Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεικτά πρόσημα για το πετρέλαιο, στα 36,26 δολ. ή -0,2% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 38,73 δολ.

Μεικτά πρόσημα για το πετρέλαιο, στα 36,26 δολ. ή -0,2% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 38,73 δολ.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI βρίσκονται σε τροχιά καταγραφής της πρώτης τους εβδομαδιαίας πτώσης έπειτα από επτά εβδομάδες ανόδου
Μεικτά πρόσημα σημείωσε την Παρασκευή 12 Ιουνίου το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με την πορεία της ζήτησης και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Η απροσδόκητη άνοδος που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μετρίασε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η ανάκαμψη στη ζήτηση πετρέλαιο θα είναι άμεση μετά την άρση των lockdown παγκοσμίως.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent ενισχύθηκε κατά +0,5% στα 38,73 δολ. ανά βαρέλι, με τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης να ανέρχονται στο -7,7%.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 παρουσίασε πτώσης της τάξεως του -0,2% στα 36,26 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει στις 11 Ιουνίου κατά -8,2%.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν την πρώτη τους εβδομαδιαία πτώση μετά από επτά συναπτές εβδομάδες ανόδου, ενώ οι συνολικές απώλειες και για τα δύο προθεσμιακά συμβόλαια διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στο -10% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή (5/6).
«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη, δεχόμενες ώθηση από τα θετικά στοιχεία για τη ζήτηση και τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του OPEC+», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Barclays, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αναμένουμε ο ρυθμός ανάκαμψης να καταγράψει επιβράδυνση, μαζί με την εξισορρόπηση».
Προκειμένου να ενισχύσουν τη διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς ενέργειας, οι χώρες του OPEC+ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνουν για έναν ακόμα μήνα τις περικοπές 9,7 εκατ. βαρέλια που είχαν εφαρμόσει στην παραγωγή τους, ενώ στη συνέχεια η περικοπές θα μειωθούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια μέχρι τα τέλη του έτους.
Ωστόσο, τόσο τα αποθέματα πετρελαίου όσο και τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική άνοδο την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου μία ημέρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,7 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, στα 538,1 εκατ. βαρέλια συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και συγκεκριμένα κατά 900 χιλ. βαρέλια, στα 258,7 εκατ. βαρέλια συνολικά, ενώ άνοδος σημειώθηκε και στα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου, και συγκεκριμένα κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, στα 175,8 εκατ. βαρέλια συνολικά.
«Η αγορά πετρελαίου είχε καθυστερήσει να υποχωρήσει, με τις τιμές να έχουν ξεπεράσει τα πραγματικά θεμελιώδη», επεσήμαναν οι αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι «ενώ η αγορά κινείται από την υπερπροσφορά προς το έλλειμμα, τα αποθέματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα περιθώρια των διυλιστηρίων είναι πολύ αδύναμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης