Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (Γερμανία): Στόχος να γίνει η σύνοδος ΕΕ-Κίνας, επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έως το τέλος του 2020

Maas (Γερμανία): Στόχος να γίνει η σύνοδος ΕΕ-Κίνας, επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έως το τέλος του 2020
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ελπίζει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επειδή υπάρχουν πολλά να συζητηθούν με το Πεκίνο
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas επιθυμεί τη διεξαγωγή της αναβληθείσας συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας, ει δυνατόν, πριν από το τέλος του 2020.
Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός δήλωσε πως ελπίζει ότι «η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επειδή υπάρχουν πολλά να συζητηθούν με το Πεκίνο».
Ο Maas πρόσθεσε πως «η ΕΕ αναμένει από την Κίνα δίκαιες επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες, τήρηση των διεθνών συνθηκών και υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ, και φυσικά διαφάνεια στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Αυτές τις προσδοκίες έναντι της Κίνας θα μπορέσουμε να τις εκπληρώσουμε μόνο εάν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργαστούν», τόνισε.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του προέδρου της Κίνας Xi Jingping στη Λειψία πριν από δύο εβδομάδες και ανακοίνωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα.
Το Βερολίνο ανέφερε ως λόγο την πανδημία του κορωνοιού.
Στη συνάντηση, όποτε αυτή γίνει, η ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία προστασίας των επενδύσεων με το Πεκίνο και επίσης μια συμφωνία για στενότερη συνεργασία για την προστασία του κλίματος και για την Αφρική.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η πανδημία καθυστέρησε τις προετοιμασίες.
Διπλωμάτες της ΕΕ πάντως έλεγαν ότι «υπάρχουν ακόμα πολύ διαφορετικές θέσεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συμφωνία προστασίας των επενδύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης