου στην ΕΕ - «Βουτιά» 57% στις πωλήσεις τον Μάιο 2020
(upd) Νευρικότητα επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια μετά το ράλι, παρά τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας και αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η γεωπολιτική ένταση, με τους αναλυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε Ινδία - Κίνα και κορεατική χερσόνησο.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε σε νέα χαμηλά 4 ετών, όπως αναμενόταν.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως +0,5%
.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 32,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο 0,7% στις 12.408 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,6% στις 6.283 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται 1,4% στις 5.022 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,5% στις 19.720 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.536 μονάδες με πτώση 0,5%.

Αισιόδοξα μηνύματα για εμβόλιο και θεραπεία

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη εμβολίου αλλά και για την χρήση φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει σημαντικά τη θνητότητα βαριά ασθενών με κορωνοϊό, τη στιγμή πάντως που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε επιστημονική επιτυχία την χρήση του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη, το οποίο σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές μειώνει δραστικά τους θανάτους των ασθενών που νοσούν βαριά από Covid-19 ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας CNBG, το οποίο παρήγαγε αντισώματα κατά του COVID-19, στις πρώτες κλινικές δοκιμές.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κορωνοϊός συνεχίζει το εφιαλτικό και καταστροφικό του έργο.
Στην Κίνα, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 137 κρούσματα τις τελευταίες 5 ημέρες (εδώ και δύο μήνες δεν είχε αναφερθεί ούτε ένα νέο κρούσμα), γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας και που έχει οδηγήσει τις Αρχές να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Εξίσου άσχημη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν σε αριθμό τους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για περισσότερους από 201 χιλιάδες θανάτους έως τις αρχές Οκτωβρίου, ένα μήνα δηλαδή πριν τις προεδρικές εκλογές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Joe Biden.
Πέρα όμως από την Κίνα και τις ΗΠΑ, ο κορωνοϊός θερίζει στην κυριολεξία τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία, όπου τα κρούσματα προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο ενώ με ραγδαίο ρυθμό αυξάνονται και τα κρούσματα στην Ινδία.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου από τις αρχές της εβδομάδας το κύριο βάρος έχει δοθεί στην προσπάθεια να επανεκκινήσει ο τουρισμός, αν και τα κρούσματα κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 441 χιλιάδες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 8,15 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατομμύρια.

Ευρωζώνη: Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2020, στο 0,1% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (17/6) η Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,3% τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, εν μέσω της σημαντικής πτώσης που σημειώθηκε στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο -0,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας υποχώρησαν κατά -1,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών κατέγραψαν οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06%.
Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,64% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις τιμές στον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο +0,59%.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι 2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι οριακή πτώσης -0,1% τον Απρίλιο του 2020.

Θύμα της πανδημίας η αγορά αυτοκινήτου στην ΕΕ - «Βουτιά» 57% στις πωλήσεις τον Μάιο 2020

«Βουτιά» 57% σημείωσαν τον Μάιο οι πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ετήσια βάση,  στα 623.812 οχήματα.
Κάθε ένα από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ σημείωσε διψήφια ποσοστά πτώσης στις πωλήσεις, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η «βουτιά» ανήλθε στο 89%.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ωστόσο σε σχέση με πέρυσι η κατάσταση παραμένει δραματική.
Οι καταχωρήσεις νέων οχημάτων είχε μειωθεί κατά 55,1% τον Μάρτιο στην ΕΕ και στη συνέχεια τον Απρίλιο κατά 76,3%.
Η παραγωγή εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα, έναντι της προ κρίσης περιόδου.
Το πλεόνασμα νέων οχημάτων που έχει δημιουργήσει η κατάρρευση της ζήτησης, προκαλεί πονοκέφαλο στις αυτοκινητοβιομηχανίες και απειλεί τις θέσεις εργασίας και την κερδοφορία.

HSBC: Επαναφέρει το πλάνο για την περικοπή 35 χιλ. θέσεων εργασίας

Το πλάνο περικοπής 35 χιλ. θέσεων εργασίας επαναφέρει η HSBC, το οποίο είχε βάλει «στον πάγο» μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, σύμφωνα με memo το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η τράπεζα θα διατηρήσει επίσης στον πάγο όλες τις εξωτερικές διαδικασίες προσλήψεων, σημειώνει στο σημείωμα ο CEO Noel Quinn.
Η HSBC απασχολεί 235 χιλ. εργαζόμενους παγκοσμίως.
Εκπρόσωπος της τράπεζας επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του memo.
Tον Μάρτιο η HSBC ανέβαλε τις περικοπές των θέσεων εργασίας, που αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης αναδιάρθρωσης με στόχο την περικοπή του κόστους, λόγω των έκτακτων συνθηκών εν μέσω της πανδημίας.
Όμως η τράπεζα επαναφέρει το σχέδιό της, καθώς υποχωρεί η κερδοφορία και οι οικονομικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» στην κορεατική χερσόνησο - Στο +0,14% ο Shanghai Composite, ο Hang Seng +0,63%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (17/6) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,14% στις 2.935,87 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,18% και τις 11.419,22 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,63% στις 24.498 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,20% στις 11.534,59 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,83% στις 5.991,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Dow Jones New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος έκλεισε στο +3,82% και τις 344,98 μονάδες.
Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκελισε με κέρδη της τάξεως του +0,14% στις 2.141,05 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,56% στις 22.455,76 μονάδες.
Η πτώση που σημειώθηκε στον δείκτη Nikkei οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική πτώση που κατέγραψαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας για τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, διευρύνοντας τις απώλειες του προηγούμενου μήνα.
Οι εξαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά -28,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -21,9% τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα, η ετήσια πτώση των εξαγωγών αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμεναν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί στο -26,1%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -26,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -7,1% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -20,4%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να περιοριστεί κατά -13,7% σε ετήσια βάση, στα 7,77 δισ. δολ. έναντι 8,99 δισ. δολ. τον Μάιο του 2019.

www.bankingnws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης