Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weber (ΕΛΚ): Με προϋποθέσεις η οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ

Weber (ΕΛΚ): Με προϋποθέσεις η οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ
Ιταλία και Ισπανία που θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το πακέτο βοήθειας θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη απέναντι στην ΕΕ
Την άποψη, ότι «οι χώρες που θα λάβουν βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο στήριξης των 750 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν και αυστηροί όροι» εξέφρασε ο επικεφαλής του ΕΛΚ M. Weber.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική SZ ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ» για να δίνει ανεξέλεγκτα χρήματα υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς όρους, δημιουργούμε μόνο χρέος, αλλά όχι μέλλον».
Να σημειωθεί ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ και δανείων ύψους 250 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν αφορούν επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή (19/6/2020) ο Weber ξεκαθαρίζει ότι «δανεισμός» και «υγιής» οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν, και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το πακέτο βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».
Αναφερόμενος έμμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ο Weber υποστηρίζει επίσης ότι ένα από τα κριτήρια για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και συμπληρώνει ότι "η ΕΕ είναι κοινότητα αξιών όχι ΑΤΜ «γι αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα «σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής» των δανείων.

«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ χρέη»

O Weber στη συνέντευξή του  στη γερμανική εφημερίδα ήταν ξεκάθαρος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Πολύ πιο σημαντικό από τη συζήτηση σχετικά με το ποσοστό επιδοτήσεων και δανείων είναι το ερώτημα: για τι;
Τα χρήματα δεν πρέπει να σπαταληθούν σε λάθη του παρελθόντος, αλλά πρέπει να επενδυθούν στο μέλλον όλων των Ευρωπαίων - για κοινά έργα και όχι για την κάλυψη κενών στον προϋπολογισμό», σημείωσε.
«Πρέπει επίσης να σκεφτούμε αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών, σήμερα και όχι την ημέρα του Αϊ-Βασίλη.
Ως Χριστιανοδημοκράτης, δεν μου αρέσει να δημιουργώ χρέη, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε εναλλακτική λύση.
Ωστόσο, επιμένουμε ότι οι αποπληρωμές πρέπει να ξεκινήσουν στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, το 2026 ή το 2027, και όχι να μετακυλιστεί το χρέος στις μελλοντικές γενιές.
Αυτό θα ήταν άδικο. Και ας είμαστε ειλικρινείς: θα υπάρξει πραγματική αποπληρωμή μόνο εάν η ΕΕ αποκτήσει τις δικές της νέες πηγές εισοδήματος», επισήμανε ο Γερμανός πολιτικός.
Ο Weber επέμεινε σε μία συμφωνία μεταξύ των κρατών για την ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών.   
«Μόνο με μια ακμάζουσα οικονομία θα μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τα χρέη μας.
Μόνο με την ανάπτυξη και την απασχόληση θα προετοιμάσουμε τους Ευρωπαίους για ένα καλό μέλλον σήμερα και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για τις μελλοντικές γενιές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αυστηροί όροι για τη χρήση των χρημάτων και ένα σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής είναι τόσο σημαντικοί.
Χωρίς όρους, δημιουργούμε μόνο χρέος, αλλά όχι μέλλον», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ αναφερόμενος στο ύψος των χρημάτων που θα δίδονται στα κράτη – μέλη και έκανε λόγο για τεράστια ποσά, για την καταβολή των οποίων
Χρειάζεται συνεχής δημοκρατικός έλεγχος. Τα ποσά θα πρέπει να καταβάλλονται σε δόσεις και να ελέγχεται η πορεία της τοποθέτησής τους.  
«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τον δημοσιονομικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως προκειμένου να καταπολεμήσουμε καλύτερα τη διαφθορά.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιπροσωπεύσουμε αξιόπιστα τις δαπάνες των φορολογουμένων», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης