Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Διεθνή ΜΜΕ: Μπορεί ο τουρισμός που ξεκινάει 15 Ιουνίου να σώσει την οικονομία της Ελλάδος;

Διεθνή ΜΜΕ: Μπορεί ο τουρισμός που ξεκινάει 15 Ιουνίου να σώσει την οικονομία της Ελλάδος;
Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, αναφέρει ο διεθνής Τύπος
Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση για την απάντησή της στον Covid-19, προχωρώντας γρήγορα σε lockdown και διατηρώντας τους θανάτους κάτω από 200.
Αλλά εάν η χώρα έχει κερδίσει τον πανδημικό πόλεμο, πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την επιτυχία και αυτό αποτελεί ένα στοίχημα για τον τουρισμό την ψυχή της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg για την ιδιότυπη τουριστική περίοδο του 2020.
Το ελληνικό σχέδιο είναι να διαφημιστεί η χώρα ως ένα ασφαλές μέρος για τους λάτρεις του ήλιου.
Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τη Δευτέρα 15/6 τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες με τις πρώτες προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις που πρόκειται να φτάσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τις μεγαλύτερες πόλεις, αν και με διαφορετικούς κανόνες εισόδου ανάλογα με τον τόπο προέλευσης.
Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν, με πιθανές εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες.
Οι πτήσεις θα επιτρέπεται να επαναληφθούν σε περιφερειακά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των νησιών όπως η Σαντορίνη.
Μαζί με την Κύπρο πουθενά στην Ευρώπη καμία χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από ξένους παραθεριστές.
Το ερώτημα είναι εάν η πρόσκληση εισροής επισκεπτών προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και άλλο ένα οδυνηρό lockdown.
Η διατήρηση των αποστάσεων  και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μεταφορές καθώς και οι νέοι κανόνες για τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων αποτελούν μέρος ενός πλέγματος συνδυασμένων μέτρων.
Greece Beat the Coronavirus. Can Tourists Now Save Its Economy?
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι, η κυβέρνησή του έχει μεριμνήσει για την ασφάλεια των παραθεριστών, καθώς ακόμη και μικρά νησιά έχουν προμηθευτεί με ιατρικό εξοπλισμό.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμβουλος της κυβέρνησης για τα θέμα του κορωνοϊού,  αναγνώρισε την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων, ακόμη και αν όλοι υποβάλλονταν σε τεστ για τον ιό πριν από την άφιξή τους.
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μείνουν σε γυάλινο βάζο», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η δουλειά μας είναι να περιορίσουμε τον κίνδυνο.
Δεν υπάρχει άλλη λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενώ οι οικονομικές συνέπειες του Covid -19  είναι διεθνείς, η Ελλάδα μόλις ανέκαμπτε από την τελευταία οικονομική της κατάρρευση, υπενθυμίζει το Bloomberg.
Greece Beat the Coronavirus. Can Tourists Now Save Its Economy?
Η Ελλάδα πέρασε μία δεκαετή κρίση, χρειάστηκε τρία προγράμματα διάσωσης και έχασε το 25% του ΑΕΠ της.
Ο μεγάλος κίνδυνος, που έχει μπροστά της, είναι πως οι αριθμοί αρχίζουν να θυμίζουν ξανά τις «σκοτεινές μέρες».
Ο τουρισμός είναι η βιομηχανία που βοήθησε στη διατήρηση της Ελλάδας εν ζωή.
Αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας και περισσότερο από το 1/4 των θέσεων εργασίας.
Ιστορικά, η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι κύριες αγορές τουριστικών υπηρεσιών της Ελλάδας.
Ενώ η γερμανική κυβέρνηση εφάρμοσε εκτεταμένους ελέγχους για τον περιορισμό της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη, με περισσότερους από 41.000 θανάτους.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή (12/6) ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 30 Ιουνίου.
«Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πώς θα είναι αυτή η σεζόν, αλλά δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
«Στόχος μας δεν είναι να έχουμε μια άδεια περίοδο 18 μηνών πριν από τη σεζόν του 2021.
Ετοιμάζουμε τα ξενοδοχεία μας ενώ είμαστε αισιόδοξοι και υπεύθυνοι», δήλωσε.
«Η πτώση είναι τεράστια.
Συνολικά, αν υπήρχαν 100 αιτήματα από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019, ο αριθμός αυτός τώρα δεν είναι ούτε 12», σύμφωνα με τον Λύσανδρο Τσιλίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA).
«Υπάρχει μια σταδιακή επίδειξη ενδιαφέροντος, αν και σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τουριστικά πρακτορεία από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ.Τσιλίδης.
«Ο φόβος του ιού υπάρχει και αυτός ο φόβος είναι ο μεγάλος εχθρός.
Η ζήτηση θα αυξηθεί μετά την επανεκκίνηση των πτήσεων προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια την 1η Ιουλίου», εκτίμησε.
Αφού η Ελλάδα ανέφερε τον πρώτο θάνατο από Covid -19 στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έκλεισε μπαρ και εστιατόρια εντός τεσσάρων ημερών.
Ακολούθησε το lockdown μια εβδομάδα αργότερα.
Αντίθετα, η Ισπανία είχε αναφέρει 136 θανάτους στις 14 Μαρτίου, όταν οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι.
Πράγματι, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην Ευρώπη κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, εν μέρει επειδή ήταν τόσο απροσδόκητη, σύμφωνα με τον Francois Heisbourg, πρώην αξιωματούχο της γαλλικής κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατάλαβε την απειλή γρήγορα όταν είδε τι συνέβαινε στη γειτονική Ιταλία, επιβάλλοντας lockdown στην Ελλάδα ακόμη και πριν ενεργήσει η Ρώμη, είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Υπήρχε επίσης ένα είδος εθνικής υπερηφάνειας για την ανάκαμψη της χώρας, μετά την οδύνη, που προκάλεσε η κρίση χρέους.
«Όταν οι άλλοι βλέπουν πάντα τους Έλληνες ως χρέος προς ρύθμιση, εκείνοι είδαν  μια ευκαιρία να κάνουν κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο - και το έκαναν», δήλωσε ο Heisbourg, ο οποίος επίσης υπηρέτησε στην υγειονομική επιτροπή της Γαλλίας για τις πανδημίες το 2010.
Image

Reuters: Η Ελλάδα ελπίζει στον τουρισμό για να περιορίσει τις συνέπειες από το lockdown

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες η Ελλάδα ανοίγει και πάλι τα κυριότερα αεροδρόμιά της για τις διεθνείς πτήσεις τη Δευτέρα 15 Ιουνίου αναφέρειτο Reuters σε δημοσίευμά του για την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2020 εν μέσω του Covid – 19.
Όπως σημειώνει το Reuters, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας, ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για το μεσογειακό κράτος, το οποίο εξήλθε από μία δεκαετή κρίση χρέους το 2018.
Η Ελλάδα έχει αυξήσει τον αριθμό του ιατρικού προσωπικού στα δημοφιλή νησιά της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η χώρα θα διεξάγει τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους επισκέπτες που φτάνουν από αεροδρόμια που θεωρούνται υψηλού κινδύνου από τον οργανισμό αεροπορικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA), αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 15/6.
Οι επισκέπτες θα τίθενται σε καραντίνα έως και για 14 ημέρες, ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ.
Οι επιβάτες που θα φτάνουν από όλα τα άλλα αεροδρόμια θα υποβάλλονται δειγματοληπτικά σε ελέγχους.
Περίπου 33 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, δημιουργώντας έσοδα 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο βοήθησαν την Ελλάδα να περιορίσει την εξάπλωση των μολύνσεων Covid -19 σε πάνω από 3.000 κρούσματα, έναν σχετικά χαμηλό αριθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο το lockdown έφερε σε αδιέξοδο τους τομείς της παροχής υπηρεσιών και του τουρισμού και τώρα η Ελλάδα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί έως και 13% το 2020, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.
Image

AFP: Μετά από εβδομάδες περιορισμών, η Ελλάδα κηρύσσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου

«Μετά από εβδομάδες περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε», ο Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το αγαπημένο τουριστικό νησί της Σαντορίνης. Από τη Δευτέρα τουρίστες από 30 περίπου χώρες θα μπορούν και πάλι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
 «Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ισχύουν αυστηρά μέτρα τήρησης αποστάσεων».
«Στις τουριστικές περιοχές εγγυόμαστε - είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες αποστάσεων.
«Θέλουμε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς».
Δεν είναι στόχος μας να κάνουμε την Ελλάδα «νούμερο 1 τουριστικό προορισμό» στην Ευρώπη, αλλά «τον ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη».»
Το AFP κάνει και μια σύγκριση με άλλα κράτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει σχετικά λίγα κρούσματα κορωνοϊού.
Σε όλη την επικράτειά της πέθαναν 183 άνθρωποι λόγω του ιού. Επισκεπτόμενος ένα νοσοκομείο στο λιμάνι στα Φηρά, ο Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για «επιτυχία» της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση «του πρώτου κύματος της πανδημίας».
Στην ομιλία του στον διάσημο χώρο των ανασκαφών του Ακρωτηρίου, ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε συγχρόνως και τις «τεράστιες» συνέπειες της πανδημίας στον εξέχουσας σημασίας κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας για τη χώρα. Ίσως να έλθει στην Ελλάδα μόνο «μέρος» των 33 εκατομμυρίων τουριστών, που πέρσι έκαναν διακοπές στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά.
«Η ειλικρινής απάντηση είναι: Δεν ξέρω πόσο θα επηρεαστεί στην πραγματικότητα το ΑΕΠ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ανοίξει κατ’ αρχάς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τις διεθνείς πτήσεις από 30 περίπου χώρες.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να ανοίξουν από την 1η Ιουλίου».
Image

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης