Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 187 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, τρεις θάνατοι σε 24 ώρες – Στο κόκκινο η Θράκη, σε καραντίνα ο δήμος Ιάσμου Ροδόπης

tags :
Στους 187 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, τρεις θάνατοι σε 24 ώρες – Στο κόκκινο η Θράκη, σε καραντίνα ο δήμος Ιάσμου Ροδόπης
Αγωνία για αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού
(upd3) Να ελέγξουν την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Θράκη και κυρίως στη Ροδόπη επιχειρούν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, μια και έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο τα κρούσματα όσο όμως και οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τις 8/6 που επανήλθε η ημερήσια ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της επιδημίας, τουλάχιστον το 40% του συνόλου των κρουσμάτων προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.
Άλλωστε οι τρεις θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο – συνολικά 187 νεκροί στην Ελλάδα – αφορούν ανθρώπους από την περιοχή του Εχίνου Ξάνθης ενώ από τα 15 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 16/6 το υπουργείο Υγείας, τα 11 είναι από αυτήν την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Εχίνου της Ξάνθης είχε τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες και τον περασμένο Απρίλιο, ενώ περιοριστικά μέτρα διάρκειας μιας εβδομάδας ελήφθησαν εκ νέου από την περασμένη Πέμπτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και συγκεκριμένα στον Εχίνο, καθώς υπήρξε νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή και ύστερα από έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα και συγκεκριμένα η λήψη περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Ιάσμου, στη Ροδόπη, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας».
Βάσει των μέτρων αυτών, ο Δήμος Ιάσμου και κυρίως ο οικισμός Αγίασμος τίθενται σε τοπική καραντίνα, καθώς όπως συμβαίνει και με το Δήμο Μύκης Ξάνθης, οι κάτοικοι για επτά ημέρες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν από τις 09:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί, θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα στις δημόσιες μετακινήσεις τους, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός οικισμού όπως και οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις.Τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς η Ελλάδα από την περασμένη Δευτέρα 15/6 άνοιξε τα χερσαία σύνορα της και πύκνωσε τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τον τουρισμό της.
Πάντως στα θετικά νέα είναι ότι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν γίνει σε επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό, όλα έχουν βγει αρνητικά.

Γώγος (καθηγητής Παθολογίας): Εστίες υπερμετάδοσης σε Ξάνθη, Ροδόπη – Πολύ λίγα τα σοβαρά κρούσματα από τουρίστες

Την εκτίμηση πως θα είναι πολύ λίγα τα σοβαρά κρούσματα του κορωνοϊού από τους τουρίστες διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, Χρ. Γώγος, ο οποίος είπε πως δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης σε Ξάνθη και Ροδόπη.
«Υπάρχει κι ο κίνδυνος του τουρισμού, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό πρόβλημα και η διασπορά της νόσου στους Έλληνες.
Σε Ξάνθη και Ροδόπη υπήρξε συνεχής ροή κρουσμάτων και δεν πάρθηκαν μέτρα από τους πολίτες.
Υπήρχαν συγχρωτισμοί και συναθροίσεις και για θρησκευτικούς λόγους και δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης.
Ελπίζω να μην έχουμε άλλες εστίες στη χώρα, γιατί σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για το άνοιγμα του τουρισμού.
«Τα σοβαρά κρούσματα του κορωνοϊού θα είναι πολύ λίγα...
Να μην ανησυχεί κανείς, υπάρχει διασύνδεση με τα κέντρα μεταφοράς, υπάρχει διαδικασία μεταφοράς.
Είμαστε προετοιμασμένοι για το ρίσκο με τα μέτρα που έχουμε μέχρι τώρα συστήσει ως υγειονομική επιτροπή.
Περιμένουμε, και θέλουμε, εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν» τόνισε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας ότι «βελτιώνονται συνεχώς τα δεδομένα από την Ευρώπη».
«Πρέπει όμως να προσέχουμε διαρκώς επιδημιολογικά το τοπίο και να αυξάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις που είναι δύσκολες.
Για τα ξενοδοχεία έχουμε υγειονομικά καλύψει πλήρως το θέμα, αλλά πρέπει να δούμε την ταύτιση της επί χάρτου προσπάθειας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα ξεπεραστούν νομίζω.
Σε περίπτωση κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο θα υπάρξει στενή παρακολούθηση των υπόλοιπων ενοίκων, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μετάδοση από ένα κρούσμα, εφόσον τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας.
Θα γίνει έλεγχος με τεστ σε σημαντικό αριθμό ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος σε ανθρώπους που περνάνε δυο λεπτά διπλά σε ένα μπουφέ είναι μικρή.
Η μετάδοση έχει να κάνει και με τη διάρκεια της επαφής και το πόσο στενή είναι η επαφή.
Είναι αδύνατο να αποκλειστεί κόσμος σε ξενοδοχειακές μονάδες, τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά αυστηρά για την περίπτωση ξένου ή έλληνα τουρίστα που θα έχει κρούσμα…
Θα υπάρχει άμεσο τέστινγκ, άμεση μεταφορά, άμεση νοσηλεία» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Σε καραντίνα ο δήμος Ιάσμου Ροδόπης

Μετά τα αυξημένα κρούσματα στην περιοχή του Ιάσμου, αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Ιάσμου, της ΠΕ Ροδόπης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:

1. Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

- Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες .

2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου , τα οποία συνίστανται σε:

- Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
- Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
- Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
 - Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού.
-Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.
 
Στους 187 οι νεκροί - 55 νέα κρούσματα, συνολικά 3.203

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ανακοινώθηκε σήμερα 17/6 από τον ΕΟΔΥ.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 17 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 55.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.203 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 55,2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 187 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (63,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image
Image

Από το σύνολο των 3.203 κρουσμάτων, 698 (21,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.796 (56,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 264.930 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.219 (2%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image

Σε ετοιμότητα τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τουρίστες, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν γίνει σε επισκέπτες από το εξωτερικό, όλα τα τεστ είναι αρνητικά στον κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 15/6 πύκνωσαν οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο όλους αυτούς τους μήνες δεχόταν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, και μάλιστα, μέχρι τις 30/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Πτήσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ήτοι ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχεται εκ νέου απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από 15-30/6 επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/7 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Ειδικότερα, στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και θα συνίσταται αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα γίνονται σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου, θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.

Τι ισχύει για θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15-30/6 εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με τις χερσαίες αφίξεις, το διάστημα 15-30/6 κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ενώ ανοικτά θα είναι τα σύνορα με Βουλγαρία.
Στις 1/7 αίρονται οι περιορισμοί  στις χερσαίες αφίξεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τότε θα επαναξεταστούν τα δεδομένα  για την Τουρκία.

Τι άνοιξε στις 15/6

Δώδεκα επιχειρηματικές δραστηριότητες, χώροι πολιτισμού και υπηρεσίες επαναλειτούργησαν από 15/6, ανάμεσά τους, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τα θεματικά πάρκα, τα εποχικά καταλύματα αλλά και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις.
Έτσι, μετά από 3 μήνες αναστολής λειτουργίας λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19 επανεκκινούν την δραστηριότητά τους:
- τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
- οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
- οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
- οι δραστηριότητες μουσείων
- η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
- οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
- οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
- οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
- οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
- οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
- οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
- οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Την Τετάρτη 17/6 ανοίγουν οι παιδότοποι

Την επαναλειτουργία των παιδότοπων από την Τετάρτη 17 Ιουνίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, οι παιδότοποι θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της COVID-19 με τα  πρωτόκολλα ασφαλείας.
Τέλος, σημειώνεται ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι ενταγμένοι στο αντίστοιχο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης και για τον μήνα Ιούνιο (ΚΥΑ 2219 – 10/6/20)

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Οι δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης