Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα απωθεί βιαίως τους μετανάστες στον Έβρο

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα απωθεί βιαίως τους μετανάστες στον Έβρο
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θέλει να επιτύχει αυτό που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του δηλαδή λύση στο "Δουβλίνο"
Για βίαιες απωθήσεις μεταναστών από την πλευρά της Ελλάδας στον Εβρο κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος με την Die Welt να υποστηρίζει ότι "τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπάρχουν "νέα βίντεο τα οποία απεικονίζουν την εν μέρει βίαιη απώθηση μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι "ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισημαίνει ότι το ισχύον δίκαιο δεν επιτρέπει την εκδίωξη όσων αιτούνται άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύει τα αποκαλούμενα πους-μπακ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ υπάρχουν σχετικές αναφορές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".
Παρόμοια είναι η θέση και της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου που κάνει λόγο για "βία στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας" και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές".
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) εστιάζει σε αιτιάσεις της Κομισιόν για απωθήσεις μεταναστών από τις συνοριακές αρχές της Κροατίας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Κροατία μετά από αναφορές για κλιμάκωση της βίας απέναντι στους μετανάστες και ζητεί πλήρη διαλεύκανση.
'Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις αιτιάσεις για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη' δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή.
Την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κροατική συνοριοφυλακή ότι επέδειξε πρωτοφανή βιαιότητα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι άνθρωποι που εντοπίζονται να διασχίζουν την 'πράσινη ζώνη' από τη γειτονική Βοσνία δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα τόσο δυνατά, ώστε πολλές φορές υφίστανται περίπλοκα κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι".

Πιέσεις Ζέεχοφερ για λύση στο "Δουβλίνο"

Αναμένοντας τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό η Handelsblatt αφήνει αιχμές απέναντι στις Βρυξέλλες, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία:
"Οι κυβερνώντες στο Βερολίνο αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους, αλλά οι Βρυξέλλες αφήνουν τον χρόνο να κυλάει.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Von der Leyen έλεγε ότι θα καταθέσει νέες προτάσεις για το άσυλο και τη μετανάστευση 'μετά το Πάσχα'.
Εν τω μεταξύ έχει περάσει η Πεντηκοστή, αλλά ακόμη δεν έχουμε μία δεσμευτική ημερομηνία. Και αυτό παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στη σημερινή Ευρώπη.
Η διαμάχη για την αλλαγή της κοινής πολιτικής περί ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου, απασχολεί την ΕΕ επί σειρά ετών".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, ενόψει γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seerhofer επιδιώκει άμεση και αισθητή πρόοδο στην πολιτική ασύλου:
"Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να επιτύχει αυτό που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του.
Ένας κορυφαίος συμβιβασμός για το άσυλο θα ήταν η κορωνίδα της θητείας του και ίσως θα έσπρωχνε στη λήθη την αντιπαράθεση για το προσφυγικό που ο ίδιος είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια, αγανακτώντας για τη στασιμότητα στις Βρυξέλλες. Τον Seerhofer απασχολεί έντονα η πολιτική κληρονομιά του.
Είναι πλέον 70 ετών και θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική στο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Σε αντίθεση με ό,τι έκανε το 2018, δεν προκρίνει μονομερείς εθνικές ενέργειες, αλλά συμμετέχει ενεργά στην κοινή, ευρωπαϊκή διαβούλευση".

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης