Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συνολικά 5 φορές στα τελευταία 90 χρόνια έγινε απόπειρα να εκδιώξουν ένα αμερικανό Πρόεδρο… - Ο Trump κινδυνεύει από την τριπλή κρίση

Συνολικά 5 φορές στα τελευταία 90 χρόνια έγινε απόπειρα να εκδιώξουν ένα αμερικανό Πρόεδρο… - Ο Trump κινδυνεύει από την τριπλή κρίση
Οι προσπάθειες είχαν ως στόχο τους Franklin Roosevelt, John Kennedy, Richard Nixon, Bill Clinton και Donald Trump αναφέρει το Counterpunch
Συνολικά 5 φορές στα τελευταία 90 χρόνια έγινε απόπειρα να εκδιώξουν ένα αμερικανό Πρόεδρο αναφέρει σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική ανάλυση το Counterpunch αμερικανικό εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης.
Οι προσπάθειες είχαν ως στόχο τους Franklin Roosevelt, John Kennedy, Richard Nixon, Bill Clinton και Donald Trump.
Οι δύο προσπάθειες πέτυχαν και οι τρεις απέτυχαν ... μέχρι στιγμής.

Franklin Roosevelt

Ο Πρόεδρος Franklin Roosevelt ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1933 καθώς η Μεγάλη Ύφεση έπληττε το μεγάλο μέρος του κόσμου.
Οι εργαζόμενοι απεργούσαν, οργάνωναν συνδικάτα και κλιμάκωναν τις απαιτήσεις τους.
Καθεστώτα είχαν πάρει την εξουσία στην Ιταλία και τη Γερμανία.
Διακεκριμένοι τραπεζίτες και βιομήχανοι της Wall Street δήλωσαν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τον κομμουνισμό ήταν να υιοθετήσουμε τον φασισμό και να ευθυγραμμιστούμε με την Ιταλία και τη Γερμανία.
Ο Franklin Roosevelt απέρριψε αυτή την άποψη και έτσι άρχισε η συνωμοσία.
Το σχέδιο ήταν 500.000 βετεράνοι του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου να έρθουν στην  Ουάσιγκτον, να κατακλύσουν την πόλη, να συλλάβουν Franklin Roosevelt και να μεταφέρουν την εξουσία στην Wall Street.
Αποφάσισαν ότι ο Στρατηγός της Marine Corps Smedley Butler, τότε ο πιο διάσημος στρατιωτικός του Ναυτικού στην ιστορία των ΗΠΑ, θα πρέπει να ηγηθεί του πραξικοπήματος.
Αυτό ήταν λάθος.
Όταν ο απεσταλμένος είπε στον Butler τι είχαν στο μυαλό τους, τονίζοντας ότι μπορούσαν να συγκεντρώσουν 300 εκατομμύρια δολάρια για αυτό, είπε: «Αν πάρετε 500.000 στρατιώτες που υποστηρίζουν κάτι που μοιάζει με φασισμό, θα πάρω άλλους 500.000 στρατιώτες και περισσότερους και θα προκαλέσω εμφύλιο πόλεμο θα αλληλοσκοτωθούμε»
Στην συνέχεια ο Butler, ανέφερε τα πάντα στην Αμερικανική Επιτροπή Δραστηριοτήτων του Σώματος των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των σχεδιαστών που γνώριζε, των υπαλλήλων της JP Morgan & Company, της Guaranty Trust Company, της Dupont Chemical, της Singer Sewing Machine Company και της Remington Arms.
Όλοι τα αρνήθηκαν, αλλά ο Butler είχε πείσει την Επιτροπή ότι ήταν αλήθεια.
Ο Roosevelt δεν ήθελε δημόσια αντιπαράθεση, οπότε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ολοκλήρωσε τη δουλειά της.
Ο διευθυντής του FBI J. Edgar Hoover έστειλε πράκτορες για να πουν σε κάθε εμπλεκόμενο για το πραξικόπημα ότι θα ήταν υπό παρακολούθηση για προδοτική δράση.
Το μάθημα αυτού του φιάσκο ήταν ότι τα χρήματα δεν είναι τα πάντα.
Οι τιτάνες της Wall Street δεν είχαν εμπειρία για την ανατροπή του προέδρου των ΗΠΑ.
Δεν ήξεραν από πού να ξεκινήσουν.

John Kennedy

Μέχρι τη στιγμή που ο Πρόεδρος Kennedy ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1961, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός είχε αυξηθεί είκοσι φορές από το 1933.
Τα χρήματα δίδονταν για ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα, όπως το Πεντάγωνο, οι κατασκευαστές όπλων, το Υπουργείο Εξωτερικών, η CIA, το FBI, NSA, Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, NASA, Μέλη του Κογκρέσου, ομάδες προβληματισμού, πανεπιστήμια και ένα τάγμα φιλικών δημοσιογράφων.
Το εκτεταμένο σύστημα ισχύος είχε γίνει αρκετά ισχυρό για να διαιωνίσει τον ρόλο του και να απομακρύνει έναν πρόεδρο, εάν ήταν απαραίτητο.
Αυτό που ήθελαν πρώτα το Πεντάγωνο και η CIA από τον Πρόεδρο Kennedy ήταν η ανατροπή του νέου σοσιαλιστή κουβανέζου ηγέτη, Fidel Castro.
Οργάνωσαν μια επίθεση από κουβανούς εξόριστους, διαβεβαιώνοντας τον Kennedy ότι θα συνέβαλλε σε μια επιτυχημένη εξέγερση κατά του Castro στην Κούβα.
Όταν όμως το εγχείρημα απέτυχε, ζήτησαν από τον Kennedy να στείλει αμερικανικό στρατό.
Αρνήθηκε και ο κουβανικός στρατός συνέλαβε 1.110 κουβανούς εξόριστους και σκότωσε άλλους 114.
Η εισβολή στον κόλπο των χοίρων έγινε γνωστή ως «φιάσκο στον κόλπο των χοίρων».
Ο Kennedy συνειδητοποίησε ότι το Πεντάγωνο και η CIA γνώριζαν ότι οι εξόριστοι δεν μπορούσαν να πετύχουν μόνοι τους.
Είχαν προσπαθήσει να τον εξαπατήσουν με στόχο άμεση εισβολή στις ΗΠΑ.
Ο Kennedy απέλυσε τόσο τον Διευθυντή της CIA, Allen Dulles, όσο και τον επικεφαλής του σχεδιασμού Bay of Pigs, Richard Bissell, και απείλησε να «καταστρέψει τη CIA σε χίλια κομμάτια και να τη διασκορπίσει στους ανέμους».
H ηγεσία της CIA και οι επικεφαλής στο Υπουργείο Άμυνας συνέχισαν να τον πιέζουν για να επιτρέψει την εισβολή των ΗΠΑ στην Κούβα.
Με την κρίση πυραύλων της Κούβας το 1962, είδαν μια τέλεια ευκαιρία για αυτό το σχέδιο.
Και πάλι, ο Kennedy αρνήθηκε.
Τον επόμενο χρόνο, το 1963, δολοφονήθηκε ο Kennedy.
 Ο διάδοχός του, ο Lyndon Johnson ανέθεσε σε μια Επιτροπή υπό τον Warren για να βρουν τον δολοφόνο.
Την έρευνα αυτή της Επιτροπής ανέλαβε ο Allen Dulles, ο πρώην διευθυντής της CIA που ο Kennedy είχε απολύσει.
Στο τέλος, η έκθεση της Επιτροπής βρήκε τον δολοφονία σε ένα ταλαιπωρημένο μοναχικό άνθρωπο το, Lee Harvey Oswald.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ήταν πεπεισμένοι.
Σε κάθε μία από τις εννέα δημοσκοπήσεις Gallup που πραγματοποιήθηκαν από το 1963, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι άλλοι είχαν εμπλακεί σε συνωμοσία.
Από τα τέσσερα άτομα που ήξεραν τι συνέβη - Lyndon Johnson, Robert Kennedy, Richard Nixon και Fidel Castro - κανένας δεν συμφώνησε με την έκθεση της Επιτροπής Warren.
Εάν δεν ήταν μόνο του ο Lee Harvey Oswald, ποιος συμμετείχε στη συνωμοσία; Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πολύ μεγάλης ιστορικής στιγμής, ποιος πυροδότησε το χέρι του Lee Harvey Oswald.
Ωστόσο, μάθαμε κάποια πράγματα.
Για πολλούς η CIA συμμετείχε στη δολοφονία του Kennedy σε κάθε στιγμή, από την προετοιμασία έως την εκτέλεση και βεβαίως έως τη συγκάλυψη.
Όχι μόνο ήταν η CIA παντού, αλλά είχαν και πολλά κίνητρα, δηλαδή την άρνηση του Kennedy να εισβάλει στην Κούβα.
Και, σε αντίθεση με τους συνωμότες της Wall Street της δεκαετίας του 1930, είχαν εμπειρία με κρυφές επιχειρήσεις, ανατροπές κυβερνήσεων και δολοφονίες ηγετών.
Αυτός ήταν ο βασικός σκοπός της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ της CIA.

Richard Nixon

Η ιστορία του Watergate είναι γνωστή.
Ο Πρόεδρος Richard Nixon διέταξε το προσωπικό του να διαπράξει εγκλήματα και να τα καλύψει.
Δύο εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι της Washington Post, ο Bob Woodward και ο Carl Bernstein, τον εξέθεσαν.
Ο Nixon παραιτήθηκε πριν το Κογκρέσο τον κατηγορήσει και να τον απομακρύνει από την θέση του Προέδρου.
Η ιστορία αποκαλύφθηκε από τα άρθρα του Woodward και Bernstein και το βιβλίο τους, All the President's Men (1974).
Ο ηθοποιός Robert Redford τα μετέτρεψε στη συνέχεια σε μια δημοφιλή ταινία με το ίδιο όνομα (1976).
Τις επόμενες δεκαετίες, ωστόσο, αυτό το παιχνίδι ηθικής υπονομεύτηκε από 2.000 σελίδες ερευνητικών βιβλίων από τους Jim Hougan (Secret Agenda, 1984), Len Colodny και Robert Gettlin (Silent Coup, 1991), James Rosen (The Strong Man, 2008) ), Russ Baker (Family of Secrets, 2009), Phil Stanford (White House Call Girl, 2013), Tim Weiner (One Man Against the World, 2015) και Ray Locker (Nixon's Gamble, 2016; Haig's Coup, 2019).
Καθένας εξέτασε το Watergate από διαφορετική γωνία και βρήκε νέες ενδείξεις για το τι συνέβη.
Η προσθήκη όλων αυτών των ενδείξεων δημιουργούσε μια εντελώς διαφορετική ιστορία, που δείχνει πόσο καλά κυριαρχεί το στρατιωτικό βιομηχανικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον.
Εάν φτιάξατε ένα γράφημα των πρόσφατα ανακαλυφθέντων συνδέσμων της CIA και του Πενταγώνου προς το Watergate, θα γέμιζε έναν μεγάλο τοίχο.
Με άλλα λόγια, εάν αφαιρέσετε τη CIA και το Πεντάγωνο από την ιστορία, ο Nixon  θα είχε ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του και θα είχε αποσυρθεί με αξιοπρέπεια.
Το Watergate ξεκίνησε πραγματικά το 1969, την πρώτη μέρα του Nixon στον Λευκό Οίκο.
Ο Πρόεδρος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του, Henry Kissinger, αποσύνδεσαν το Υπουργείο Άμυνας, το State Department και την CIA από τη λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής.
Οι δύο άνδρες έφεραν εισηγήθηκαν η χάραξη πολιτικής να καθορίζεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Συχνά δεν ενημερώνουν τους τρεις κύριους οργανισμούς εξωτερικής πολιτικής για τις αλλαγές πολιτικής μέχρι την τελευταία στιγμή, φοβούμενοι διαρροές ή σαμποτάζ.
Όλα αυτά δημιούργησαν χρόνιο γραφειοκρατικό πόλεμο μεταξύ των τριών υπηρεσιών και του Λευκού Οίκου.
Όταν υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με την πολιτική, δεν υπήρχε τρόπος να επιλυθούν. Ακολούθησε αναπόφευκτα η κατασκοπεία και οι διαρροές.
Έχοντας απομονωθεί το Πεντάγωνο και η CIA κινήθηκαν εναντίον του Nixon.
Για να δείτε πώς αυτό δεν ήταν εμφανές από την ιστορία των Woodward και Bernstein, σκεφτείτε τον άνθρωπο που ήταν ο πληροφοριοδότης των δημοσιογράφων μια μυστική πηγή που ονομάστηκε Deep Throat ή βαθύ λαρύγγι.
Το 2005, ο Woodward είπε ότι ο πληροφοριοδότης ήταν ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής του FBI Mark Felt.
Ο Νίξον είχε απορρίψει τον Felt για την κορυφαία θέση του FBI όταν πέθανε ο επικεφαλής του FBI J. Edgar Hoover, οπότε είχε ένα εύλογο κίνητρο.
Το μυστήριο έμοιαζε να είχε λυθεί ωστόσο όπως αποδείχθηκε ήταν μια από τις πολλές πηγές που έδιναν στους δύο δημοσιογράφους πληροφορίες για τον Nixon.
O Deep Throat ήταν στην πραγματικότητα ένας σύνθετος χαρακτήρας που προερχόταν τόσο από το Υπουργείο Άμυνας και τη CIA.
Αυτά ήταν τα δύο μέτωπα με τα οποία ο Nixon και ο Kissinger ήταν σε διένεξη.
Μέχρι το 1974, με τους έμπιστους συμβούλους του, ο Nixon βρέθηκε να βασίζεται σε δύο αξιωματούχους του Πενταγώνου για να τον βοηθήσουν να αποτρέψει την  απομάκρυνση από το Προεδρικό αξίωμα.
Στο τέλος το Σώμα θα τον κατηγορούσε και η Γερουσία θα τον καταδίκαζε και θα τον απομάκρυνε.
Ο Nixon παραιτήθηκε.

Bill Clinton

Το 1998, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανικούς  Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε τον Πρόεδρο Bill Clinton για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση μιας 22χρονης ασκούμενης στον Λευκό Οίκο της Monica Lewinsky.  
Στη συνέχεια, η υπόθεση πήγε στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου το Σύνταγμα απαιτούσε τους ψήφους των δύο τρίτων των Γερουσιαστών που ήταν παρόντες για να καταδικάσουν και να απομακρύνουν τον Clinton.
Όσοι επιχείρησαν να τον απομακρύνουν απέτυχαν και ο Clinton ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του.
Γιατί απέτυχαν οι Ρεπουμπλικάνοι;
Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανικοί είχαν πλεονέκτημα αλλά όχι επαρκές 55-45, πολύ μικρότερο από το όριο των 67 ψήφων που απαιτείται για να καταδικάσει και να απομακρύνει τον Clinton.
Επειδή ο Clinton δεν ήρθε σε αντίθεση με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα, τη Wall Street ή οποιοδήποτε άλλο κέντρο εξουσίας, κατάφερε και επιβίωσε πολιτικά. Στην πραγματικότητα, ο πυρήνας της ατζέντας του Clinton ταίριαζε με την πλατφόρμα των Ρεπουμπλικάνων του 1992, ευνοώντας τη NAFTA, σκληρές ποινικές καταδίκες, την επέκταση του ΝΑΤΟ, μια σκληρή γραμμή για την Κούβα και ούτω καθεξής.

Donald Trump

Η προσπάθεια απομάκρυνσης του Donald Trump, που ονομάστηκε Russiagate, ξεκίνησε ως επίθεση κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 από τη Hillary Clinton.
Οι κατηγορίες εναντίον του συνεχίστηκαν στον τύπο μετά την Ημέρα των Εκλογών και έκτοτε.
Το 2019, οι Δημοκρατικοί εστίασαν σε μια παραλλαγή του Russiagate, που ονομάζεται Ukrainegate και το χρησιμοποίησαν για να κατηγορήσουν τον Trump στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αναπόφευκτα δεν τον καταδίκασε.
Κατέληξε ως επανάληψη της κατηγορίας κατά του Clinton.
Ο Trump έμεινε στο Οβάλ Γραφείο.
Σε τι ακριβώς στόχευε το σχέδιο των Δημοκρατών;
Μια επιτυχημένη ψηφοφορία στη Γερουσία δεν ήταν ποτέ δυνατή, γιατί λοιπόν οι Δημοκρατικοί να αφιερώσουν τριάμισι χρόνια μόνο για να παρουσιάσουν το  κατηγορητήριο χωρίς να καταφέρουν να απομακρύνουν τον Trump;
Από τις ενέργειές τους, φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί ήταν προσκολλημένοι στο Watergate ως πρότυπο απομάκρυνσης προέδρου.
Όλοι εκτός από έναν από τους κορυφαίους Δημοκρατικούς πολιτικούς το 2016 ήταν νεαροί ενήλικες κατά τη διάρκεια του Watergate.
Το 1974, ο Bill Clinton ήταν 28 ετών, η Hillary Clinton ήταν 27, η Nancy Pelosi ήταν 34, ο Harry Reid ήταν 35, ο Chuck Schummer ήταν 24, ο Joe Biden ήταν 31 ετών εξαίρεση, ο Obama, ήταν μόνο 13 ετών εκείνη την εποχή.
Το Watergate ήταν το πλαίσιο αναφοράς τους.
Κατά συνέπεια, οι Δημοκρατικοί έπαιξαν ένα παιχνίδι ηθικής σε στυλ Watergate, με τον Donald Trump να παίζει τον ρόλο του Richard Nixon.
Η διαδικασία είχε ροή συγκλονιστικών αποκαλύψεων, δραματικών ακροάσεων στο Κογκρέσο, συνεχείς δημοσκοπήσεις και άλλα.
Αλλά δεν απέδωσε.
Ένα πρόβλημα ήταν ειδησεογραφικές πληροφορίες που προέρχονταν από ανώνυμες πηγές.
Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν ότι μειώθηκε η δημοτικότητα του Trump όπως συνέβη κατά την διάρκεια του Watergate.
Οι δημοσκοπήσεις για τον Richard Nixon μειώθηκαν από 67% τον Ιανουάριο του 1973 σε 24% τη στιγμή που παραιτήθηκε.
Αντιθέτως, στις δημοσκοπήσεις ο Trump είχε ποσοστά 45% τον Ιανουάριο του 2017, και μειώθηκαν στο 44% από όλη αυτή την υπόθεση.
Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι οι Δημοκρατικοί δεν κατάλαβαν το Watergate. Νόμιζαν ότι ο Nixon απέτυχε λόγω των δημοσιογράφων.
Στην πραγματικότητα, ο Nixon είχε απομακρυνθεί από το στρατιωτικό βιομηχανικό κατεστημένο, όχι κάτι άλλο.
Στην περίπτωση του Trump, το Πεντάγωνο, η CIA και οι υπόλοιποι κατάλαβαν πώς να διαχειριστούν τον νέο πρόεδρο.
Θα ανέχονταν τις εκρήξεις του Προέδρου, τα ξεσπάσματα του στο ΝΑΤΟ, τα tweets τα μεσάνυχτα επειδή ήξεραν ότι θα μπορούσαν να πάρουν ότι ήθελαν από αυτόν όταν έπρεπε.
Δηλαδή μεγάλες αυξήσεις των συνολικών στρατιωτικών δαπανών, ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε νέα πυρηνικά όπλα, νέους τύπους πυρηνικών όπλων, προώθηση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, παροχή όπλων στην Ουκρανία και την Πολωνία, σκοτώνοντας Ρώσους στη Συρία, εκδιώκοντας Ρώσους διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεξάγοντας πολεμικές ασκήσεις στα σύνορα της Ρωσίας και προσπαθώντας να σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη.
Αν οι Δημοκρατικοί είχαν καταλάβει το Watergate, θα είχαν παρατηρήσει ότι λείπει μια βασική προϋπόθεση, η επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του στρατιωτικού-βιομηχανικού κατεστημένου
Γι 'αυτό οι Δημοκρατικοί απέτυχαν.
Φυσικά, καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών του 2020, ο Πρόεδρος Trump δημιούργησε μια τριπλή κρίση - την καθυστερημένη αντίδραση στον COVID-19, την επακόλουθη οικονομική παράλυση και τις ταραχές που ξέσπασαν σε όλη την Αμερική.
Είναι δίκαιο να πούμε, ωστόσο, ότι αν ο Trump δεν μπορεί να ανακτήσει την ψυχραιμία του και να επιλύσει την τρέχουσα σύγκρουσή του με το Πεντάγωνο, θα του δοθεί ένα σκληρό μάθημα χάνοντας τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης