Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σχέδια για τοπικά lockdowns σε νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 183 οι νεκροί - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15/6

Σχέδια για τοπικά lockdowns σε νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 183 οι νεκροί - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15/6
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στις 15/6

(upd) Tην ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα εξακολουθούν να διατυπώνουν οι επιστήμονες, ενώ απομένουν μόλις λίγα 24ωρα από το άνοιγμα - στις 15 Ιουνίου -  των χερσαίων συνόρων της χώρας και της αύξησης των διεθνών πτήσεων, που θα σηματοδοτήσει επί της ουσίας και την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 15/6 θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας και θα πυκνώσουν οι διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν και όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Μάλιστακ, όπως ανακοινώθηκε, από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, ενώ στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται από τον επόμενο μήνα, καθώς από την 1η Ιουλίου αναμένεται να έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τον τουρισμό και στα νησιά, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Και ενώ όλα τα αεροδρόμια ανοίγουν από 1/7, την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα και επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, ενώ υπάρχει φόβος για αύξηση τους τα επόμενα 24ωρα λόγω της γενικότερης χαλάρωσης των πολιτών, όπως φάνηκε και το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλές περιπτώσεις ανά την χώρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η πορεία της επιδημίας είναι φυσιολογική και πως δεν έχει επηρεαστεί ο περίφημος δείκτης Ρ0 για την αναπαραγωγή των κρουσμάτων.
Η χώρα έως τώρα μετρά 183 νεκρούς από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 3.112 συνολικά.

Δύσκολα 24ωρα στην Ξάνθη - Σε καραντίνα ο Εχίνος μετά τα 15 κρούσματα κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, δύσκολα είναι τα επόμενα 24ωρα για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, όπου σημειώθηκε έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Μετά την εμφάνιση 15 κρουσμάτων στο δήμο Μύκης της Ξάνθης, όλη η περιοχή έχει τεθεί σε συναγερμό,  καθώς για πρώτη φορά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, μια περιοχή τέθηκε και πάλι σε καραντίνα.
Κυβέρνηση και επιστήμονες είχαν διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια πως θα αποφασιζόταν ένα τοπικό lockdown σε περίπτωση που υπήρχε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε μια περιοχή, και αυτό ακριβώς έγινε στην Ξάνθη.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας,  καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης καραντίνας σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Ξάνθης, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι «η έξαρση των κρουσμάτων θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο, με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, με απομόνωση των θετικών και με νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών».
Πάντως, ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην Ξάνθη με ειδικό κλιμάκιο και ομάδες που θα κάνουν έλεγχο του πληθυσμού σε πολλαπλά σημεία.
Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε σειρά γενικών περιοριστικών μέτρων για την ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και ειδικότερων μέτρων για την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων ημερών.
Έτσι, οι μετακινήσεις πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικά καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση στη λειτουργία λαϊκών αγορών.
Επιπλέον, ειδικότερα μέτρα ανακοινώθηκαν για την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, που αφορούν στην κίνηση και στις συναθροίσεις πολιτών και εργαζόμενων, στη λειτουργία σχολείων και στις δραστηριότητες των αγροτών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τα περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, κινούνται σε 2 άξονες:
1. Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:
- Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου
2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:
- Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
- Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
- Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών
- Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον Δήμο Μύκης στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων
- Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επίσης
-Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
-Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ισχύουν από τις 12/6 και ώρα 06:00 και για επτά (7) ημέρες, ήτοι μέχρι την 06:00 στις 19/6/2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
Μάλιστα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14» και έτσι, τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στην περιοχή για εκτεταμένους ελέγχους.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς «όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κορωνοϊού θα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας».

To σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και την υγειονομική ενίσχυση των νησιών

Από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό.
Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Για τις θαλάσσιες αφίξεις,  από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Όπως ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Τουρισμού,  Χάρης Θεοχάρης, «τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1/7 και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα», ενώ το σχέδιο είναι ολοκληρωμένο και έχουν γίνει επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA,  θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης επίσης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα όλους θα υπάρξουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας , έχουν  δεσμευτεί 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για covid19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί, ενώ «τα κέντρα και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και λειτουργούν 24 ώρες/24ωρο».
Ακόμη, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.
Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Κικίλιας,  «οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση», ενώ «οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ».
«Επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά», ενώ υπάρχουν διαθέσιμες  11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή και οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί.

Στους 183 οι νεκροί από κορωνοϊό - 4 νέα κρούσματα, συνολικά 3.112

Μόλις τέσσερα νέα κρούσματα του Covid -19 ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 ενώ για τέταρτο συναπτό 24ωρο δεν καταγράφεται κανένας θάνατος.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.112, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες. 694 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1774 (57.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 13 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 116 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
έλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Image


Image


Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς

Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 243.867 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.100 (2,1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image
Τι ανοίγει  από 15/6

Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περνά η χώρα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Πάντως, το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, από τις 15/6 θα ανοίξουν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης