Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στις αγορές της Ασίας λόγω Fed και Bank of Japan - Στο +4,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,4%

tags :
Ισχυρή άνοδος στις αγορές της Ασίας λόγω Fed και Bank of Japan - Στο +4,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,4%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδος της τάξεως του +2,59% στις 24.392 μονάδες
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (16/6) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, δεχόμενες ώθηση τόσο από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την έναρξη της αγοράς μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων όσο και από τις αποφάσεις που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη σημερινή συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +4,88% στις 22.582,21 μονάδες, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +3,89% και τις 5.942,30 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +5,28% στις 2.138,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,18% στις 4.969,54 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδος της τάξεως του +2,59% στις 24.392 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,82% και τις 11.511,64 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,44% στις 2.931,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,8% στις 11.393,37 μονάδες.
H Fed ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους, συμπεριλαμβάνοντας στους τίτλους που αγοράζει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα κάνει οτιδήποτε μπορεί ώστε να βοηθήσει στη στήριξη των αγορών.
Με βάση τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει εκτός από ETF και εταιρικά ομόλογα που έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και πέντε έτη, ενώ η νέα γραμμή στήριξης που δημιούργησε η Fed έχει τη δυνατότητα αγοράς εταιρικού χρέους ως και 750 δισ. δολαρίων.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα στήριξης της Fed προς την αμερικανική οικονομία συνέβαλαν ώστε να αντιστραφεί η πτώση που είχε σημειωθεί νωρίτερα εντός του έτους στη Wall Street, λόγω των ανησυχιών για την ύφεση που θα προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Σε περίπτωση που η γενναιοδωρία της Fed τίθεται υπό αμφισβήτηση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, τονίζοντας ότι «οι αγορές παγκοσμίως ανακάμπτουν γρήγορα μετά την ανακοίνωση της Fed».
Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στο +0,83% και τις 3.066,59 μονάδες, παραμένοντας χαμηλότερα κατά -9,4% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,62% στις 25.763,16 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 9.726,02 μονάδες.
«Η μεταβλητότητα ήρθε εδώ για να μείνει, τουλάχιστον για λίγο χρονικό διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής επενδύσεων της Glenmede, Jason Pride, προσθέτοντας ότι «κανείς στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία δεν έχει κάποιον καλό τρόπο για να το προβλέψει αυτό».
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβητα τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, παραμένοντας επιφυλακτική όσον αγορά την πορεία της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε επέκταση του ειδικού προγράμματος δανεισμού για τον Covid-19 που στοχεύει στη στήριξη της οικονομίας, και συγκεκριμένα στα 110 τρισ. γεν από 75 τρισ. γεν προηγούμενως.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», δήλωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία «παραμένει υψηλή».
Ωστόσο, η BoJ διευκρίνισε ότι η εγχώρια οικονομία «είναι πιθανό να βελτιωθεί, δεχόμενη στήριξη από τις συνθήκες οικονομικής διευκόλυνσης και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης».
«Η δυναμική προς τον στόχο πληθωρισμού στο 2% παραμένει χαμένος επί του παρόντος», διευκρίνισε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ τόνισε ότι «ο πληθωρισμός του καταναλωτή κινείται πάνω από το 0%».
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί, παρακολουθώντας προσεκτικά τον αντίκτυπο του Covid-19», αναφέρει η ανακοίνωση της Bank of Japan, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ετήσιες μεταβολές για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να παραμείνουν αρνητικές για την ώρα».
Την ίδια στιγμή, η BoJ ανέφερε ότι υπάρχει «αδύναμες κινήσεις στις θέσεις εργασίας και τις συνθήκες των μισθών», ενώ επεσήμανε ότι «η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών καταγράφει σαφή επιβράδυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης