Τελευταία Νέα
Διεθνή

IAEA: Το Ιράν αρνείται να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα

IAEA: Το Ιράν αρνείται να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι έχει ζητήσει εδώ και τέσσερις μήνες από το Ιράν να επιθεωρήσει δύο πυρηνικές τοποθεσίες της χώρας
Τη θέση ότι το Ιράν αρνείται να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα διατύπωσε σήμερα (15/6) ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Rafael Mariano Grossi, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη δε δείχνει προθυμία να παραχωρήσει άδεια στους επιθεωρητές του Οργανισμού προκειμένου να προσδοριστούν οι δραστηριότητες της χώρας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Grossi ανέφερε ότι «ζητήσαμε από το Ιράν πριν από τέσσερις μήνες να επιθεωρήσουμε δύο πυρηνικές τοποθεσίες και δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια απάντηση».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «το Ιράν αρνείται να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις μαζί μας, για θέματα που σχετίζονται με απροειδοποίητα πυρηνικά υλικά και πυρηνικές δραστηριότητες».
«Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του Οργανισμού να απαντήσει τα ερωτήματα και να δώσει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την απουσία αδήλωε του πυρηνικού υλικού και πυρηνικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις τοποθεσίες του Ιράν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Grossi.
«Καλούμε το Ιράν να συνεργαστεί άμεσα και πλήρως με τον Οργανισμό, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στις τοποθεσίες που καθορίζονται από εμάς», τόνισε ο αξιωματούχος του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι αν και η Τεχεράνη έχει παραβιάσει ορισμένους περιορισμούς απέναντι στην πυρηνική συμφωνία του 2015, η φύση των παραβιάσεων δεν έχει κλιμακωθεί και ο Οργανισμός μπορεί να παρακολουθήσει πλήρως αυτές τις παραβιάσεις.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Abbas Mousavi, δήλωσε ότι «εάν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λάβει μία μη εποικοδομητική απόφαση για το Ιράν, είναι πιθανό το Ιράν να απαντήσει».
Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση το 2018, η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει να περιορίζει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συμφωνία, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης