Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης
Στο Αφγανιστάν οι αντάρτες που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Καμπούλ με την ελπίδα να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες αποτελούν μια νέα απειλή.
Στο Αφγανιστάν οι αντάρτες που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Καμπούλ με την ελπίδα να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες αποτελούν μια νέα απειλή.
“Αν δεν αποσυρθούν οι Αμερικάνοι, θα συνεχίσουμε τον τζιχάντ μας διότι έχουν σκοτώσει πολλούς Αφγανούς στις επιχειρήσεις τους”, δήλωσε ο 28χρονος.
Ο Ντάουντ είχε συλληφθεί στην επαρχία Φαριάμπ, στο βόρειο Αφγανιστάν, από Αμερικανούς στρατιώτες.
Απελευθερώθηκε στις 26 Μαΐου από την αφγανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε η Καμπούλ για ανταλλαγή κρατουμένων με τους Ταλιμπάν.
Αν και όλοι όσοι απελευθερώθηκαν υπέγραψαν ότι “δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη μάχη”, πολλοί εξ αυτών δεν έχουν αλλάξει απόψεις. “Θα συνεχίσουμε τον τζιχάντ μας εφόσον (οι Αμερικανοί) δεν αποσυρθούν εντελώς”, τόνισε ο Χαφιζουλάχ Χουσαϊνπούρ, ένας άλλος πρώην κρατούμενος.
Η συμφωνία που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ προβλέπει την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τον Μάιο του 2021.
Οι αντάρτες έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία αυτή “νίκη” επί των ΗΠΑ.
Στο κείμενο προβλέπεται επίσης η απελευθέρωση 5.000 Ταλιμπάν από την Καμπούλ, περίπου το ένα τρίτο όσων κρατούνται, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Οι αντάρτες έχουν ανακοινώσει ότι οι απελευθερώσεις των κρατούμενων αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συνομιλία, φέρνοντας την Καμπούλ προ αδιεξόδου.
Η αφγανική κυβέρνηση είχε αποκλειστεί από τις συνομιλίες των Ταλιμπάν με την Ουάσινγκτον, ενώ δεν είχε καν ζητηθεί η άποψή της για το θέμα.
Οι χιλιάδες Ταλιμπάν που έχουν αφεθεί ελεύθεροι αποτελούν “μια ομάδα μαχητών και δυνητικών επικεφαλής” και “μια επικείμενη απειλή” για τις αφγανικές αρχές, σημειώνει ο Τζόναθαν Σρόντεν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, στο CNA, ένα ανεξάρτητο αμερικανικό κέντρο ερευνών.

Βομβιστές αυτοκτονίας, απαγωγείς, διακινητές

Μεταξύ των απελευθερωθέντων είναι “κατασκευαστές γιλέκων για βομβιστικές επιθέσεις, ξένοι τρομοκράτες, ναρκο- Ταλιμπάν, μέλη δικτύων που οργανώνουν τη διεξαγωγή μεγάλων επιθέσεων ή απαγωγών”, αναφέρει ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
“Κάποιοι, μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι, διέπραξαν εγκλήματα”, προσθέτει το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος, κάνοντας λόγο για έναν φόνο ή ακόμη για έναν Ταλιμπάν που ορίστηκε επικεφαλής μιας ομάδας μαχητών δύο ημέρες μετά την απελευθέρωσή του.
Παρά τους φόβους της η αφγανική κυβέρνηση έχει ήδη απελευθερώσει 3.000 κρατούμενος, έναντι 750 που απελευθερώθηκαν από τους Ταλιμπάν.
Αυτό όμως δεν έχει πείσει τους αντάρτες να εγκαταλείψουν τη βία.
Το Σάββατο ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, ο Σιραζουντίν Χακάνι, ανακοίνωσε ότι η πρόθεση των ανταρτών να διαπραγματευθούν δεν σημαίνει ότι “θα εγκαταλείψουμε τον τζιχάντ μας και την ενίσχυση και την ανάπτυξη των στρατιωτικών μας ικανοτήτων”.
Οι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι αναμένεται να βοηθήσουν στην εκπλήρωση του στόχου αυτού, σύμφωνα με έναν διοικητή των Ταλιμπάν με έδρα το Πακιστάν, ο οποίος εξήγησε ότι “δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία” πως θα επιστρέψουν στη μάχη.
Ακόμη κι αν πρώτα επιστρέψουν στα σπίτια τους, στη συνέχεια “θα πρέπει να αναφερθούν στη στρατιωτική επιτροπή των Ταλιμπάν και να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης όπου και όταν οι διοικητές το αποφασίσουν”, εξήγησε.
“Διεξάγεται ένας τζιχάντ, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Καμπούλ ή να ανακοινωθεί εκεχειρία”, παρατήρησε ένας άλλος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.
Ο Άντριου Ουάτκινς, αναλυτής του International Crisis Group, είναι πιο αισιόδοξος.
Την ώρα που ο αριθμός των μαχητών Ταλιμπάν εκτιμάται σε 50.000 με 100.000, οι 5.000 πρώην κρατούμενοι “δεν θα αποτελούν όλοι ενεργή απειλή”, καθώς κάποιοι έπειτα από χρόνια κράτησης “θα επιθυμούν να επιστρέψουν σε μια πιο ήρεμη ζωή”, εκτιμά.
“Η άμεση εκκίνηση των ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων”, για τις οποίες όμως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, “είναι ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί η απειλή αυτή”, συνεχίζει ο Ουάτκινς.
“Οι συνομιλίες αυτές είναι η καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας από οποιαδήποτε άλλη τρέχουσα προσπάθεια”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης