Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έκθεση ΟΗΕ: «Ιρανικής προέλευσης» οι πύραυλοι που χτύπησαν τη Saudi Aramco τον Σεπτέμβριο του 2019

Έκθεση ΟΗΕ: «Ιρανικής προέλευσης» οι πύραυλοι που χτύπησαν τη Saudi Aramco τον Σεπτέμβριο του 2019
Η Τεχεράνη αντιδρά έντονα στο περιεχόμενο της έκθεσης που την ενοχοποιεί για την επίθεση στη Saudi Aramco
Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή έρχεται το περιεχόμενο έκθεσης ερευνητών του ΟΗΕ, που διέρρευσε και αποκαλύπτει ότι, η μεγάλη επίθεση στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβία  πραγματοποιήθηκε με πυραύλους «προερχόμενους από το Ιράν».
Ιρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν αμέσως την έκθεση ως πολύ «βολική», δεδομένου ότι έρχεται σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη στιγμή «όταν οι ΗΠΑ εργάζονται για να σχεδιάσουν ένα επικίνδυνο ψήφισμα για την παράταση του εμπάργκο όπλων εναντίον του Ιράν», σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Τεχεράνης.
Το Ιράν υποστήριξε, πως η έκθεση του ΟΗΕ συντάχθηκε «υπό πολιτική πίεση από τα καθεστώτα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας».
Η Τεχεράνη εξάλλου τις προηγούμενες μέρες ζήτησε από Ρωσία και Κίνα να απορρίψουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρατείνει το εμπάργκο όπλων που θα εκπνεύσει τον Οκτώβριο.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 και όταν είχε ανασταλεί προσωρινά λόγω των επιθέσεων η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει άμεσα την Τεχεράνη.
Αφού ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Houthi της Υεμένης, οι δυτικοί εμπειρογνώμονες επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι «υποστηρίζονται από το Ιράν» - και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τόσο μαζική επιχείρηση ήρθε υπό την καθοδήγηση της Τεχεράνης.
«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Rouhani και ο Zarif προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται.
Μέσα σε όλες τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, το Ιράν έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης