Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα πακέτα στήριξης θα κριθούν από την αγορά για την αγορά

tags :
Τα πακέτα στήριξης θα κριθούν από την αγορά για την αγορά
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services 
Την περασμένη εβδομάδα γραφαμε πως οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στην μεγάλη άνοδο των τιμών που οφείλεται κυρίως στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρώπη.
Αυτή τη βδομάδα, είδαμε το χρηματιστήριο να υποχωρεί απότομα και να προσπαθεί να επιβεβαιώσει κάποιες στηρίξεις.  
Όπως είναι φυσικό λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων του πρόσφατου παρελθόντος, οι διακυμάνσεις είναι πολύ έντονες και λόγω της ρηχότητας της Ελληνικής αγοράς πολύ γρήγορα οδηγούμαστε στα επίπεδα που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει σαν στηρίξεις ή σαν αντιστάσεις όταν το χρηματιστήριο είναι ανοδικό.
Την επόμενη εβδομάδα θα αποδειχθεί αν η απότομη πτώση είναι μια συνηθισμένη διόρθωση ή επαναφορά στη κακοδαιμονία της εποχής του κορωνοϊού.
Πολλές μετοχές, λόγω της ανόδου του περασμένου διαστήματος έχουν γυρίσει μακροπρόθεσμα ανοδικά από τεχνική άποψη.
Με δεδομένο ότι η μακροπρόθεσμη τεχνική ανάλυση θέλει χρόνο για να δώσει αλλαγή τάσης, τα πράγματα έχουν μια θετική πλευρά.
Αν η πτώση είναι σύντομη σε διάρκεια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διόρθωση και να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία. Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.
Τα ξένα χρηματιστήρια πρέπει να θυμηθούμε πως ανέκαμψαν δυναμικά μετά την κατακόρυφη πτώση της κρίσης του κορωνοϊού και τελευταία ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις απείχαν μόνο λίγο από τα ιστορικά υψηλά τους.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο στο αντίποδα, ανέκτησε μόνο το μισό της πτώσης και φυσικά κινείται ακόμα κοντά σε ιστορικά χαμηλά.
Η πτώση στα ξένα χρηματιστήρια και κυρίως στα αμερικάνικα, πυροδοτήθηκε περισσότερο από φόβους ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα επαναφέρει την εκθετική εξάπλωση του κορωνοϊού και θα οδηγήσει σε νέο κλείσιμο της οικονομίας.
Φυσικά και το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές πολιτείες λόγω των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων δεν βοηθάει.  Όμως δεν υπήρξε αμιγώς οικονομικός λόγος που να ανακοινώθηκε τώρα και να οδήγησε στην πτώση.  
Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.  Ανακοινώνονται για πρώτη φορά, εξαιρετικά γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.  Όμως αυτό βρίσκει προσκόμματα σε κάποιες χώρες που αποτελούν τον Γερμανόστροφο πυρήνα της Ευρώπης.  Αποτέλεσμα αυτού είναι να αμφισβητείται από πολλούς ο τρόπος που θα εφαρμοστούν.  
Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία μέσα στο καλοκαίρι θα είναι και οι ζημιές που ήδη προκάλεσε η κρίση στις εταιρείες. Αυτές οι ζημιές, μία εκτιμώνται από τους αναλυτές σαν τεράστιες και μια υποβαθμίζεται η σημασία τους.
Το πως θα γίνει τελικά το άνοιγμα των αγορών θα κρίνει πάρα πολλά και θα μας δώσει μια πιο αντικειμενική εκτίμηση του τι συμβαίνει.
Φυσικά οι ανησυχίες για το άνοιγμα των αγορών και τη νέα εξάπλωση του ιού επίσης ισχύουν. Από αυτή την άποψη μόνο μια θεραπεία ή εμβόλιο θα μπορέσει να δώσει ώθηση για σοβαρή αποκατάσταση της κατάστασης.
Προς τα κάτω στήριξη υπάρχει στις 636 μονάδες και μετά δυνατή στήριξη στις 612 μονάδες.  Όσο κρατάμε πάνω από τις 600 μονάδες τα πράγματα παραμένουν θετικά.  Αντίσταση έχει διαμορφωθεί πάλι στην περιοχή των 650 με 655 μονάδων (αν και δοκιμάστηκε την Παρασκευή) και οι 686 μονάδες έχουν ενισχυθεί σαν αντίσταση.
Το τελευταίο που χρειάζεται η αγορά αυτή την περίοδο είναι ένα νέο σκάνδαλο τύπου Follie και MLS.  Βασικό ζητούμενο είναι να μην τρωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της αγοράς, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον αριθμό των επενδυτών που εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Επίσης ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα όμορφα που λέγαμε στην αρχή του χρόνου περί εταιρικής διακυβέρνησης, ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και άλλα πολλά. Τέλος η αγορά περιμένει με αγωνία τις εκταμιεύσεις των μέτρων στήριξης, γιατί μέχρι τώρα υπάρχουν παράπονα για τα κριτήρια επιλογής και τον τρόπο που αυτά κατανέμονται.

Κωνσταντίνος Φέγγος,
Προέδρος της PRELIUM Investment Services
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης