Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για ξεκίνημα του τουρισμού - Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της με ασφάλεια - Νέα άρση περιορισμών - Στους 184 οι νεκροί

Αγωνία για ξεκίνημα του τουρισμού - Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της με ασφάλεια - Νέα άρση περιορισμών - Στους 184 οι νεκροί
Άνοιξαν τα χερσαία σύνορα, τι ισχύει για τις θαλάσσιες μεταφορές - Όλοι οι κανόνες λειτουργίας των γυμναστηρίων
(upd5) Με μεγάλη αγωνία αναμένονται τα αποτελέσμετα από τό σημερινό 15/6  άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού καθώς άνοιξαν τα χερσαία σύνορα ενώ πυκνώνουν και οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Αγωνία αφενός για το πώς θα κυλήσει από εδώ και πέρα η φετινή τουριστική σεζόν, για το εάν θα έρθουν και πόσοι τουρίστες, για το πώς θα διαχειριστεί η Πολιτεία τυχόν κρούσματα σε τουριστικές περιοχές και νησιά και το κυριότερο για το ποιο θα είναι τελικά το φετινό αποτύπωμα του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.
Αγωνία αφετέρου για το πώς το τουριστικό ρεύμα θα επηρεάσει την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ικανοποιητική και θετική.
Πρόκειται για κορυφαία ερωτήματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν μπορούν να απαντηθούν, αν και είναι ξεκάθαρο ότι οι απαντήσεις αυτές είναι που θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο το πώς θα διαμορφωθεί η ελληνική οικονομία το 2020 και το τι ύφεση θα υπάρξει όσο και ποια θα είναι η κατάσταση της δημόσιας υγείας από το φθινόπωρο.
Πάντως, από σήμερα 15/6 «ανοίγουν» και μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως τα εποχικά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα γυμναστήρια, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα έως την 1η Ιουλίου θα έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ την ίδια ημέρα θα ενεργοποιηθούν 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα και θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.

Μητσοτάκης στην Αρχαία Αγορά: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της – Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια

Τη θέση ότι η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 15/6 το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς.
«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της για όσους θέλουν να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, έχοντας σταθερά ως προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
«Θέλω να επαναλάβω ότι το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια.
Η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζόμενων.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού, όλους τους εργαζόμενους στα μουσεία μας, στους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
Και θα υποδείξουν, φυσικά, και στους επισκέπτες μας πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό μας χωρίς, όμως, να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας», επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε στα μνημεία της αγοράς από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Θεοχάρης στο CNBC: Δεν μηδενίζεται το ρίσκο του κορωνοϊού - Στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια

«Για αυτό ακολουθούμε αυτή την προσέγγιση, ανοίγουμε σιγά-σιγά, έχουμε δεδομένα, υποβάλαμε σε τεστ όλους όσοι ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες, έτσι έχουμε συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα, ούτως ώστε να  βασίσουμε τις αποφάσεις μας στην επιστήμη και κυρίως, έχουμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ούτως ώστε ακόμη και αν υπάρξουν κρούσματα να εξασφαλίσουμε ότι ο ιός δεν θα διαδοθεί ευρέως.
Τελικά, ανοίγουμε εξασφαλίζοντας και τοπικά εφαρμογή αποφάσεων, αν παραστεί η ανάγκη, ούτως ώστε να ελέγξουμε τον ιό με τον πιο αυστηρό τρόπο.
Συνεπώς, είμαστε επιτυχημένοι από την αρχή της κρίση, ακριβώς διότι λάβαμε νωρίς αυτές τις δύσκολες αποφάσεις και διότι είχαμε την συνεργασία ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού.
Κάνουμε λοιπόν, ό,τι το καλύτερο, δεν μηδενίζεται το ρίσκο, αλλά ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Στους 184 οι νεκροί -  13 νέα κρούσματα, συνολικά 3.134

Στα δεκατρία ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοιού στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.134 με τα 697 (22,2%) να θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.781 (56,8%) να είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σημειώνεται πως τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Όσον αφορά τα σημερινά (15/6) 13 κρούσματα, επτά  προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και 2 από πτήσεις.
Τα υπόλοιπα είναι 1 από το νομό Δράμας και 3 από Αττική.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Όπως παρατηρείται στις «κόκκινες» περιοχές συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά.
Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι ένας, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 184 θάνατοι.


Σύψας (λοιμωξιολόγος): Προετοιμαζόμαστε για 4.000 με 5.000 εισαγόμενα κρούσματα – Θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα

Τη θέση ότι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προετοιμάζονται και για 4.000 με 5.000 εισαγόμενα κρούσματα διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Ν. Σύψας, αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σύψας είπε πως το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται πως θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και ότι ένα από τα σενάρια είναι ότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν 4.000 - 5.000 κρούσματα από ξένους τουρίστες.
«Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε.
Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο.
Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί μένει να αποδειχθούν στην πράξη.
Εκείνο που οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα, καθώς θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή» ανέφερε ο κ.Σύψας.
Όπως είπε, «σε όλες τις περιπτώσεις πάντωςκαθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού» υποστήριξε ο κ.Σύψας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.
«Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το lockdown επ’ άπειρον.
«Σημασία έχει η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό» υπογράμμισε ο κ.Σύψας, ο οποίος σημείωσε πως από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο τουρισμός, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Σε ετοιμότητα τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Έτοιμα είναι τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τουρίστες, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Από τη Δευτέρα 15/6 πυκνώνουν οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο όλους αυτούς τους μήνες δεχόταν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, και μάλιστα, μέχρι τις 30/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Πτήσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ήτοι ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχεται εκ νέου απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από 15-30/6 επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/7 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Ειδικότερα, στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και θα συνίσταται αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα γίνονται σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου, θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.

Μέτρα προστασίας

Βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όπως και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, αποτελεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων.
Ειδικότερα, οι κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι οι εξής:
-Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
-Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από την είσοδο στο αεροδρόμιο και μάλιστα, όσοι εισέρχονται θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες, ενώ είναι πιθανό να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
-Εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν καθ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
-Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο, κάτι που διευκολύνουν οι ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners, αλλά και τακτικές ηχητικές ανακοινώσεις.
-Καθαρίζονται  και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου,  ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
-Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, όπως  και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη.
 Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη προτού χρησιμοποιηθούν ξανά.
-Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, όχι μόνο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) , αλλά και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
-Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου, ήδη υπάρχουν σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις, αν και αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.
Τέλος, για τους επιβάτες ΑμεΑ τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου.
Επιπλέον, τα αμαξίδια μεταφοράς και τα οχήματα καθαρίζονται και απολυμαίνονται κατά  τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από την Covid-19 για τους επιβάτες.

Θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15-30/6 εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με τις χερσαίες αφίξεις, το διάστημα 15-30/6 κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ενώ ανοικτά θα είναι τα σύνορα με Βουλγαρία.
Στις 1/7 αίρονται οι περιορισμοί  στις χερσαίες αφίξεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τότε θα επαναξεταστούν τα δεδομένα  για την Τουρκία.

Τα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταλύματα

Ο ξενοδοχειακός κλάδος δηλώνει έτοιμος να υποδεχτεί τους τουρίστες από σήμερα.
Τα εποχικά καταλύματα, αλλά και οι μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, όπως η Grecotel, ο Όμιλος Aldemar, η Costa Navarino και φυσικά πολλές άλλες, ανοίγουν τις πύλες τους προκειμένου να υποδεχτούν τις υποψήφιους πελάτες στην εποχή του Covid 19 με αρωγό τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και "Ad Hoc" συνεργασίες με ιατρικούς ομίλους, πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Όλοι στέλνουν μήνυμα ασφαλούς διαμονής στον υποψήφιο επισκέπτη τους και υπόσχονται, ότι τίποτα δεν θα χαθεί από την "ξεγνοιασιά" και την εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας.
Σε ό,τι αφορά σε ορισμένα, εμβληματικά, ξενοδοχεία της Αθήνας το Athens Plaza στο Σύνταγμα δεν έκλεισε καθόλου, αφού ήταν από τα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν κανονικά εν μέσω πανδημίας.
Τις πύλες του άνοιξε το Electra Hotel Athens αλλά και το Electra Metropolis, ενώ στα τέλη Ιουνίου αναμένεται και το Electra Palace.
Στην τελική ευθεία είναι εξάλλου και η λειτουργία των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George αλλά και του Intercontinental Athenaeum, Hilton κλπ.
Τέλος τη δική του βαρύτητα στην διεθνή τουριστική αγορά έχει και το άνοιγμα του Four Seasons Astir Palace (Αστέρας Βουλιαγμένης), όπου με αρωγό το πρόγραμμα υγείας και ασφάλειας της Four Seasons, με την κωδική ονομασία "Lead With Care" και τη σφραγίδα της Johns Hopkins Medicine International ανοίγει σταδιακά τις εγκαταστάσεις του.
Πρώτο στην εκκίνηση ήταν το ξενοδοχείο Ναυσικά (12 Ιουνίου) και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποδεχτεί τους πελάτες του και ο Αρίωνας.

Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους ανοίγουν και τα Μουσεία

Από σήμερα 15/6 ανοίγουν και τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι.
Μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό ανοίγουν τις πύλες τους και περιμένουν τους επισκέπτες τους, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τι άνοιξε στις 15/6

Δώδεκα επιχειρηματικές δραστηριότητες, χώροι πολιτισμού και υπηρεσίες επαναλειτούργησαν από 15/6, ανάμεσά τους, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τα θεματικά πάρκα, τα εποχικά καταλύματα αλλά και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις.
Έτσι, μετά από 3 μήνες αναστολής λειτουργίας λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19 επανεκκινούν την δραστηριότητά τους:
- τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
- οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
- οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
- οι δραστηριότητες μουσείων
- η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
- οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
- οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
- οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
- οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
- οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
- οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
- οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Οδηγίες λειτουργίας για γυμναστήρια

Πάντως μια σειρά από κανόνες προβλέπονται για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Α. ΧΩΡΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
- Ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών που αφορούν:
- στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
- στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη.
- Ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι όχι περισσότεροι του 50%).
- Είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης.
- Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού:
- αλκοολούχο αντισηπτικό
- χειρουργικές μάσκες
- γάντια μιας χρήσης.
- Τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία.
- Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα αερόβιας άσκησης (πχ διάδρομοι, ποδήλατα, ελλειπτικά κλπ) ή κατασκευή ακρυλικών υαλοπινάκων που θα βρίσκεται έμπροσθεν των οργάνων και καθ' όλο το μήκος αυτών. Η επιφάνεια των υαλοπινάκων θα καθαρίζεται με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν την χρήση του κάθε οργάνου από τον επόμενο αθλούμενο.
- Για ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής που εκτελούνται σε Τμήματα απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.
- Καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση.
- Στους χώρους αναμονής αφαιρούνται περιττά αντικείμενα (πχ περιοδικά) και τηρούνται οι κανόνες της φυσικής απόστασης.

Λειτουργία των αποδυτηρίων
- Πριν την επαναλειτουργία των αποδυτηρίων, εφόσον οι χώροι παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για περισσότερες από 7 ημέρες, ο καθαρισμός και η απολύμανση τους γίνεται στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών - βλ. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf
- Περιορισμός εισόδου στο χώρο - μόνο για αθλούμενους, παίκτες, προπονητές και το ελάχιστο απαραίτητο λοιπό προσωπικό με ταυτόχρονη εφαρμογή τηοδηγίας «...έως 4 άτομα ανά 20 τμ και για τα επόμενα κάθε 10 τμ, ένα επιπλέον άτομο...» με προαιρετική χρήση μάσκας όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.
- Στην περίπτωση μικρότερων χώρων η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους αθλούμενους, παίκτες και τους προπονητές, με προαιρετική χρήση μάσκας και τήρηση φυσικής απόστασης όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.
- Αλκοολούχο αντισηπτικό (με αντλία) σε εμφανή σημεία στο χώρο των αποδυτηρίων.
- Ανάμεσα στα καθίσματα να παρεμβάλλεται ένα κενό κάθισμα όπου είναι εφικτό.
- Ο χώρος να αερίζεται κατά προτίμηση από ανοιχτά παράθυρα. Σε ότι αφορά τη χρήση του κλιματισμού εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του ΥΥ. Εάν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, ρύθμιση για ροή αέρα από μέσα προς τα έξω χωρίς ανακύκλωση.
- Ατομική χρήση ντους όπου είναι εφικτό. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ατομικά ντους και αυτά είναι σε σειρά συστήνεται να υπάρχει μεταξύ δύο ντους ένα κενό. Στην περίπτωση που τα ατομικά ντους δεν επαρκούν αριθμητικά συστήνεται μεταξύ δύο χρήσεων καθαρισμός/απολύμανση της βρύσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους (βλ. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pd ).Καλός αερισμός του χώρου με ανοικτά παράθυρα.
- Συστήνεται η χρήση προσωπικών ειδών (πχ σαμπουάν) και η χρήση σαγιονάρας.
- Το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια της εργασίας του πρέπει να φορά στολή/ρόμπα εργασίας και γάντια μιας χρήσεως, τα οποία θα πρέπει να αλλάζει τακτικά. Μετά την αφαίρεση των γαντιών θα πρέπει να ακολουθεί υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για 20 δευτερόλεπτα) και, αφού τα χέρια στεγνώσουν καλά, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών. Πρόσθετος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως μάσκα, προστατευτικά γυαλιά και αδιάβροχη ποδιά, μπορεί να χρειάζεται κατά την παρασκευή διαλυμάτων, ανάλογα με το καθαριστικό/απολυμαντικό που χρησιμοποιείται και τη διαδικασία καθαρισμού, για την προστασία του προσωπικού καθαριότητας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος πιτσιλίσματος. Μετά την αφαίρεση τους τα μέσα ατομικής προστασίας πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους απορριμμάτων με καπάκι και να ακολουθεί υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για 20 δευτερόλεπτα).
- Μετά τη χρήση των εγκαταστάσεων συστήνεται καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους - βλ. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf
- Μετά τον καθαρισμό/απολύμανση τα αποδυτήρια κλείνουν και δεν χρησιμοποιούνται μέχρι τη επόμενη χρήση.
- Εναλλακτικά για μικρότερους χώρους στους οποίους υπάρχουν φοριαμοί προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους.
- Χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές:
- κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
- σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό νερού
- νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
- χειροπετσέτες
- ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
- τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας).
- Συχνός καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.
- Λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΥ, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».
- Απαγόρευση χρήσης μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων.
- Διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού.

Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
- Εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
- Εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής.
- Αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας.
- 'Αμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-19 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης σε εργαζόμενο η επάνοδος στην εργασία θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (βλ. https://eody.gov.gr/odigies-gia-tin-exodo-apo-to-nosokomeio-kai-gia-ti-diakopi-ton-profylaxeon-enanti-metadosis-asthenon-me-covid-19-poy-nosileyontai-i-paramenoyn-gia-frontida-kat-oikon/
- Εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.

Γ. ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ
- Χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου.
- Μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.
- Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.
- Εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης.
- Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα).
- Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
- Πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C).
- Αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (εγκύκλιος ΕΟΔΥ)).

Την Τετάρτη 17/6 ανοίγουν οι παιδότοποι

Την επαναλειτουργία των παιδότοπων από την Τετάρτη 17 Ιουνίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, οι παιδότοποι θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της COVID-19 με τα  πρωτόκολλα ασφαλείας.
Τέλος, σημειώνεται ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι ενταγμένοι στο αντίστοιχο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης και για τον μήνα Ιούνιο (ΚΥΑ 2219 – 10/6/20)

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Οι δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης