Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στον πάγο» η αγορά εργασίας της EE λόγω πανδημίας - Μεγάλο πλήγμα για τους νέους σε Ελλάδα και Νότο

«Στον πάγο» η αγορά εργασίας της EE λόγω πανδημίας - Μεγάλο πλήγμα για τους νέους σε Ελλάδα και Νότο
Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για τους νέους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times
Σε κρίση βρίσκεται η αγορά εργασίας στην Ευρώπη, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις, θάβοντας τις ελπίδες εκατομμυρίων νέων που αναζητούν ευκαιρία να ξεκινήσουν την καριέρα τους.
Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για τους νέους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Τα στοιχεία για την απασχόληση στην Ιταλία καταγράφουν τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που δεν είναι οικονομικά ενεργός.
Πρόκειται για ανθρώπους που δεν εργάζονται, αλλά την ίδια ώρα δεν αναζητούν εργασία, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας έχει παγώσει.
Μολονότι η ανεργία στην Ιταλία υποχώρησε τον Απρίλιο στο 6,3% από το 8% του Μαρτίου, δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκε η κατάσταση.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μετακινήθηκαν στην ανενεργή κατηγορία (πρόκειται για 746 χιλ.), με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να αυξηθεί στο 38,1% από το 36,1%.
Τον Απρίλιο, ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με τον Μάρτιο, στο 57,9%.
Σε απόλυτους όρους, πρόκειται για απώλεια 274.000 θέσεων εργασίας.
Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ιταλία ήταν η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό νέων 20-34 ετών, οι οποίοι απέχουν και από την εργασία και από την εκπαίδευση.
Πρόκειται για ποσοστό 27,8%, πολύ υψηλότερο από το 16,4% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 173.254 άτομα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (αύξηση 5,4%) και κατά 87.150 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 2,7%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 15-24 ετών διαμορφώνεται στο 32,4% και των ανέργων ηλικίας 35-34 στο 19,8%.
Η κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι νέοι απόφοιτοι, είναι δυσκολότερη στις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, σημειώνουν οι FT.
Στις παραπάνω χώρες, η ανεργία των νέων βρίσκεται ήδη στα ύψη, ενώ παράλληλα είναι και οι οικονομίες που δέχθηκαν το υψηλότερο πλήγμα από την κρίση, λόγω της υψηλής τους εξάρτησης από τον τουρισμό.
Ο Patrick Artus, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας στην οποία συμμετείχαν εργοδότες της Γαλλίας, είναι απογοητευτικά.
«Ξέρετε, 800 χιλ. νέοι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά της Γαλλίας κάθε χρόνο.
Φέτος υπάρχει ο κίνδυνος έως και το 50% να μην βρουν δουλειά.
Ήδη το 60% των γαλλικών επιχειρήσεων έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις», εξηγεί.
Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί δυσανάλογα μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Τον Απρίλιο, 159 χιλ. νέοι ηλικίας 15-24 ετών στην ΕΕ έχασαν την εργασία τους (το 40% της συνολικής απώλειας θέσεων).
«Τα οικονομικά στοιχεία είναι αρκετά διαφωτιστικά:
Οι δείκτες της ανεργίας στους νέους είναι συχνά διπλάσιοι του συνολικού δείκτη», σχολιάζει ο Rafael Doménech, οικονομολόγος της ισπανικής τράπεζας BBVA και καθηγητης στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια.
Την ίδια ώρα, η κρίση επηρεάζει και τους μισθούς των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.
«Οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε περιόδους κρίσης, πολύ συχνά υφίστανται μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στους μισθούς τους», εξηγεί ο αναλυτής της BBVA.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Όπως σημειώνεται, τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέτρεψαν τις εικόνες κατάρρευσης που καταγράφηκε για παράδειγμα στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, διάχυτη είναι η ανησυχία σχετικά με το τι θα συμβεί, όταν τα σχήματα για την προστασία της εργασίας δεν θα βρίσκονται πλέον σε ισχύ.
Η ανεργία στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το 12% κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2013, με την ανεργία των νέων να καταγράφει το ιστορικό υψηλό του 24%.
Για 7 χρόνια η τάση ήταν πτωτική, ωστόσο τον Απρίλιο αυξήθηκε εκ νέου, στο 7,3% από 7,1%.
Η ανεργία των νέων ωστόσο αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό, στο 15,8% από 15,1%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προέβλεψε αυτόν τον μήνα ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, η ανεργία θα αυξηθεί στο ιστορικό υψηλό του 12,5% το 2021, πράγμα που σημαίνει απώλεια 7 εκατ. θέσεων εργασίας.
Η κατάσταση για τους αποφοίτους φαίνεται επίσης σκληρή στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη απασχόλησης.
Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 15-25 ετών στη Γερμανία τριπλασιάστηκε σε ένα χρόνο στις 274 χιλ. τον Μάιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης