Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Ο υποθαλάσσιος πλούτος της Μεσογείου, μήλον της έριδος σ'ένα επικίνδυνο παιχνίδι

Die Welt: Ο υποθαλάσσιος πλούτος της Μεσογείου, μήλον της έριδος σ'ένα επικίνδυνο παιχνίδι
Σε εκτενή ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο με μήλον της έριδος τον υποθαλάσσιο πλούτο
Yπό τον τίτλο «Το επικίνδυνο παιχνίδι στη Μεσόγειο» αναφέρεται σε εκτενή της αναφορά η εφημερίδα Die Welt στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο με μήλον της έριδος τον υποθαλάσσιο πλούτο.
Αναφερόμενη στο ρόλο και τις επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου, ειδικότερα, η εφημερίδα σημειώνει:
«Για την Αθήνα το ζητούμενο είναι η διασφάλιση του νομικού status quo στην περιοχή και φυσικά και των συμφερόντων του ελληνικού τμήματος της Κύπρου, στις ακτές της οποίας υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, που διεκδικεί και η Τουρκία.
Η συμφωνία του Ερντογάν με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης αμφισβητεί την ίδια ώρα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.
(Η συμφωνία) Δίνει στην Άγκυρα το δικαίωμα να στείλει το πολεμικό της ναυτικό στη νοτίως της Κρήτης θαλάσσια ζώνη την οποία διεκδικεί η Λιβύη και να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες.
Μέχρι σήμερα υπήρχε διεθνής συναίνεση ότι τα νερά αυτά ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας.
Ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε ότι εν ανάγκη θα απαντήσει στρατιωτικά σε κάθε προσπάθεια τουρκικών γεωτρήσεων μπροστά στην Κρήτη. […]
Η Γαλλία, ως σημαντικότερος υποστηρικτής της Ελλάδας στην ΕΕ, στέλνει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην Άγκυρα το διάλογο.
Πέραν αυτών η Αθήνα απαντά στην τουρκική συμφωνία με μια διπλωματική αντεπίθεση.
Την Τρίτη οι Έλληνες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως υπάρχουν επαφές με την λιβυκή 'αντικυβέρνηση' του στρατηγού Haftar.
Ο εκπρόσωπός του συνεχάρη την Αθήνα για τη συμφωνία με τη Ρώμη και πρότεινε επίσης συνομιλίες για τα θαλάσσια σύνορα.
Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πυροδοτήσουν περαιτέρω Αθήνα και Άγκυρα τον εμφύλιο στη Λιβύη για να συνδράμουν στη νίκη της πλευράς που υποστηρίζουν».

«Πυροτέχνημα» η συζήτηση για την Αγία Σοφία;

Στα συμφραζόμενα πρόωρων εκλογών στην Τουρκία τοποθετεί η Rheinische Post του Σαββάτου τη συζήτηση στην Τουρκία για μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Με φόντο τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα του τούρκου προέδρου Ερντογάν, με κυριότερη την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση στη χώρα, η εφημερίδα παρατηρεί:
«[...] Στην παρούσα συγκυρία η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα ήταν στην καλύτερη απλώς ένα πυροτέχνημα. Αυτό όμως θα είχε νόημα μόνον εάν διεξάγονταν εκλογές σύντομα και όχι σε τρία χρόνια όπως προβλέπεται επίσημα. Παρότι AKP και MHP το διαψεύδουν, η αντιπολίτευση είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόωρες εκλογές.
Ο δημοσκόπος Ibrahim Uslu, πρώην σύμβουλος του ΑΚΡ θεωρείται πιθανές τις εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Μιλώντας στην Cumhuriyet παραπέμπει στο ότι AKP και MHP συζητούν στην παρούσα φάση την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Aυτή όμως θα ήταν περιττή, εάν οι εκλογές γίνονταν όντως το 2023».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης